Categories: CompaniiOpinii

Sanatatea romaneasca, o caruta turbo cu GPS

Reading Time: 4 minute

Lumea medicala se schimba, sub presiunea sistemului privat si a pacientilor din clasa medie, care vor decenta, predictibilitate, siguranta, profesionalism

De Sergiu Negut

Spitalele si clinicile private ajung sa acopere nise medicale de o complexitate din ce In ce mai mare. Fonduri de private equity investesc In industrie, firme se vand si se cumpara, pacientii se documenteaza si comenteaza pe internet. Statul reformeaza prea lent spitalele publice, asa ca introduce bariere neconcurentiale pentru firmele private. Incotro ne Indreptam?

Bolile grave se trateaza de medici celebri. In privat

Au fost ani In care medicii celebri ramaneau legati de spitalul de stat si veneau la clinicile private doar pentru cateva consultatii. Din ce In ce mai multe nume mari opteaza definitiv pentru privat, sau pentru cea mai mare parte a activitatii lor profesionale In privat. Motivul sunt banii, siguranta prestatiei profesionale si a venitului fiscalizat. Mai mult, din ce In ce mai multi medici celebri de origine romana sau care au diverse legaturi cu Romania vin sa vada si sa trateze pacienti in spitalele private de la noi.

Un nou val de fuziuni si achizitii

Se Implinesc cinci ani de la precedentul val de investitii de private equity In medicina romaneasca, asa ca liderii pietei MedLife si Regina Maria vor vedea schimbari In structura de actionariat. Desi MedLife este mai mare, la Regina Maria fondul de investitii Advent detine o larga majoritate, asa ca valoarea tranzactiei va fi semnificativ mai mare si ar putea depasi pragul de 100 milioane euro. O astfel de valoare face tranzactia interesanta pentru un numar de fonduri de investitii care nu sunt Inca prezente In Romania care cel mai probabil vor avea castig de cauza. Tranzactia ar putea fi interesanta si pentru unii investitori strategici, care detin deja lanturi de clinici In tari ca Polonia sau Turcia, asa ca o surpriza din partea lor nu poate fi scoasa din calcul. Un val de fuziuni si achizitii mai mici ar putea avea loc Inainte dar mai ales dupa cele doua tranzactii mari, ca parte a unei initiative de consolidare a pietei.

Investitii greenfield in crestere

Performanta aparenta a companiilor din domeniul medical la Inceputul crizei a atras dupa 2009 un val de investitii In spitale si alte active medicale. Bancile au fost optimiste cu privire la domeniu, au pariat pe aciclicitate si au Incurajat conversia unor active imobiliare cu alte destinatii In spitale. Rezultatul a fost ca aproape toti jucatorii mari din Bucuresti si principalele spitale de provincie au aruncat In piata capacitati medicale de mii de paturi In acelasi timp. Desi fundamental aciclica, industria de servicii medicale a suferit brusc o criza de supraproductie. Cererea, desi a crescut spectaculos, nu a putut tine pasul cu oferta exploziva. Medicii si pacientii nu au migrat asa de brusc catre privat, asa ca spitalele au fost subocupate ani buni, dand pierderi de profitabilitate companiilor din domeniu. Vedem Insa ca spitalele lansate atunci au astazi grade de ocupare interesante, companiile au redevenit profitabile iar cererea continua sa creasca. Este cu siguranta vremea sa vedem noi investitii, In facilitati care vor fi lansate anii urmatori, cu speranta ca de data aceasta cresterea de capacitate va fi mai putin radicala decat In runda precedenta.

Nisele sunt la moda. Care si unde?

Pentru ca spitalele generaliste au fost neprofitabile In primii ani dupa lansare, investitorii In domeniu s-au reorientat catre nise. Vorbim pe de o parte de nise geografice si dezvoltarea unor clinici mai complexe In orasele de rang doi, neacoperite anterior, iar pe de alta parte de servicii functionale noi, In oncologie, cardiologie si recuperare medicala. Nisele functionale sunt de principiu mai profitabile pentru ca permit performanta superioara atat din punct de vedere tehnic cat si operational, prin specializare. Aceasta tendinta aparuta In ultimii ani va continua si vom vedea primele retele nationale de tip hub & spoke create pentru servicii specializate de nisa.

Multa vorba si nicio veste buna de la stat (PPP, asigurari private individuale, plati CNAS)

Statul simte din ce In ce mai mult presiunea privatului. Intr-un sistem cu limitari bugetare profunde, dominat de birocratie sterila, In loc sa ia masuri de eficientizare si flexibilizare care sa-l faca mai competitiv, sistemul de stat se protejeaza anticoncurential limitand accesul pacientilor privati la rambursarile gestionate public. Limitarea numarului de paturi In privat sau interzicerea coplatii, chiar In conditiile In care coplata este de fapt un substitut fiscalizat al platii informale de la stat, reprezinta masuri disperate de protectie a unui sistem feudal, neperformant si Invechit. O caruta ramane caruta chiar daca investesti si Ii pui GPS sau anvelope run-flat. Cu toate acestea, nu exista apetenta politica pentru o dezbatere autentica de reformare a sistemului medical, de flexibilizare a aportului de capital pentru dezvoltare, de transformare si transparentizare reala a sistemului platilor informale, asa ca statul va ramane In zona pasilor marunti, trasand birocratica dunga continua a rambursarilor si punand ceata lipsei de predictibilitate care sa nu permita depasirea carutelor.

Beneficii medicale mai complexe pentru angajati

In ciuda discutiilor frecvente, asigurarile individuale de sanatate nu au prins Inca niciun avant. Problema tine Intr-o foarte mica masura de nivelul de deductibilitate al asigurarilor, cat de lipsa unui cadru formal care In loc sa limiteze coplata In privat, ar trebui sa o permita ca mijloc real de finantare la stat, desigur acoperibila de asigurari. Pana atunci Insa, avem un sistem puternic de abonamente si mai nou de asigurari de sanatate pentru companii. Practic marea majoritate a multinationalelor si a companiilor mari romanesti au astfel de beneficii pentru angajati. Dezvoltarea industriei de outsourcing si a celei automotive face ca Bucurestiul, Clujul si vestul tarii sa fie deja Intr-o criza de specialisti care duce la escaladarea salariilor si beneficiilor. Cuplat cu maturizarea industriei de servicii medicale, o astfel de tendinta face ca produsele de tip beneficiu medical sa fie din ce In ce mai complexe, uneori mixand elemente de abonament si de asigurare. Angajatorul are un rol ingrat, pentru ca simpla comparatie a acoperirilor Intr-un tabel nu mai este relevanta, iar fluxurile operationale nu sunt suficient de transparente. Cu toate acestea, acolo unde analiza specifica are loc cu sprijinul unor specialisti, nivelul de acoperire creste, asa ca piata In ansamblu creste atat cu noi beneficiari, cat si cu noi servicii incluse.

Pacientii stiu mai bine si afla mai mult

Ubicuitatea informatiei schimba lumea. Astazi caruta are nu doar GPS, cat si conexiune la internet. Asa ca orice pacient confruntat cu un diagnostic complex consulta internetul. Pacientii folosesc In mod curent aplicatii de mobil complexe ca sa-si gestioneze starea de sanatate sau bolile cronice. Dincolo de toate erorile inerente, pacientii sunt mult mai bine informati, afla despre o multime de optiuni de tratament, asa ca dificultatea nu mai este de a gasi un medic, ci de a alege Intelept. Apar servicii de asistenta personala a pacientilor, care sa permita acestora sa diferentieze Intre performanta aparent comparabila pe internet a unor clinici si medici, iar mobilitatea internationala muta accesarea serviciilor de second opinion la nivel international.

Sergiu Negut este Associate Partner la Intermedicas, o companie care ofera servicii medicale de second opinion, si fost director general adjunct al retelei de sanatate Regina Maria.

Team

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

10 minute ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

8 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

14 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

14 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

15 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

15 ore ago