Rusia a catalogat Meta drept organizație extremistă. Un tribunal a interzis Facebook și Instagram
Reading Time: 2 minuteDupă ce săptămâna trecută aplicația Instagram a fost blocată în Rusia, în timp ce Facebook era blocat de ceva timp, un tribunal a interzis oficial cele două rețele sociale pentru ”activitate extremistă”.
Facebook are în Rusia 75 de milioane de utilizatori, în timp ce WhatsApp are 67 de milioane de utilizatori, iar această decizie a tribunalului ar afecta 80 de milioane de utilizatori ruși. Diferența dintre blocarea serviciilor de către Roskomnadzor și interzicerea lor de către un tribunal se referă la utilizatorii care le folosesc. Dacă aceștia puteau folosi Facebook sau Intsagram prin servicii VPN – ceea ce foarte mulți ruși fac – acum, folosirea acestor servicii a devenit ilegală chiar și prin serviciile ce ocolesc reglementările naționale.
„Activităţile Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate. Cerem interzicerea sa şi obligaţia de a aplica această măsură imediat”, a declarat la audiere un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski, citat de agenţia Interfax.
Un procuror a cerut la rândul lui interzicerea Meta, „din cauza unor semne evidente de activitate extremistă”. El a cerut totuşi exceptarea de la interdicţie a aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, care aparţine de asemenea Meta.
La 11 martie, parchetul rus ceruse clasarea Meta ca organizaţie ‘extremistă’, măsură ce ar deschide calea pentru interzicerea tuturor activităţilor acesteia în Rusia.
Cererea urmează după decizia Meta de a permite mesajele violente contra armatei şi a liderilor ruşi, în legătură cu agresiunea militară a Moscovei în Ucraina.
Potrivit parchetului, Meta justifică „acţiuni teroriste” şi vrea să incite la „ură şi adversitate” împotriva ruşilor.
Potrivit agenţiei TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta şi-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice „rusofobia şi apelurile la violenţă”.
Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN).
De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.
Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi „teroriste”, prima etapă spre o posibilă blocare a lor.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz