Românii vor economisi mai puțin anul acesta
Reading Time: 2 minuteAproape 40% dintre români consideră că anul acesta vor economisi mai puțin față de 2018, așteptându-se la creșterea prețurilor la produse alimentare și la utilități
Un studiu realizat de firma de cercetare de piață Mind the Gap arată că 39% dintre români se așteaptă să economisească mai puțin anul acesta, comparativ cu anul trecut. Același studiu arată că majoritatea românilor se așteaptă să dea mai mult pe produsele alimentare (52%) și pe utilități (53%).
„Ne-am propus să înțelegem modul în care românii își gestionează bugetul și cum reușesc să găsească un echilibru între cheltuieli și un mod de viață decent. Am observat că teama cea mai mare este legată de cheltuielile alocate utilităților și produselor alimentare, care au cunoscut majorări repetate, ceea ce se reflectă în scăderea posibilităților de a pune bani deoparte”, a declarat Andreea Vintilă, Senior Partner Mind the Gap.
Cu toate că oamenii încep să conștientizeze importanța prudenței financiare, creșterea costului traiului zilnic este o barieră greu de trecut în comportamentul de economisire. „Zvonurile privind o posibilă altă criză economică la nivel mondial, dar și instabilitatea cadrului legislativ și economic de la noi din țară îi fac pe români mai preocupați de posibilitatea de a avea ceva rezerve la care să apeleze în situațiile în care se lovesc de dificultăți financiare”, mai precizează Andreea Vintilă.
De asemenea, 31,6% dintre românii chestionați se așteaptă să cheltuiască mai mult pe educația copiilor (costuri asociate bonei, grădiței, școlii, after-school-ului, cursurilor speciale și meditațiilor), dar și pe servicii care au legătură cu sănătatea – 37,7% (medicamente, tratamente, suplimente alimentare, analize și investigații medicale), îngrijorări reflectate și de motivele pentru care oamenii decid să economisească, chiar dacă puterea de a face acest lucru este în scădere.
„Vacanțele, situațiile neprevăzute, cum ar fi problemele medicale sau pierderea locului de muncă, precum și proiectele care au legătură cu copiii sunt câteva dintre motivele care determină românii să facă economii. Astfel, o serie de instrumente financiare de creditare sunt accesate ca o plasă de siguranță, o rezervă pentru zile negre. Am întâlnit situații în care oamenii, pentru că nu mai reușesc să economisească propriii bani, folosesc produsele financiare de creditare ca o alternativă la depozite. Mai exact, fac credite de nevoi personale sau își iau carduri de credit pe care nu le utilizează, ci le țin ca rezerve”, mai declară Andreea Vintilă, Senior Partner Mind the Gap.
Același studiu a scos la iveală și principalele 10 griji pe care și le fac românii:
Creșterea inflației / scăderea puterii de cumpărare – 82%
Probleme de sănătate ale mele sau ale cuiva apropiat din familie – 79%
Corupția clasei politice din România – 79%
Scăderea nivelului de trai al meu / familiei mele – 79%
Situația sistemului public de sănătate -72%
Instabilitatea economică, fiscală, legislativă – 69%
Evoluția ratei de schimb leu – euro – 68%
Impactul unei posibile crize economice mondiale – 66%
Situația sistemului public de educație – 63%
Pierderea locului de muncă – 56%
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz