Stiri

Salariul minim pe economie crește de la începutul anului 2025

Reading Time: 2 minute

Miercuri a fost decisă, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, majorarea salariului minim la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025. Guvernul României susține că măsura vine în urma analizelor și dezbaterilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.

Pentru angajatori, va însemna încă 350 de lei în plus pe care-i plătesc pentru un angajat.

Din prima zi a anului 2025 se va aplica majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, iar reprezentanții Guvernului au declarat că vor menține scutirea de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.

Într-o primă reacție, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a estimat că 1 milion de persoane cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei vor beneficia de această creştere. ”Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin.

Secretarul general al Consiliului Naţional al IMM-urilor, Sterică Fudulea, crede că măsura va avea un impact negativ în economia românească. „Nu ar fi trebuit să crească, pentru că este, deja, a doua creştere în şase luni de zile. Discutăm, deja, de o creştere de încă 12% faţă de cea de la jumătatea anului, care a însemnat o creştere de 11%, şi asta înseamnă că începând cu anul viitor avem o creştere a salariului minim pe economie cu 22,5%”.

Majorarea salariului vine și în contextul Directivei europeane privind salariul minim, care trebuie raportat procentual la cel mediu la nivelul fiecărei țări.

„Din păcate, este doar 47% din salariul mediu brut prognozat pentru anul viitor. Încercăm să ajungem la 50%. Şi Guvernul a înţeles, şi partea patronală, că o creştere de 50% a salariului minim în salariul mediu pe economie ar fi dus undeva, poate, la un 4.300 de lei, poate peste această valoare, care ar fi fost greu de suportat şi bineînţeles că s-ar fi putut solda şi cu pierderi de locuri de muncă”,comentează Liviu Apostoiu, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Team

Recent Posts

Proiectul românesc VR ce redă încrederea în umanitate, selectat la Geneva Digital Market 2024

Printre cele 15 proiecte inovatoare din întreaga lume selectate în acest an la Geneva Digital Market, în cadrul XR Coproduction…

o oră ago

DIGI s-a lansat și în Portugalia cu prețuri foarte mici. Se pregătește lansarea din Belgia

Din 4 noiembrie, DIGI inaugurează operațiunile comerciale în Portugalia cu o gamă extinsă de servicii dedicate utilizatorilor persoane fizice: internet…

o oră ago

KUBIS anunță consolidarea echipei prin numirea lui Andrei Nica, Executive Creative Director, și a Biancăi Naumovici, Client Service Director

Agenția independentă de publicitate KUBIS și-a întărit departamentele de creație, respectiv client service, prin numirea lui Andrei Nica în funcția…

2 ore ago

Irina Ricciardi, consultant de imagine: „Au început să rezoneze cu mesajul meu antreprenorii care conștientizează importanța imaginii lor personale pentru business-ul lor”

La scurt timp după ce a absolvit cursurile Institutului European de Design din Milano și ale unei academii de profil,…

3 ore ago

Efectul Black Friday: „Anul trecut, stocul pregătit pentru produsul-vedetă s-a epuizat în 5 minute”

După câteva luni de pregătiri, care debutează în luna august, Karla Balint, fondatoarea KA&MA Trading, și echipa ei erau pregătiți…

5 ore ago

Filmele de festival în cinematografe în cadrul Mastercard Festival Selection

Între 14 și 17 noiembrie, Mastercard întinde covorul roșu la cinema Victoria din Cluj-Napoca pentru a oferi cinefililor oportunitatea de…

17 ore ago