Stiri

Salariul minim pe economie crește de la începutul anului 2025

16 oct. 2024 2 min

Salariul minim pe economie crește de la începutul anului 2025

Reading Time: 2 minute

Miercuri a fost decisă, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, majorarea salariului minim la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025. Guvernul României susține că măsura vine în urma analizelor și dezbaterilor cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor.

Pentru angajatori, va însemna încă 350 de lei în plus pe care-i plătesc pentru un angajat.

Din prima zi a anului 2025 se va aplica majorarea salariului minim de la 3.700 de lei lunar la 4050 de lei lunar, iar reprezentanții Guvernului au declarat că vor menține scutirea de la plata impozitului și contribuțiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar.

Într-o primă reacție, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a estimat că 1 milion de persoane cu salarii cuprinse între 3.700 de lei şi 4.050 de lei vor beneficia de această creştere. ”Evident, această creştere de salariu minim va antrena şi alte creşteri de salarii în interiorul unor companii sau instituţii pentru că va trebui să se facă diferenţierea în funcţie de responsabilitate, complexitatea muncii respective, vechimea în muncă”, a declarat Dumitru Costin.

Secretarul general al Consiliului Naţional al IMM-urilor, Sterică Fudulea, crede că măsura va avea un impact negativ în economia românească. „Nu ar fi trebuit să crească, pentru că este, deja, a doua creştere în şase luni de zile. Discutăm, deja, de o creştere de încă 12% faţă de cea de la jumătatea anului, care a însemnat o creştere de 11%, şi asta înseamnă că începând cu anul viitor avem o creştere a salariului minim pe economie cu 22,5%”.

Majorarea salariului vine și în contextul Directivei europeane privind salariul minim, care trebuie raportat procentual la cel mediu la nivelul fiecărei țări.

„Din păcate, este doar 47% din salariul mediu brut prognozat pentru anul viitor. Încercăm să ajungem la 50%. Şi Guvernul a înţeles, şi partea patronală, că o creştere de 50% a salariului minim în salariul mediu pe economie ar fi dus undeva, poate, la un 4.300 de lei, poate peste această valoare, care ar fi fost greu de suportat şi bineînţeles că s-ar fi putut solda şi cu pierderi de locuri de muncă”,comentează Liviu Apostoiu, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Array

Articole pe aceeași temă: