Finanțe Stiri

Românii își plătesc taxele la stat. Record de încasări la buget

13 mai 2021 2 min

Românii își plătesc taxele la stat. Record de încasări la buget

Reading Time: 2 minute

Românii ar plăti taxele către stat, dacă ar avea și o soluție mai practică să facă acest lucru. Chiar și așa, nivelul de încasare al acestor taxe a crescut în ultima perioadă.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi, la finalul şedinţei de guvern, că în ultimii doi a crescut gradul de conformare a românilor în ce priveşte plata taxelor şi impozitelor şi a apreciat că acest lucru se datorează predictibilităţii în politica fiscală.

„Avem cea mai bună strategie până acum, pentru că conformarea voluntară a crescut pentru prima oară în aceşti doi ani. Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la bugetul de stat prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani, din contră, am avut şi unele facilităţi. Nu am introdus taxe noi şi totuşi, atunci când ai predictibilitate – pentru că asta era cheia, le-am promis românilor, antreprenorilor că nu modificăm taxele -, ne-am ţinut de cuvânt anul trecut, ne ţinem de cuvânt anul acesta şi cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci, avem conformarea voluntară – asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară”, a spus acesta în cadrul unei conferinţe de presă

Digitalizarea este soluția eliminării evaziunii fiscale

Premierul a apreciat că digitalizarea este foarte importantă în vederea eliminării evaziunii fiscale.

„În ceea ce priveşte eliminarea evaziunii fiscale – pentru că trebuie să recunoaştem că ea există – soluţia pe care am propus-o din primul moment este digitalizarea. Anul acesta au fost conectate casele de marcat la ANAF, anul acesta vom introduce şi e-Facturare. E-Facturare sau factura electronică a făcut minuni pentru o ţară cu probleme de evaziune fiscală, cum este Italia, şi veţi vedea şi pentru România că va face minuni în ceea ce priveşte reducerea acelei evaziuni fiscale sau gap-ului de TVA, colectarea la TVA”, a precizat Cîţu.

Instituțiile statului, obligate să permită plata online a taxelor și impozitelor

Din 2016, instituțiile publice sunt obligate să accepte încasări și prin cardurile de credit și de debit.

Un proiect de lege inițiat de USR PLUS vrea să impună operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, etc. obligația de a accepta și plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță.

În acest fel, va fi ușurată viața cetățenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne și prin economie de timp și resurse, dar se va realiza și o colectare mai rapidă și eficientă a impozitelor și a taxelor, afirmă inițiatorii proiectului.

Proiectul de lege modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Instituțiile publice vor putea decide asupra soluției implementate, în condițiile în care există pe piață și funcționează cu succes numeroase aplicații. Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice. Pot fi utilizate și alte soluții software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online și direct prin pagina web proprie.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: