Stiri

Biz Good News. ”De obicei, deciziile luate pripit, în urma emoțiilor, rareori se dovedesc inspirate pe termen lung” – Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management

11 mart. 2022 3 min

Biz Good News. ”De obicei, deciziile luate pripit, în urma emoțiilor, rareori se dovedesc inspirate pe termen lung” – Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management

Reading Time: 3 minute

Românii au reacționat prompt la veștile dinspre frontul Ucrainei și au dat năvală în bănci, farmacii și la benzinării, să-și facă provizii de bani, pastile și carburant. S-au format cozi interminabile în toate locațiile amintite, pe zvonuri neverificate, potrivit cărora, la un moment dat, toate vor rămâne fără: băncile fără bani, farmaciile fără iod și benzinăriile cu mai puțin carburant și mai scump. Care este adevărul?

I-am întrebat pe bancheri ce părere au despre această situație și dacă, într-adevăr, băncile s-ar putea confrunta cu o criză de lichiditate, pe fondul retragerilor de numerar din aceste zile, peste media obișnuită.

”Zilele acestea, mulți dintre noi ne confruntăm cu sentimente puternice: avem un război la graniță și vedem la TV, citim în presă, sau interacționăm chiar direct cu persoane refugiate care fug din calea războiului și este normal să simțim emoții și să vrem să facem ceva”, spune Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management.

Întrebarea este ce influență poate avea conflictul pentru economiile și investițiile noastre? Să scot numerarul din bancă, să schimb economiile în euro? Cum să îmi protejez economiile de inflație? Să cumpăr acțiuni ca să profit de scăderi? Să vând pentru că vor continua să scadă ? Sunt întrebările cele mai frecvente pe care bancherii le-au primit în aceste zile și până să răspundă cineva, oamenii s-au îndreptat spre agențiile băncilor să-și scoată banii. ”Răspunsul scurt este că nimeni nu poate anticipa viitorul, mai ales în situații critice, cum este cea de-acum, dar când vorbim despre economii și investiții, sentimentele nu prea își au locul, spune bancherul. De obicei, deciziile luate pripit, în urma emoțiilor, rareori se dovedesc inspirate pe termen lung.

Poate riscul cel mai mare pe care îl avem anii aceștia este diminuarea puterii de cumpărare din cauza inflației, iar economiile care doar “stau” în cash și nu produc nimic riscă să aducă pierderea cea mai mare în termeni reali pe termen lung – Mihai Purcărea, BRD AM.

Dincolo de reacțiile emoționale, care depășesc, în situații de criză, reacțiile raționale, bancherii spun că ar fi bine să existe o logică în decizii și să fie bine analizat contextul și consecințele imediate și pe termen lung ale unor decizii radicale privind finanțele personale și ale familiei.

”Banii trebuie plasați, investiți, dacă nu pentru a face profit, măcar pentru a diminua pierderea generată de inflație”, explică Mihai Purcărea. Băncile din România oferă, de cele mai multe ori, o gamă largă de soluții de economisire și investire cu ajutorul cărora putem sa creăm un portofoliu diversificat pentru economiile noastre”, adaugă acesta. De la cele mai simple forme de economisire, de tipul depozitelor bancare și titluri de stat, până la acțiuni sau fonduri de investiții, cu diferite grade de risc, băncile pun la dispoziția clienților alternative de plasamente. Fiecare client, în funcție de profilul de risc pe care îl are, alege ce i se potrivește. Chiar dacă în ultimii ani, randamentele atașate formelor simple de economisire au fost mici, ușor peste rata inflației, seifurile băncilor sunt preferabile, pentru a păstra banii, în locul ”saltelelor„ de-acasă. Inclusiv pentru protecția împotriva riscurilor de orice fel.

”Deși sună plictisitor, planificarea, constituirea unui portofoliu diversificat și investirea pe termen lung funcționează de cele mai multe ori mai bine decât deciziile pripite de moment”, spune Mihai Purcărea, întărind astfel ideea că retragerile (sigur, cu excepțiile de rigoare, când oamenii chiar au nevoie de cash, din diferite motive) nu se justifică.

Băncile au lichidități, atât în lei cât și în valută, sistemele informatice funcționează, inclusiv centrele de backup de date, iar retragerile în valute, chiar dacă se realizează programat, nu înseamnă că afectează aceste lichități și ar exista riscul ca băncile să rămână fără euro sau dolari SUA.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: