Romanul de fier
Reading Time: 4 minuteTot mai multi tineri din industria IT&C isi propun sa schimbe lumea. Andras Kapy pare sa se indrepte in aceasta directie cu Axosuits, un proiect parca desprins din benzile desenate, care ii ajuta pe pacientii paralizati sa mearga din nou.
Cand spui “exoschelet” te gandesti automat la Iron Man, celebrul costum creat de Tony Stark pentru a salva lumea. In Romania, Andras Kapy a dezvoltat un astfel de costum, insa planurile lui nu includ nici salvarea lumii de raufacatori, nici sa dea lovitura la Hollywood. Tanarul antreprenor din Oradea si-a propus insa un obiectiv extrem de indraznet: acela de a le oferi oamenilor cu dizabilitati locomotorii posibilitatea de a merge din nou. Axosuits, proiect demarat de Kapy si de Dorin Hirte anul trecut, este inca in stadiul de start-up, insa face deja valuri in mediul local de business, ajungand sa fie cunoscut si peste granite, in ciuda faptului ca un prototip nu a fost inca prezentat oficial.
Dezvoltarea unui exoschelet este un proces costisitor si complex, cu siguranta neobisnuit pentru mediul antreprenorial din zona IT&C din Romania. Jovial si foarte direct, oradeanul nu pare dispus sa se lase dus de val in urma popularitatii in crestere a proiectului sau, ci pastreaza o atitudine pragmatica. De altfel, pentru a dezvolta compania Axosuits are nevoie de asa ceva. Proiectul sau este diferit de celelalte start-up-uri locale, astfel ca nu are foarte multe repere, iar construirea si comercializarea unui exoschelet pentru persoanele paralizate ridica probleme unice, de la costurile de productie mai mari pentru zona de hardware la timpii lungi de dezvoltare a prototipului si la detaliile legate de proprietatea intelectuala asupra inventiilor sale. De altfel, aceste drepturi sunt principalul motiv pentru care Andras Kapy nu prezinta inca publicului larg exoscheletul dezvoltat la Oradea. “Nu am pus inca poze cu proiectul pe net fiindca acum am inceput demersurile pentru protectia de proprietate intelectuala. Anul viitor cred ca vom arata si poze si videoclipuri”, spune el.
Kapy, cu experienta in software si in management, face echipa cu Dorin Hirte, specialist pe zona de hardware. Cei doi au demarat proiectul cu fonduri proprii anul trecut, dar au fost ajutati din fazele incipiente ale proiectului de business angel-ul Adrian Gheara, care ii cunostea pe tineri si a investit in ideile lor dinainte ca acestia sa aiba proiectul bine conturat. “Adi Gheara ni s-a alaturat in perioada in care nu era absolut nimic facut. Nu aveam nici macar schitele in format digital, ci doar desene pe hartie. Cum el are incredere in tehnologii de viitor, a avut incredere si in noi”, explica cu entuziasm oradeanul.
In ultimul an, Andras Kapy s-a concentrat pe partea referitoare la siguranta exoscheletului si mai putin pe aspectul lui. “Piata in care activam este una emergenta, iar cel mai important aspect este protejarea fizica a pacientului”, spune antreprenorul, care pentru moment testeaza de unul singur exoscheletul dezvoltat, iar in urmatoarele doua luni intentioneaza sa demareze testele clinice cu pacienti in cadrul unui spital din Oradea. “Pentru o persoana care a stat foarte mult timp in pat, o miscare brusca poate duce la ruperea piciorului. Toate situatiile posibile legate de siguranta pacientului trebuia tratate in atat in hardware, cat si in software”, explica Andras Kapy. Odata cu finalizarea testelor clinice, antreprenorul va lucra la interfata grafica a exoscheletului sau, iar in paralel va demara demersurile de certificare a produsului la nivel european.
Pentru a transforma acest prototip intr-un produs comercializat la scara larga, Kapy se bazeaza pe un advisory board, care il sprijina cu idei si sfaturi in domeniul medical, fiscal si juridic. De altfel, antreprenorul oradean are nevoie de tot ajutorul posibil pentru a avea succes. In piata mai exista o serie de jucatori de mari dimensiuni care produc exoschelete pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii, dar romanul e de parere ca are un avantaj clar in fata lor: “Cele 4-5 firme care vand asa ceva sunt listate pe bursa, la Nasdaq, Nikkei si Bursa de la Londra. Clientii lor sunt firme mari – sisteme de sanatate publica, firme de asigurari – care intra in parteneriat cu firme de talia lor. Insa acesti producatori vand exoschelete de la 70.000 la 150.000 de euro, ceea ce reprezinta preturi foarte mari”, spune el. Potrivit lui Kapy, exoscheletul romanesc va fi comercializat la pretul unei masini de clasa medie, astfel ca in Romania ar putea costa 15.000 – 20.000 de euro.
Businessul sau nu este atipic doar la nivel de hardware. Pentru a vinde exoscheletele, Kapy si partenerul sau Hirte vor fi nevoiti sa se dezvolte intr-un sistem de tip B2B2C (business-tobusiness- to-consumer). “Acesta nu e un produs pe care sa-l poti cumpara online de Black Friday”, se amuza el. “Inainte de cumparare pacientul trebuie sa mearga la un medic care ii face analizele, iar, bazat pe analize, noi sau un tehnician ajustam aparatul pentru pacient. Apoi pacientul trebuie sa invete sa il foloseasca. Nu va fi o vanzare directa”, continua Kapy. Cum piata locala este limitata, oradeanul se va orienta spre Europa, urmarind sa obtina certificare pentru produsul lui la nivelul Uniunii Europene, apoi sa caute parteneri strategici pentru fiecare tara in parte.
Proiectul este deja sustinut de Adrian Gheara si de un mic grup de investitori din cadrul Tech Angels, iar Kapy si Hirte cauta finantare in continuare – mai exact tintesc atragerea de “smart money”, adica investitori cu cunostinte in industria in care activeaza Axosuits. Pentru Kapy, castigarea marelui premiu la concursuri de start-up-uri precum Start-up Spotlight inseamna mai mult decat bani. “Faptul ca am luat premiul I e o confirmare morala ca ceea ce facem e corect. Adevaratul beneficiu al acestor evenimente tine de networking si de accesul la oameni relevanti din industrie, la fondurile de investitii”, spune el.
Proiectul lui Andras Kapy si Dorin Hirte pare venit din viitor, iar daca urmaresti prezentarile acestora care fac referire la Iron Man, poti ramane cu impresia ca asisti la o poveste cu valente de science fiction. In realitate, Axosuits este un proiect dedicat viitorului: nu doar ca nu ofera o recuperare a investitiei pe termen scurt precum start-up-urile software, dar isi propune sa aiba un impact profund la nivel global, tintind o problema care pana astazi nu avea rezolvare.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz