Salvați Copiii România ajută la dotarea spitalului pentru copii din Chișinău
Reading Time: 3 minuteRaportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 109.650 din cele circa 843.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii.
După începerea războiului din Ucraina, Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului (IMSP IMC) din Chișinău a tratat 994 de cazuri de femei și copii din Ucraina, a oferit peste 2.300 de consultații și a avut 60 de intervenții chirurgicale efectuate la copiii refugiați din Ucraina. De asemenea, 128 de femei refugiate din calea războiului din Ucraina au născut aici, în siguranță. În urma solicitării primite de la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău, care îngrijește copiii răniți din zona de conflict din Ucraina, Organizația Salvați Copiii a trimis un lot de 5.322 de produse și echipamente medicale spitalicești pentru secția de Terapie intensivă, Anesteziologie și blocul Prematuri din cadrul instituției.
Anterior, organizația a trimis la Chișinău un transport umanitar cu 278.000 de produse de îngrijire pentru nou-născuți, copii și mame. Ambele intervenții sunt în valoare de 200.000 de Euro.
Instituția Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului este o instituție curativ-profilactică și științifică de gradul III în domeniile obstetricii, ginecologiei, neonatologiei și pediatriei (somatice și chirurgicale), specializată în acordarea asistenței medicale pentru cazurile cele mai grave și complexe de tratare a gravidelor, lăuzelor și copiilor.
Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a vorbit despre importanța solidarității și a intervenției umanitare coordonate: “Republica Moldova s-a dovedit a fi una dintre cele mai curajoase țări, care a oferit prompt ajutor umanitar mamelor și copiilor din Ucraina. De aceea este crucial să sprijinim eforturile de la Chișinău, pentru a putea acționa coordonat și eficient”.
Anual, IMSP Institutul Mamei și Copilului asigură diagnosticarea, tratamentul, profilaxia și reabilitarea medicală a circa 40.000 de copii, gravide și femei din toată țara și înregistrează 4.500 de nașteri pe an, dintre care în jur de 700 sunt nașteri premature. În anul 2022 doar, 50 de copii s-au născut cu o greutate de până în 999 gr și 120 de copii au avut între 1.000-1.499 gr. De asemenea, anual se efectuează 150.000 de vizite în cadrul Departamentului Specializat Consultativ Integrat (Policlinica).
“Sunt profund recunoscător Organizației Salvați Copiii România pentru sprijinul acordat în asigurarea serviciilor medicale pentru refugiații din Ucraina. Datorită generozității și implicării lor, am reușit să salvăm vieți și să oferim îngrijire de calitate celor care au nevoie. Este un exemplu de solidaritate și implicare în fața unei crize umanitare care a afectat multe mame și copii din țara vecină”, a declarat Dr. Sergiu Gladun, Director Institutul Mamei și Copilului.
Intervenția Salvați Copiii în Republica Moldova pentru sprijinirea copiilor refugiați, a gravidelor și mamelor din Ucraina – investiție de 1.280.000 de Euro pentru susținerea a 43.600 de copii, gravide și mame.
În Republica Moldova, Salvați Copiii România a extins rețeaua de suport medical, de asistență socială și psihologică, cu adăugarea inovativă a Serviciilor Mobile pentru 3.000 de femei, gravide și copii refugiați din Ucraina.
Au fost trimise trei transporturi umanitare, cu 783.200 de produse igienico-sanitare pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame din Ucraina. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova și Institutul Mamei și Copilului.
De asemenea, Salvați Copiii România susține integrarea școlară pentru 1.600 de copii prin organizarea de training-uri cu profesori, distribuirea de materiale didactice pentru activități extra-curriculare în școlile cu cei mai mulți copii refugiați înscriși și a distribuit 1.200 de ghiozdane echipate complet la începutul anului școlar pentru toți copiii refugiați încadrați în școlile primare, gimnaziale și liceele din țară.
“Suportul Organizației Salvații Copiii România este unul absolut necesar și așteptat pentru copiii moldoveni și cei ucraineni, refugiați în Republica Moldova. Sunt ferm convinsă ca investițiile în sănătatea și educația copiilor sunt cele mai durabile și importante investiții, fie că este pace sau război, acestea garantând un viitor sigur pentru societate”, a menționat Ana Racu, Vicepreședinta Comisiei Parlamentare pentru Securitate Națională, apărare și ordine publică a Republicii Moldova.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz