Tech

Romania robotizata

8 iul. 2015 3 min

Romania robotizata

Reading Time: 3 minute

Ati auzit despre olimpiade de matematica, fizica sau chimie. Exista, insa, elevi si studenti romani care se intrec in adevarate olimpiade de robotica. Miza este mai mare decat credeti – tehnologii care ne pot revolutiona viata.

Despre robotica in Romania afli lucruri mai degraba prin intermediul competitiilor locale liceale si universitare, unele cu participare internationala, sau gratie premiilor pe care le obtin echipele noastre la evenimente de profil de peste hotare. De regula hotare indepartate de tara noastra, adeseori in SUA sau Japonia, acolo unde acest domeniu are cea mai mare devoltare. Asa s-a intamplat cu o echipa de la Universitatea Valahia din Targoviste, care a castigat sectiunea de microrobotica a celei mai mari conferinte internationale de robotica si automatica, ICRA (International Conference Robotics and Automation), desfasurata la Seattle. Echipa formata din conferentiarul Alexandru Ioan Ivan, lectorul Florin Dragomir, doctorandul Valentin Gurgu si studentul in anul IV Nicolae Radulescu a prezentat un dispozitiv de 220 de micrometri, adica mai putin de un sfert de milimetru. Pentru a convinge juriul, proiectul sau a avut de trecut o proba de control automat, care a constat in parcurgerea precisa a unor traiectorii fara interventie umana, si una in care microrobotul a trebuit sa arate ca poate opera cu precizie in canalele sangvine si alte operatii de chirurgie minim invaziva.

Tot cu un proiect de tehnologie medicala s-a impus si echipa Medical Rehabilitation Monitoring, compusa din Ana Maria Tudorache si Miruna Ojoga, la concursul international Infomatrix, desfasurat la Bucuresti in a doua parte a lunii mai. Cele doua eleve de la Liceul International de Informatica au fost premiate pentru proiectul „Microsenzori destinati procedurilor de reabilitare medicala a membrului superior”. La concurs au participat 150 de proiecte din 26 de tari, printre proiectele prezentate remarcandu-se roboti care ajuta copiii cu autism sa socializeze, sa comunice, sa se adapteze la mediul in care traiesc, roboti care ajuta persoanele nevazatoare sau case inteligente.

Clujul nu putea ramane departe de astfel de initiative, Facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Tehnice gazduind in prima parte a lunii mai evenimentul BattleLab Robotica. Competitia a constat in construirea si programarea unor roboti de sumo autonomi, capabili sa identifice si sa elimine de pe suprafata de joc robotul advers in competitii de tip 1 la 1. La eveniment au participat peste 20 de echipe formate din maximum 4 studenti care au muncit luni in sir la realizarea robotului. Peste jumatate din acesti concurenti au deja experienta concursurilor internationale, cu multiple participari la concursuri precum cele din Viena sau Japonia.

robotica Mihai Viteazul
Echipa de la Colegiul National „Mihai Viteazul” care a castigat STEM Innovation Challenge 2.0

Proiectele despre care vorbim sunt scolare sau personale, dar evenimentele de robotica sunt deseori sustinute de companii din zona tehnica, filiale locale ale unor corporatii. De ce? Fiindca oricand poate sa fie rost de preluarea unei inovatii sau a unui produs cu tehnologie proprie. Pe de alta parte, se stimuleaza pregatirea elevilor pentru o viitoare cariera in domeniul tehnologiei inca din timpul liceului, in contextul in care nevoia de specialisti si numarul de locuri de munca din acest domeniu sunt in continua crestere. Romania va avea nevoie, potrivit estimarilor ANIS, de aproximativ 300.000 de specialisti in domeniul IT la nivelul anului 2020, in timp ce, la nivel european, exista riscul ca pana la un milion de locuri de munca in domeniul digital sa ramana neocupate pana in 2016. Implicarea companiilor in procesul educational, dincolo de programele de practica, devine astfel insa esentiala.

Sunt si cazuri in care compania partenera participa si cu o serie de echipamente hardware pe care participantii trebuie sa le programeze si sa se impuna apoi in competitie. Asa s-a intamplat in cadrul STEM Innovation Challenge 2.0, o competitie organizata la Bucuresti in luna mai de Junior Achievement Romania in parteneriat cu Freescale Semiconductor. Au participat peste 100 de elevi din 11 licee din capitala, care au fost provocati sa calibreze si sa testeze miniroboti. Ei au lucrat la programarea unor sisteme de ghidare cu senzori, ce pot fi folosite in controlul robotilor industriali si al masinilor autonome.

Matei Stefan, elev in clasa a X-a la Colegiul National „Mihai Viteazul”, este liderul echipei care a castigat premiul pentru robotelul ce a strabatut cel mai repede traseul de competitie. „Niciunul dintre membrii echipei nu a mai participat la un concurs de robotica inainte, am invatat totul pe parcurs cu ajutorul mentorilor si al consultantului voluntar de la Freescale. A fost o experienta complet noua pentru noi si dupa acest concurs am inceput sa ma gandesc sa dau la Automatica”, a declarat Matei pentru Biz. Din echipa castigatoare au mai facut parte Ana-Maria Andreas, Vlad Panait, Constantin Istrate si Victor Bajan, colegi de clasa la „Mihai Viteazul”.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: