Stiri Good News

Românii aflați în situații dificile pot apela, gratuit, la servicii de sănătate mintală

10 oct. 2024 3 min

Românii aflați în situații dificile pot apela, gratuit, la servicii de sănătate mintală

Reading Time: 3 minute

Asociația Mental Health for Romania (MHR), una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale din România, anunță un nou record de înscrieri pe platforma online care facilitează accesul românilor la un specialist în sănătate mintală.

În momentul de față peste 300 de psihoterapeuți, psihologi clinicieni, psihiatri, consilieri și logopezi sunt înscriși pe Harta Specialiștilor Mental Health for Romania, program ce are ca scop creșterea accesului la servicii de calitate pentru cât mai mulți români. Până acum peste 500 de persoane și-au găsit un psiholog prin intermediul hărții. 

Specialiștii din cadrul programului pot fi filtrați online în funcție de diferite criterii, cele mai important și popular filtru fiind cel pentru servicii gratuite și reduse. În contextul în care puțini psihologi din România au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și ținând cont că în general procesul prin care un român poate accesa servicii decontate de sănătate mintală este unul îndelungat și anevoios, specialiștii din mediul privat care acordă reduceri și gratuitate sunt din ce în ce mai căutați. Cele mai populare servicii sunt cele de psihoterapie, majoritatea specialiștilor oferindu-le atât față în față, cât și online iar cei mai mulți specialiști înscriși sunt din București, Cluj, Constanța, Iași și Brașov.

Anunțul vine și în contextul în care astăzi este Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Evenimentul, marcat în fiecare an în data de 10 octombrie, prin tema „Sănătatea mintală este un drept universal al omului”, reprezintă o oportunitate pentru oameni și comunități de a-și crește gradul de conștientizare și de a întreprinde acțiuni care promovează și protejează sănătatea mintală a tuturor, ca drept uman universal.

Peste 200 de specialiști în sănătate mintală oferă reduceri sau gratuitate

„Avem peste 200 de specialiști în sănătate mintală care oferă reduceri sau gratuitate, de exemplu prima ședință gratuită pentru oricine are nevoie, iar ulterior pot exista reduceri de preț pentru categorii vulnerabile precum minori, studenți, persoane fără posibilități, refugiați sau alte grupuri sociale aflate în dificultate. Există în continuare o anumită stigmă în jurul psihoterapiei, astfel că o primă ședință gratuită îi ajută pe cei reticenți să încerce serviciile, fără să simtă că au ceva de pierdut dacă decid să nu continue procesul” 

Maria Pascale fondatoarea Mental Health for Romania

Alte caracteristici importante prin care Harta Specialiștilor se distinge sunt filtrele care arată experiența specialiștilor cu diverse grupuri sociale vulnerabile precum victime ale violenței domestice, persoane bolnave de cancer, persoane de etnie romă sau persoane LGBT. 

„Din păcate, pentru cineva cu posibilități financiare reduse, procesul găsirii unui specialist în sănătate mintală în România este unul destul de dificil. Există puțină transparență în privința psihologilor care lucrează cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau ce specialiști din mediul privat ar avea tarife flexibile în funcție de situația economică a clienților. Prin programul nostru sperăm să facem procesul găsirii unui specialist mai la îndemână pentru toată lumea și să încurajăm persoanele aflate în dificultate să apeleze la ajutor de specialitate”

Maria Pascale fondatoarea Mental Health for Romania

Aproape jumătate dintre tinerii români au avut cel puțin o dată gânduri de suicid

În România, trăiesc peste 4 milioane de tineri până în 18 ani, cifra reprezentând 21% din totalul populației rezidente a țării. Conform unei radiografii a UNICEF privind sănătatea mintală a tinerilor din România,  aceasta este mult mai afectată comparativ cu cea a copiilor din alte state.

“Aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Într-un studiu realizat în România în anul 2020, 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, iar 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.”

Maria Pascale fondatoarea Mental Health for Romania

“Un risc crescut de afectare a sănătății mintale o au tinerii din grupuri sociale vulnerabile. Spre exemplu, peste 40% dintre cazurile nou diagnosticate cu tulburare din spectrul autist sunt copii proveniți din mediul rural, care nu au acces la servicii de terapie și recuperare. Tinerii din grupuri vulnerabile, precum grupurile etnice minoritare, migranții, persoanele LGBT, sunt cu atât mai predispuse la tulburări de sănătate mintală din cauza lipsei accesului la servicii de sănătate, stil de viață nesănătos, tipare negative de gândire sau comportamente de risc. Totodată, femeile tinere sunt mai predispuse la depresie comparativ cu bărbații tineri, un posibil motiv fiind accesul redus la locuri de muncă, educație sau formare, în comparație cu bărbații.”

Maria Pascale fondatoarea Mental Health for Romania

Mental Health for Romania, alături de tinerii români în reducerea stigmei și facilitarea accesului la servicii de sănătate mintală

Organizația Mental Health for Romania este o echipă care cuprinde zeci de voluntari și specialiști în sănătate mintală ce au ca scop schimbarea modului în care este percepută și tratată sănătatea mintală în România, urmărind creșterea conștientizării cu privire la importanța sănătății mintale și reducerea stigmei, în special prin educarea adolescenților și tinerilor, dar și acordarea de sprijin pentru accesul la serviciile de sănătate mintală, inclusiv prin construirea unei comunități care să faciliteze înțelegerea și sprijinul reciproc.

Harta Specialiștilor poate fi consultată aici

Foto: © Marcos Calvo Mesa | Dreamstime.com

Array

Articole pe aceeași temă: