Sameday vrea să atingă zero emisii de carbon în last mile, pentru livrările la easybox
Reading Time: 4 minuteSameday, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de curierat, anunță că se îndreaptă spre o livrare din ce în ce mai sustenabilă și că își propune atingerea pragului zero al emisiilor de carbon pentru livrările la lockerele easybox. Rețeaua sa de easyboxuri autonome energetic a ajuns la 10 unități după ce compania a investit în extinderea la nivel național.
Lansate în urmă cu două luni, în București, easyboxurile verzi sunt acum prezente și în județele Cluj, Timiș, Constanța, Brașov și Sibiu. Rata de adopție în creștere a serviciului de livrare out-of-home delivery (OOH), precum și noile lockere sustenabile aduc cu sine reducerea amprentei de carbon a companiei de curierat. Astfel, Sameday, împreună cu clienții săi B2B și B2C, care aleg serviciul de livrare la easybox, contribuie la un mediu mai bun, mai puțin poluat.
Inovația de la baza unei livrări mai sustenabile
Lansat în 2018, serviciul easybox este soluția tehnologizată de livrare, care generează un impact redus asupra mediului prin eficientizarea trimiterilor. Consolidarea a peste 50 de colete într-un automat de livrare presupune un număr redus de deplasări atât din partea curierului, cât și din partea utilizatorului. Conform studiilor companiei, poziționarea easyboxurilor în proximitatea centrelor rezidențiale, a spațiilor de birouri și a celor mai cunoscute lanțuri de supermarketuri reduc cu până la 50% emisiile de CO2 asociate livrărilor și ridicării coletelor, precum și traficul din orașe.
Easyboxurile cu impact minim asupra mediului sunt dotate cu panouri solare fotovoltaice și nu necesită branșament la rețeaua electrică. Acestea funcționează fără energie electrică clasică, iar bateria internă care stochează energia solară permite ca lockerele să fie utilizate și în zilele înnorate, furnizând energia necesară conectării automate la rețeaua Sameday. La fel ca întreaga rețea easybox, lockerele autonome sunt o expresie a inovației și digitalizării în curierat. Acestea sunt interconectate, monitorizate și administrate de la distanță printr-o soluție tehnologică adaptată. Astfel compania Sameday are, în permanență, acces la informațiile privind statusul ridicărilor, retururilor și al eliberării casetelor, ceea ce permite eficientizarea deplasărilor de încărcare și reducerea emisiilor de CO2.
Fiind independente energetic, automatele easybox dotate cu panouri solare generează economii de energie electrică de aproximativ 500 kwh / lună, echivalentul consumului lunar a două gospodării medii sau a 85 de frigidere medii, clasa A+++.
“La Sameday, știm că aportul fiecăruia dintre noi este important și că, făcând pași mici, putem contribui la crearea unui mediu mai bun, sustenabil. De aceea, zona verde joacă un rol important în strategia noastră pe termen mediu și lung. Este modalitatea noastră de a răspunde atât nevoilor clienților de astăzi, cât și ale celor din viitor. În următorul an, ne dorim să creștem numărul de easyboxuri cu consum zero de energie electrică și suntem în continuare în căutare de noi parteneri și locuri de instalare.”
Lucian Baltaru, CEO Sameday
Planuri pentru un viitor verde
Ca strategie pe termen lung, Sameday își propune ca serviciul de livrare OOH să devină un proiect cu zero emisii de carbon, prin transformarea tuturor easyboxurilor în lockere independente energetic, completate de livrarea cu mașini electrice. Astfel, eforturile companiei se concentrează atât spre protejarea mediului, cât și spre a inova și extinde serviciile pentru clienți.
În 2022, obiectivul Sameday este ca peste 10% dintre lockerele montate anul acesta, în România, să fie 100% verzi, urmând ca acest procent să crească gradual, anual.
Sameday continuă expansiunea serviciului easybox
Serviciul easybox este recunoscut pentru atributele sale, prietenoase cu mediul. Lockerele nu produc hârtie, generează un număr mai mic de deplasări motorizate și o reducere a amprentei de carbon cu 50%, față de livrările door-to-door. Mai mult, livrările la punct fix, în cadrul automatelor Sameday au un impact pozitiv asupra traficului și elimină problemele asociate cu indisponibilitatea locurilor de parcare, din zonele urbane aglomerate.
Acestea, precum și confortul și conveniența oferite utilizatorilor finali, au făcut ca rata de adopție a serviciului să crească rapid și să ajungă la peste 53% în București și la peste 32% în țară. În prezent, în România și Ungaria există peste 2.700 de unități, dar reprezentanții Sameday estimează că, până la finalul anului, numărul lor va crește la 4.500.
Deși, inițial, orașele mari au fost primele care au îmbrățișat conceptul de easybox, în prezent cererea crește considerabil în mediul urban mic. Topul județelor unde sunt amplasate easyboxuri este condus de București, urmat de Cluj, Ilfov, Timiș, Iași, Constanța, Brașov, Dolj, Prahova și Sibiu. Aproximativ 20% din cele 2700 de unități existente în prezent sunt amplasate în orașe ca Bascov, Nădlac, Cugir, Beiuș, Sânpetru, Murfatlar etc.
Cu o experiență de peste 14 ani pe piața din România, Sameday este compania de curierat care a înregistrat cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani, numărându-se, în prezent, printre principalii jucători din segmentul său de piață. Cu o echipă de peste 4.500 de angajați și parteneri, compania este prezentă în România și în Ungaria, oferind atât servicii de livrare door-to-door, cât și livrare în peste 2.700 de lockere easybox. Astfel, Sameday operează cea mai extinsă rețea de lockere din România și Ungaria, propunându-și să reinventeze experiența de livrare zi de zi.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz