Stiri Good News

S.Pellegrino Young Chef Academy: Doi români printre finaliștii concursului din regiunea Europei de Sud

26 sept. 2024 3 min

S.Pellegrino Young Chef Academy: Doi români printre finaliștii concursului din regiunea Europei de Sud

Reading Time: 3 minute

Bogdan Panaite și Alin Vădean își vor expune preparatele în fața juriului din Finala Regiunii Europa de Sud și Mediteraneană a concursului S.Pellegrino Young Chef Academy

S.Pellegrino anunță finaliștii regionali ai noii ediții a Concursului S.Pellegrino Young Chef Academy, inițiativa globală ce are ca scop descoperirea și îndrumarea celor mai promițători și talentați tineri bucătari. Mii de bucătari din întreaga lume s-au înscris în competiție, atrași de oportunitatea de a învăța de la liderii din gastronomia mondială și de a-și demonstra creativitatea. Dintre aceștia, 165 au trecut de prima selecție și sunt pregătiți să își demonstreze talentul în finalele regionale. Preparatele lor semnătură au fost evaluate de experții culinari de la ALMA, Centrul Internațional de Educație pentru Bucătăria Italiană, pe baza a trei criterii: abilități tehnice, creativitate și convingerea că gastronomia poate genera schimbări pozitive în societate.

Acești talentați tineri chefi vor concura în perioada septembrie 2024 – ianuarie 2025 în 15 finale regionale diferite din întreaga lume. Printre aceștia se regăsesc 2 români, Bogdan Panaite și Vădean Alin care vor reprezenta Romania în Finala Regiunii Europa de Sud și Mediteraneană care va avea loc pe 25 și 26 noiembrie 2024, în Malta.

“Ritualul „Pomana Porcului” este o tradiție sacră, adânc înrădăcinată în folclorul și tradițiile țării noastre, însă oamenii au uitat ce înseamnă cu adevărat. Acesta ar trebui să fie despre onoarea și recunoștința față de animalul care și-a dat viața pentru ca noi să supraviețuim. Prin acest preparat, aș vrea să readuc în atenție respectul pierdut față de natură și ceea ce ne oferă ea. Gusturile acestui fel de mâncare reprezintă moștenirea mea gastronomică și culturală, gustul de acasă, al copilăriei și al amintirilor mele.”

Bogdan Panaite, semifinalist S.Pellegrino Young Chef Academy

„Preparatul meu este mai mult decât o simplă masă; este un apel pentru sustenabilitate și responsabilitate. Lumea în care trăim este marcată de provocări ecologice majore. Poluarea apei, risipa de alimente și schimbările climatice sunt doar câteva dintre problemele urgente care cer atenția noastră. Acestea nu sunt doar statistici; poate că Pământul ne trimite un mesaj, îndemnându-ne să revenim la esențial. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne amintim această simplitate și să gătim cu conștiință. Să ne întoarcem la rădăcini. Acest preparat este un manifest. „

Vădean Alin, semifinalist român S.Pellegrino Young Chef Academy
The Pigs Alms dish Bogdan Panaite

Finalele regionale reprezintă o oportunitate imensă de expunere, deoarece concurenții vor prezenta preparatele lor semnătură unui juriu format din chefi renumiți, și anume: Thanos Feskos din Grecia, Iwona Niemczewska din Polonia, Alexandru Iacob din România, Igor Jagodic din Slovenia și Victor Borg din Malta, care vor fi responsabili de selectarea câștigătorilor regionali pentru patru premii:

Premiul S.Pellegrino Young Chef – Juriul va evalua preparatele prezentate pe baza celor trei reguli de aur, selectând un tânăr chef la fiecare Finală Regională care demonstrează cele mai puternice abilități tehnice, creativitate și o viziune personală remarcabilă despre gastronomie;

Premiul S.Pellegrino pentru Responsabilitate Socială – votat de Asociația pentru Restaurante Sustenabile, care gestionează Food Made Good, cel mai mare program de sustenabilitate în domeniul alimentației și o comunitate globală ce promovează sustenabilitatea în ospitalitate, preparatul câștigător va reprezenta principiul că mâncarea este la cel mai înalt nivel atunci când este rezultatul unor practici sociale responsabile, care includ cerințe de aprovizionare, sociale și de mediu;

Premiul Acqua Panna pentru Conexiune Gastronomică– câștigătorul acestui premiu va realiza un preparat care reprezintă moștenirea culinară a regiunii natale a chef-ului. Preparatul ar trebui să evidențieze practicile culinare tradiționale și viziunea modernă personală, oferind o conexiune între trecut și viitor;

Premiul Fine Dining Lovers Food for Thought – votat de cititorii Fine Dining Lovers, acest premiu va fi acordat tânărului chef care își reprezintă cel mai bine viziunea personală printr-un preparat semnătură.

Câștigătorii regionali ai fiecăruia dintre aceste premii vor concura pentru titlul global la fiecare dintre categoriile respective în Marea Finală din 2025.

Array

Articole pe aceeași temă: