Cum plănuiește Carbon Dynamics să revoluționeze piața bijuteriilor cu diamante „crescute” în primul și singurul laborator din România.
O scurtă poveste scrisă de H.G. Wells și publicată în vara anului 1894 într-un săptămânal londonez ne arată cum visul de a recrea diamante în laborator există de secole. În „Fabricantul de diamante”, tânărul scriitor portretiza un cercetător care încearcă să vândă unui necunoscut o mână de diamante create de el, după mulți ani de studii, experimente și greutăți. Protagonistul este un om de știință care luptă cu adversitățile și prejudecățile oamenilor simpli, care refuză să creadă că cineva a reușit să descopere o piatră filosofală capabilă să transforme cărbunele, simbolul sărăciei, în cel mai prețios și strălucitor dintre cristale, diamantul. La mai bine de 100 de ani de la povestea lui Wells și la peste 20 de ani de la introducerea pe piață a diamantelor de laborator de calitate, neîncrederea se pare că încă există.
„La început au fost privite cu un oarecare scepticism, dar pe măsură ce clienții au înțeles despre ce este vorba au început să răspundă din ce în ce mai pozitiv. Acest scepticism se datorează faptului că se bazează pe presupunerea că există o diferență semnificativă între diamantele crescute în laborator și diamantele naturale. Adevărul este că nu există o astfel de distincție. Din punctul de vedere al compoziției chimice, al proprietăților fizice și al aspectului vizual, diamantele create în laborator sunt identice cu diamantele naturale”, spune Cristian Botea, director comercial la Casa de Bijuterii Micri, care din 2020 a introdus în propriul portofoliu și diamantele de laborator, devenind prima casă de bijuterii din România care oferă clienților această alternativă.
Din punct de vedere fizic și al respectării calității 5C – Carat, Clarity, Colour, Cut, Certificate – acestea sunt identice cu cele care zac ascunse în adâncurile pământului la sute de kilometri adâncime și păstrează unicitatea specifică lor, neexistând două diamante de laborator la fel. Motiv pentru care pe agenda Casei de Bijuterii Micri este popularizarea diamantelor de laborator în România și diversificarea colecțiilor cu aceste diamante, în felul acesta dând posibilitatea oricărui client să își achiziționeze o bijuterie cu diamant. Casa de Bijuterii a lansat de curând și colecția NFT Pure Diamonds, care să ofere clienților un pachet de fidelizare, iar fondurile colectate de pe urma NFT-urilor vândute vor fi folosite în cercetarea și dezvoltarea diamantelor de laborator.
„România de regulă se adaptează repede la trendurile internaționale și așa cum marile companii precum Pandora, Signet au început să adauge aceste diamante crescute în laborator în liniile lor de produse și să le vândă, previzionăm că și în țara noastră apetitul pentru bijuteriile cu diamante de laborator va crește deoarece unii cumpărători înțeleg cât de important este impactul pozitiv în natură, ceea ce îi îndreaptă spre achiziționarea unui produs care are grijă în viitor ca natura să rămână cât mai curată”, spune Cristian Botea.
Diamantele de laborator sunt tăiate și certificate în același mod cu cele naturale, dar inscripționate cu mențiunea „diamant de laborator” pentru a nu crea confuzie. Aceste diamante sunt produse folosind două metode: HPHT și CVD (Chemical Vapor Depositon). Tehnica HPHT este cea mai simplă, grafitul fiind supus unor temperaturi de 1.500 de grade Celsius și unor presiuni de peste 50.000 de atmosfere, în prese mari, simulând procesul natural din interiorul Pământului. Această tehnică nu permte un control precis al procesului, ceea ce face să fie produse astfel diamantele de laborator mici. În schimb, CVD este unul dintre cele mai complexe, avansate și secrete procese industriale din lume. Recent a fost descoperit că procdeul CVD se regăsește în spațiul cosmic, în norii de gaze unde se formează stelele. Explicat în mod simplificat, procesul constă în introducerea metanului (CH4) într-un cilindru din oțel, la joasă presiune.
Aici, metanul intră în contact cu o sferă de plasmă – a patra stare de agregare a materiei – generată de microunde, la o temperatură de peste 3.000 de grade. Radicalii de carbon, foarte reactivi, scoși din metan, coboară în reactor, unde temperaturile sunt mai joase și unde se așază în „felii” de diamant foarte subțiri care cresc atom cu atom, creând cristale de diamante de o calitate excepțională. Procesul are avantajul de a crea diamante cu caracteristici superioare diamantului de mină. Un diamant extras din mină se formează în mod natural la adâncime, sub scoarța terestră, unde temperaturile și presiunea sunt foarte ridicate. Aceste diamante pot fi exploatate doar atunci când vulcani rari erup și le aduc aproape de suprafață.
„În cele din urmă, știința și tehnologia din zilele noastre oferă clientului posibilitatea de a face o alegere. Diamantul de mină va continua să existe pentru cei care iubesc tradiția și care sunt dispuși să cheltuiască sume mari. Diamantul de laborator are aceeași compoziție chimică, strălucire, duritate ca a diamantului de mină, doar că fascinația poate fi oferită de diamantul de laborator pentru un preț mai atractiv și cu un impact mult mai mic asupra mediului. Această «pulbere de stele», acești atomi de carbon care au creat diamantul în laborator au aceași vârstă cu atomii care acum un miliard de ani s-au cristalizat în mantaua Pământului și au dat naștere diamantului de mină”, spune Alessandro Amato, cofondator al Carbon Dynamics, singura companie din România care produce diamante de laborator și una dintre cele aproape 15 care reușesc această performanță la nivel mondial.
Diamantele produse de Carbon Dynamics sunt crescute integral în UE cu energie verde și sunt șlefuite la Anvers, în timp ce peste 90% dintre diamantele naturale sunt șlefuite în India, pentru a diminua costurile. În plus, diamantele crescute în laborator au un impact asupra mediului foarte redus și o amprentă de dioxid de carbon minimală pentru că se folosește numai energie provenită din resurse regenerabile. Iar prețul este cu cel puțin 50% mai mic față de un diamant de mină. Și acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care piața diamantelor de laborator este într-o continuă creștere la nivel mondial.
„Mari producători de bijuterii cum ar fi Pandora au anunțat deja înlocuirea diamantelor de mină cu cele de laborator și cu siguranță vor urma și alții cum ar fi Breitling sau Cartier. Diamantul de laborator este o alternativă sustenabilă la diamantul de mină și acest lucru se va simți în următoarea perioadă. Conform ultimelor statistici, în SUA, procentul de consum al diamantelor de laborator în bijuterii a crescut până în acest moment cu 10-12%”, spune Cristian Ioniță, cofondator Carbon Dynamics.
Guvernul României a confirmat intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a…
Evenimentul emblematic al revistei Haute Culture, Gala The Culture of Luxury, în cadrul căreia sunt celebrate personalități și proiecte remarcabile,…
O recomandare care să-ți aducă înapoi 5% din valoarea cumpărăturilor la POS timp de o lună? Da, dar numai cu…
După expirarea perioadei inițiale a unui contract încheiat cu un furnizor de servicii de comunicații electronice, utilizatorii finali pot opta…
Peste 1300 de organizații neguvernamentale active din România au adresat astăzi o scrisoare deschisă partidelor politice, solicitându-le să își asume…
Carrefour România a finalizat remodelarea hipermarketului Pantelimon, din Șos. Vergului 20, din cadrul Centrului Comercial Esplanada, București, ca urmare a…