Samsung Galaxy Z Fold2: un super upgrade la toate capitolele
Reading Time: 5 minuteSamsung a lansat Galaxy Z Fold2, dispozitivul smart pliabil anunțat încă la începutul lunii august, care, speră compania sud-coreeană, va redefini viitorul device-urilor mobile.
Din prezentările video pe care le-am urmărit și din detaliile tehnice, Samsung a folosit din plin experiența mai puțin fericită a primei generații Fold pentru a rezolva problemele inerente unei tehnologii atât de complicate aduse de un ecran pliabil.
Astfel, Samsung Galaxy Z Fold2 se anunță a fi nu doar un dispozitiv mobil solid, ci are și elementele software și de interfață perfect adaptate noului format, pentru a-l face o propunere tentantă pentru oricine vrea productivitate mai bună, dar și experiențe de creație și divertisment la un alt nivel.
Design mult îmbunătățit
Abordarea pragmatică aleasă de Samsung pentru Galaxy Z Fold2 a dus la crearea unui dispozitiv care nu doar că atrage la nivel de design, ci este și suficient de solid pentru a face față unei utilizări de zi cu zi.
Sticla Samsung ultra subțire și pliabilă, folosită deja la fratele pliabil mai mic, Samsung Galaxy Z Flip, este acum poziționată pe ecranul principal, spre deosebire de suprafața de polimeri (un plastic mai sofisticat) de la prima generație. Rezultatul este un aspect premium, mai rafinat.
Dar marea schimbare este realizată acolo unde au fost problemele cele mai serioase: balamaua care permite închiderea și deschiderea dispozitivului. Noua balama este ușor îngropată între cele două părți principale ale dispozitivului atunci când acesta este complet desfăcut, astfel că acestea se îmbină perfect.
Mecanismul CAM care acționează balamaua este mult îmbunătățit față de versiunile anterioare. Balamaua are peste 60 de componente și un sistem de curățare (sweeper), care împiedică intrarea prafului și murdăriei în mecanism. Fibrele din plastic ale sistemului de curățare, similare celor folosite la unele aspiratoare, sunt mai scurte de 1 mm.
Mecanismul permite Galaxy Z Fold2 să rămână fix în semi-pliere în orice poziție de la 75 la 115 de grade, fapt care oferă utilizatorilor acces la o gamă mai largă de unghiuri în funcție de mediu și nevoia de utilizare.
Noul Galaxy Z Fold2 vine în două culori, Mystic Black și Mystic Bronze, cu un aspect satinat. O altă noutate este faptul că balamaua se poate personaliza într-una din patru culori, Metallic Silver, Metallic Gold, Metallic Red sau Metallic Blue, când se face comanda prin samsung.com, pe anumite piețe.
Este disponibilă și o versiune specială Thom Browne Edition, care oferă textură 3D a carcasei, lock screen și filtru poze dedicat și vine la pachet cu Galaxy Watch 3, Galaxy Buds Live și alte accesorii personalizate Thom Browne.
Sistemul de camere
Avem de-a face cu un sistem principal de trei camere: una Ultra Wide de 12 MP, acoperire de 123 de grade, apertură f/2.2 și pixeli de 1,12μm, una wide-angle tot de 12 MP cu acoperire de 83 de grade, Super Speed Dual Pixel AF, OIS, f/1.8, și pixeli de 1.8μm, respectiv o cameră Telephoto de 12 MP, f/2.4 și pixeli de 1.0μm.
Sistemul are stabilizare Dual OIS, zoom optic 2x, respectiv 10x zoom digital, HDR10+ și Tracking AF. Camera frontală este de 10 MP, cu apertură f/2.2. Funcția Rear Cam Selfie permite realizarea de selfie-uri folosind sistemul principal de camere, care oferă astfel imagini la o rezoluție mult mai bună, inclusiv în modul portret.
Pentru vloggeri și creatorii de conținut video, funcția Auto Framing, care folosește algoritmi de inteligență artificială, urmărește subiectul în timpul filmării, după ce acesta arată palma către cameră. Astfel, se pot realiza filmări cu subiectul în mișcare în fața camerei fără a mai fi nevoie ca altcineva să manevreze dispozitivul.
O altă funcție interesantă pentru camere este Dual Preview, care permite și subiectului fotografiat să vadă cadrul pe ecranul exterior al dispozitivului și poate declanșa camera prin ridicarea palmei, pentru a se putea astfel poziționa cât mai bine.
Ecrane, hardware și baterie
Îmbunătățirile sunt majore și la acest nivel. În primul rând, ecranul secundar (care joacă rol de ecran principal când dispozitivul este închis), a fost mărit la 6,2 inci și permite o experiență similară folosirii unui smartphone obișnuit. Este HD+ Super AMOLED, cu raport de 25:9, rezoluție 2260 x 816 și densitate de 386 ppi.
Ecran principal a fost și el mărit, ajungând la 7.6 inci, plus că nu mai are notch, ci doar un mic loc pentru camera foto integrată în colțul din dreapta sus. Este un display QXGA+ Dynamic AMOLED 2X, cu raport de 22,5:18, Infinity Flex Display cu rezoluție 2208 x 1768 și densitate de 373 ppi.
Ramele ecranului principal sunt mai subțiri cu 27% față de generația precedentă. În plus, acesta are o rată de refresh adaptabilă de 120 Hz, care poate varia între 11 și 120 Hz în funcție de conținutul accesat, pentru a reduce consumul de baterie.
Samsung Galaxy Z Fold2 vine cu un procesor octa-core de 64 biți realizat pe tehnologia de 7 nm, (3.09 GHz + 2.40 GHz + 1.80 GHz). Există două variante de stocare, cu memorie internă de 256 GB, respectiv 512 GB (disponibilă doar pe piețele din China, Taiwan și Hong Kong), ambele combinate cu memorie RAM de 12 GB.
Samsung promite că bateria duală de 4.500 mAh permite utilizarea normală a dispozitivului o zi întreagă, dar este oricum dotată cu tehnologie de încărcare super-rapidă, precum și wireless.
Multitasking și aplicații adaptate ecranului pliabil
Samsung a lucrat mult, atât intern, cât și cu alți dezvoltatori software, pentru a oferi funcții și aplicații care să profite cât mai mult de ecranul flexibil, vorbind chiar despre crearea unui ecosistem în această direcție.
Astfel, prin funcția Multi-Active Window, ecranul poate fi împărțit în trei, fiecare fereastră având dimensiuni ajustabile, după preferință, dintr-o selecție de layout-uri. În plus, se pot deschide în paralel mai multe ferestre ale aceleași aplicații – de exemplu, puteți compune un email într-o parte a ecranului, în timp ce în cealaltă parte vedeți întregul mesaj la care răspundeți.
Sistemul de Drag and drop permite mutarea simplă și rapidă de text, imagini sau fișiere între aplicațiile deschise simultan, iar Split Screen Capture permite realizarea unui print screen pentru fiecare aplicație în parte în modul split screen, iar imaginea poate fi transferată imediat, fără a mai fi nevoie de editare.
Utilizatorii pot alege felul în care sunt afișate aplicațiile – în stil smartphone sau tabletă, în funcție de modul de utilizare pe care îl preferă. Microsoft Office a fost optimizat pentru Z Fold2, la fel și YouTube, astfel că, de exemplu, în modul Flex (cu ecranul pliat între 75 și 115 grade), ecranul de sus afișează fișierul Excel sau clipul video, în timp ce pe ecranul de jos sunt afișate funcțiile și butoanele de control.
Disponibilitate și preț
Samsung Galaxy Z Fold2 va fi disponibil în aproximativ 40 de piețe, inclusiv SUA, Coreea și România, începând cu 18 septembrie 2020, cu posibilitatea de a fi achiziționate în perioada de precomandă de la 1 septembrie 2020.
Prețul la precomandă pentru Samsung Galaxy Z Fold2 în România pornește de la 9.699 de lei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz