Stiri Tech

România va avea un centru tehnologic pentru dezvoltarea semiconductorilor

16 ian. 2023 2 min

România va avea un centru tehnologic pentru dezvoltarea semiconductorilor

Reading Time: 2 minute

Pandemia și apoi războiul din Ucraina au lovit piața mondială de semiconductori. Multe fabrici au fost închise din cauza penuriei de cipuri. Altele au supraviețuit doar după ce au redus producția. Europa vrea ca până în 2030 să își crească producția de cipuri. Planuri mari are și România. Ministrul economiei a explicat la TVR Info care sunt planurile prin care țara noastră aspiră să devină cel mai mare producător de semiconductori din zonă.

În ultimii 2 ani, criza de semiconductori a provocat pierderi de aproape 100 de miliarde de euro doar în industia auto la nivel global. Europa a fost grav afectată pentru că este dependentă în mare parte de producție de cipuri din Asia. A fost și semnalul că e loc de dezvoltare în acest domeniu, iar Comisia Europeană a pus la bătaie peste 40 de miliarde de euro pentru investiții în industria de microcipuri. România aspiră să fie un jucător important pe această piață și vrea să atragă investitori în acest domeniu.

La sfârșitul anului trecut am semnat cu IMEC un jucător import în piața europeană în producția de prototip și cercetare, dezvoltare, am semnat o scrisoare de intenție. În luna ianuarie vor veni să facă evaluarea la Universitatea Politehnică București și vom dezvolta împreună un centru tehnologic. Avem nevoie, avem două mari companii în domeniul automotiv și semiconductorii sunt elemente importante în producția actuală.

Florin Spătaru, ministrul economiei

O prima discuție cu un producător de cipuri este deja stabilă pentru sfârșitul acestei luni. Ministerul Economiei pune la bătaie și fonduri pentru a găși cel mai bun loc unde să fie construită o fabrică de profil. Țara noastră mizează și pe specialiștii pregătiți în universitățile tehnice din țară. La Politehnica din București, anual, de pe băncile facultății ies aproximativ o mie de ingineri și specialiști în electronică, tehnologia informației și calculatoare.

Școala noastră de electronică este extrem de solidă. Fără îndoială avem capacitatea de a proiecta și de a dezvolta faza a două să spunem așa, pentru publicul larg, de asamblare în semifabricate care să poată fi folosite de către industrii diferite.

Mihnea Costoiu – rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti

Europa nu are în momentul de față niciunui producător mare de microcipuri de ultima generație. Bătălia se da între firmele americane, care controlează aproape jumătate din această piață la nivel global, și cele din Asia.

Pentru proiectele inovatoare în microelectonică, inclusiv dezvoltarea de cipuri, România alocă jumătate de miliard de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: