România trebuie să se pregătească imediat de valul 5 al pandemiei
Reading Time: 2 minuteÎn condițiile în care valul patru al pandemiei de coronavirus a generat peste 20.000 de decese, iar rata de vaccinare rămâne scăzută în țară, România trebuie să se pregătească de valul 5 al pandemiei. Declarațiile aparțin lui Alexandru Rafila, ministru porpus al sănătății din partea PSD.
Potrivit lui Alexandru Rafila accesul pacienților la tratamentul în ambulatoriu trebuie să fie mult mai facil, astfel ca oamenii să nu se mai trateze cu medicamente pe care și le cumpără singuri, fără să fie prescrise de medic.
Tratamentele împotriva coronavirus, prescrise de medicul de familie sau medicul specialist
”Medicația de acasă fie e prescrisă neconform, fie nu e prescrisă de nimeni și oamenii își fac rost și se tratează singuri. Astea sunt cele mai grave situații care duc la mortalitatea incredibilă – am fost pe primul loc la decese raportat la populație, iar asta nu e întâmplător.
Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a declarat Rafila.
El a spus că trebuie încurajată testarea, iar accesul la testare să fie mai ușor. Rafila a făcut referire la situația din mediul rural, unde nu ai unde să te testezi.
Alexandru Rafila a avertizat că o problemă în perioada următoare este apariția virusurilor gripale.
„Pregătirile pentru valul 5 trebuie să înceapă imediat. Nu știu dacă îl vom evita, dar trebuie să fie unul cu amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a spus Alexandru Rafila.
Ministrul interimar al Sănătății susține aceeași atitudine
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a declarat marți că România ar trebui să înceapă să se pregătească pentru cel de-al cincilea val al pandemiei de Covid-19. Potrivit acestuia, spitalele au la dispoziție zece zile pentru a decide dacă vor trata exclusiv pacienți infectați cu coronavirus.
„Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligația, dar și libertatea de a analiza situația punctual, pe fiecare unitate sanitară, și în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări COVID. În cazul în care consideră că nu mai sunt atâția pacienți, situațiile diferă totuși de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească și pacienți non-COVID. Această decizie a fost comunicată spitalelor de la sfârșitul săptămânii trecute. Fiecare spital va face această proprie analiză. Știți că am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri, pentru a fi exclusiv COVID. În situații diferite, este dreptul lor astăzi și am prevăzut și un termen de maxim 10 zile până când, cel puțin în această fază, spitalele pot să păstreze, dacă decid așa, să fie exclusiv Covid”, a declarat Cseke Attila, marți, la Antena 3.
Photo 28207494 / Alexandru Rafila © Marian Mocanu | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz