România riscă să intre în procedura de deficit excesiv
Reading Time: 2 minutePolitica fiscală a devenit un factor de risc major al economiei românești, o problemă care va rămâne pe tapet pe parcusul următoarei perioade de timp, iar România riscă să intre în procedură de deficit excesiv, avertizează reprezentanții OTP Asset Management România.
“Creșterea economică a României ar putea fi de aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se așteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenția pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%”, estimează specialiștii OTP AM în „Outlook 2020”, o analiză de piață care prezintă retrospectiva economică globală și locală a anului 2019 și așteptările managerilor de portofoliu cu privire la oportunitățile de investiții și perspectivele macroeconomice pentru anul 2020.
Se așteaptă ca deficitul să se extinda în continuare datorită noilor măsuri legate de pensii, având în vedere o majorare a pensiilor de 15% încă din septembrie 2019 și o majorare de 40% pentru septembrie 2020. În aceste condiții deficitul bugetar ar încalca pragul de 3% de stabilitate UE (prognoza noastră este de 4,5% pentru acest an și 5% din PIB pentru anul viitor), care poate declanșa o procedură de deficit excesiv (EDP) din partea Comisiei Europene, avertizează specialiștii OTP AM.
Creșterea mai mică a salariilor și scăderea nivelului ocupării forței de muncă în sectorul public vor influența negativ consumul. Cu toate acestea, începând cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativă a pensiilor va începe din nou să alimenteze cheltuielile casnice. În plus, creșterea exporturilor va încetini, se arată în analiză.
Pe lângă planurile deja anunțate de reducere a ocupării forței de muncă publice, sunt necesare și alte măsuri pentru reducerea deficitului sub 3%, avertizează specialiștii OTP AM.
“Politica fiscală a devenit un factor de risc major al economiei românești, o problemă care va rămâne pe tapet pe parcusul următoarei perioade de timp. Credibilitatea și succesul consolidării fiscale vor determina dacă presiunea asupra cursului de schimb EUR/RON și a curbei randamentelor se va menține în viitor”, se arată în analiză.
Reprezentanții OTP AM subliniază că dacă rezultatele fiscale dezamăgesc, presiunile ar putea crește rapid. Important de reținut este, de asemenea, că economia românească în forma sa actuală este vulnerabilă la șocurile externe negative. De exemplu, o încetinire ciclică a economiei europene ar putea duce la ieșiri de capital, o slăbire mai accentuată a leului, obligând guvernul și BNR să înăsprească condițiile, împingând creșterea economică spre zero sau chiar sub zero.
Indicele prețurilor de consum din România este de așteptat să scadă rapid anul viitor, cu toate că există riscuri consistente în această privință. În aceste condiții, ne așteptăm că inflația va reveni probabil la aproximativ 3% în anul 2020, prognozeaza OTP AM.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz