Romania surclaseaza regiunea in Deloitte CE Top 500
Reading Time: 3 minuteRomania ramane una din cele mai atractive destinatii pentru investitii, lucru confirmat de cresterile solide ale companiilor prezente in editia din acest an a Deloitte Central Europe Top 500. Cele mai mari companii din Romania prezente in Top 500 au inregistrat o rata medie anuala de crestere a veniturilor de 5,3%, comparativ cu numai 0,3% cat a fost media pe regiune.
Numarul companiilor romanesti prezente in clasament a crescut fata de anul trecut de la 42 la 46, plasand Romania pe locul al 4-lea, cu o pozitie mai sus fata de 2014. Veniturile totale ale companiilor din Romania au crescut cu aproape 7% pana la 46 miliarde EUR. Prin comparatie, veniturile totale ale tuturor companiilor prezente in Top 500 au scazut cu 1,8% fata de anul trecut, ajungand la 682 miliarde EUR. De asemenea, 30 de companii romanesti au urcat in clasament fata de anul anterior si 8 companii noi au intrat in clasament.
”Locul pe care Romania il ocupa in Deloitte CE Top 500 reflecta, in mod cert, gradul de interes al investitorilor, precum si buna sa pozitionare. Cu o crestere microeconomica constanta, Romania se situeaza printre campionii regionali in ceea ce priveste cresterea economica. Este de asteptat ca aceasta evolutie sa continue, dar acest lucru depinde foarte mult de stabilitatea politica, legislativa si fiscala a tarii, care reprezinta elemente-cheie pentru o dezvoltare semnificativa a mediului economic si de afaceri”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania, intr-un comunicat de presa.
Editia a IX-a a raportului Deloitte Central Europe Top 500 include 18 tari din Europa Centrala si Ucraina (500 de companii, 50 de banci si 50 de companii de asigurare).
Hein van Dam, Partener Coordonator Consultanta Financiara Deloitte Romania, a afirmat ca, in urmatorii ani, vom vedea tot mai multe companii detinute de antreprenori locali, in clasament.
”Romania poate deveni un jucator mult mai interesant pe piata. Daca se va concentra pe lucrurile fundamentale in atragerea investitiilor, nu exista niciun motiv pentru care Romania sa nu devina a doua mare economie din Europa Centrala, dupa Polonia”, spune Hein van Dam.
Industria energiei si a resurselor a contribuit cel mai mult la pozitia Romaniei in clasament, cu venituri cumulate de 18,943 miliarde EUR, urmata de industria de bunuri de larg consum si transporturi cu 13,378 miliarde EUR, industria prelucratoare cu 9,526 miliarde EUR, tehnologie, media si telecomunicatii cu 2,849 miliarde EUR si industria de sanatate cu 1,311 miliarde EUR.
Cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o Auchan, care a urcat 217 de locuri pana pe pozitia 237, in timp ce Enel, Oscar Downstream si Interagro nu au mai intrat anul acesta in clasament. In ce priveste actionariatul companiilor romanesti prezente in clasament, cele mai multe sunt multinationale (36) si numai trei reprezinta entitati detinute de antreprenori romani.
”Statistica arata ca activitatea antreprenoriala s-a intensificat, iar procentul celor care intentioneaza sa-si deschida o afacere in urmatorii trei ani este cel mai mare din regiune. Cu toate acestea, faptul ca in clasament avem doar trei companii romanesti detinute de antreprenori locali este un semn ca disponibilitatea resurselor este inca scazuta si politicile publice nu sunt suficient de incurajatoare pentru asumarea unor riscuri de ordin financiar”, a spus George Mucibabici, Presedintele Deloitte Romania.
Clasamentul celor mai mari banci si companii de asigurare arata acelasi numar ca in anul precedent: sase banci si patru companii de asigurare. Cu active totale de 51,9 miliarde EUR, sectorul bancar a inregistrat o usoara crestere, de la 51,1 miliarde EUR in anul anterior. Clasamentul a ramas la fel, cu Banca Comerciala Romana (BCR) pe prima pozitie, urmata de BRD- Groupe Societe Generale si Banca Transilvania, pe urmatoarele locuri.
Sustenabilitatea conteaza
Pentru realizarea raportului CE TOP 500, Deloitte a intervievat mai multi oameni de afaceri din regiune despre ce inseamna pentru ei si companiile lor sustenabilitatea si cresterea sustenabila. Majoritatea companiilor au recunoscut ca, in mediul economic actual, este imposibil sa inregistrezi crestere, fara o validare, la nivel social, a eforturilor si activitatilor.De aceea companiile investesc tot mai mult in initiative de sustenabilitate si responsabilitate sociala, acestea fiind componente-cheie pentru a le asigura succesul, nu doar pentru unul sau cinci ani, ci pe termen lung.
Clasamentul Deloitte Central Europe Top 500 este realizat pe baza veniturilor din situatiile financiare individuale si consolidate pe anul fiscal 2014. Editia a IX-a a raportului include cele mai mari companii din cele 18 tari participante din Europa Centrala si Ucraina, dupa veniturile raportate pentru anul anterior si cele mai mari banci si companii de asigurare, in functie de valoarea activelor, respectiv a primelor brute subscrise. Clasamentul cuprinde 500 cele mai mari companii, 50 de banci si 50 de companii de asigurare.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz