Stiri

ROSPIN are nevoie de 150.000 de euro pentru satelitul care va observa pădurile și vegetația de pe suprafața României

Reading Time: 3 minute

Proiectul ROSPIN-SAT-1, al Romanian Space Initiative (ROSPIN), aduce la un loc peste 25 de studenți români, care lucrează la un satelit de mici dimensiuni care va observa pădurile și vegetația de pe suprafața României cu scopul de a le inventaria și de a identifica zone cu potențial de reîmpădurire. Pentru a continua dezvoltarea satelitului și pentru a duce misiunea educațională până în orbită, proiectul are nevoie de aproximativ 150.000 de euro.

Echipa ROSPIN a organizat un eveniment de lansare a campaniei de strângere de fonduri „Dacă Vrem Putem”, alături de un grup de profesioniști din industria publicitară. Echipa ROSPIN-SAT-1 și-a prezentat proiectul în fața unor foști și actuali miniștri din zona de Cercetare, alături de reprezentanți ai unor companii mari din România precum BCR, VISA sau NN, dar și în fața partenerilor din industria spațială locală.

Participanții au asistat la 3 prezentări din partea liderilor organizației, prezentări care au detaliat parcursul proiectului ROSPIN-SAT-1, al organizației ROSPIN, dar și al campaniei care se află astăzi la debut. Prezentările membrilor ROSPIN au fost completate de un discurs din partea lui Ciprian Teleman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a subliniat suportul pe care îl va oferi proiectului ROSPIN-SAT-1. Gabriel Oltean, consilier al ministrului Mediului, a scos în evidență problemele României legate de sănătatea vegetației, a prezentat demersurile Ministerului Mediului în acest sens și a remarcat importanța satelitului ROSPIN-SAT-1, dar și a colaborării dintre Minister și organizații precum ROSPIN.

La eveniment a participat Silvia Dinică, șefa Comisiei de Știință, Inovație și Tehnologie din Senatul României, alături de membri ai Parlamentului. Campania celor de la ROSPIN este susținută și de o serie de persoane cu implicare puternică în societate printre care Marius Moga, Smiley, Cosmin „Micutzu” Nedelcu, Aluziva, Silviu Faiăr, Oana Zamfir, Sorin Badea sau Ionuț Bodonea. ROSPIN este deschisă colaborărilor atât din mediul public, cât și din cel privat. Publicul larg poate susține proiectul cu o donație lunară de 4 euro trimițând un SMS cu cuvântul SATELIT la 8864.

ROSPIN-SAT-1 a încheiat recent un program de dezvoltare satelitară al Agenției Spațiale Europene (ESA) și beneficiază și de o bursă din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acoperă însă doar 10-15% din costurile misiunii. Pentru a continua dezvoltarea satelitului și pentru a duce misiunea educațională până în orbită, proiectul are nevoie de aproximativ 150.000 de euro. Astfel, echipa ROSPIN alături de un grup de profesioniști din industria publicitară a pornit campania de strângere de fonduri sub sloganul „Dacă Vrem Putem”, cu Radio Guerrilla și EuroMedia drept parteneri media.

Impactul ROSPIN-SAT-1 după 5 ani de activitate

În ultimii 5 ani, ROSPIN a evoluat de la un proiect tehnic inițial la o organizație cu peste 130 de membri în componență, comunități locale în peste 13 orașe din România și peste 1.500 de beneficiari direcți. Proiectele ROSPIN sunt direcționate pe patru piloni de activitate: tehnic, educațional, competiție și comunitate.

În prezent, ROSPIN joacă un rol esențial în coagularea industriei spațiale locale și regionale, aducând la un loc prin activitățile sale elevi, studenți, tineri profesioniști și experți care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii spațiale. Proiectul ROSPIN-SAT-1 este cel care a pornit organizația în anul 2019, cu scopul de a oferi studenților pasionați de inginerie aerospațială o șansă să învețe cum funcționează misiunile de explorare a spațiului și să se familiarizeze cu standardele industriei spațiale.

Proiectul ROSPIN-SAT-1 reunește peste 25 de studenți români. Aceștia lucrează la un satelit de mici dimensiuni care va fi folosit în observarea pădurilor și vegetației de pe suprafața României. Scopul este de a le inventaria și de a identifica zone cu potențial de reîmpădurire. În plus, satelitul va funcționa ca o platformă open source care va da șansa studenților și elevilor din România să obțină imagini din orbită.

Team

Recent Posts

Philips Avent lansează inițiativa „Share the Care”, prin care mamele să resimtă mai puțină presiune, după naștere

Philips Avent ia atitudine pentru a înlătura vechile mentalități, conform cărora mamele trebuie ”să facă totul” singure. Apelul vine ca…

o zi ago

Samsung Galaxy Fold și  Samsung Galaxy Flip, seriile care redefinesc gândirea sustenabilă

Când ești lider într-un domeniu, mai ales cum este cel al telefoanelor mobile, provocările sunt pe măsură. Când pare că…

o zi ago

Mirela Costiuc, Zentiva: Totul pentru oameni

În ultimul an, Zentiva a construit o strategie ambițioasă de resurse umane, redefinind misiunea, valorile și cultura companiei. Mirela Costiuc,…

o zi ago

Transalpina Fest a ajuns la a șasea ediție

Pe 28 și 29 iunie, line-up-ul Transalpina Fest 2024 combină numele consacrate ale rockului, precum Compact, Kripton, Zdob și Zdub,…

o zi ago

Caravana Metropolis revine la Tulcea cu cinema în aer liber, între 9 și 14 iulie

Cinematograful itinerant Caravana Metropolis – cinema în aer liber se oprește și în acest an la Tulcea, în spațiul de…

o zi ago

Skanska măsoară gradul de satisfacție al rezidenților clădirii Equilibrium 1

Aflat la a patra ediție, sondajul “Office life experience” s-a derulat în clădirea Equilibrium 1 în luna mai 2024 și…

o zi ago