România, în primul val 5G
Reading Time: 4 minuteAr putea fi cea mai importantă revoluție în comunicații, prin impactul asupra întregii societăți. Fără ea nu putem vorbi de orașe inteligente sau de ecosistemul Internet of Things. România vrea să fie în avangarda implementării tehnologiei 5G.
Mașini fără șofer vor putea să se miște eficient și în siguranță pe șosele, universitățile vor putea susține cursuri pentru studenți aflați și la mii de kilometri, chirurgii vor efectua operații de la distanță cu ajutorul unor dispozitive care să permită reacții tactile în timp aproape real, elevii nu vor mai învăța istorie din cărți, ci din experiențe directe, iar companiile miniere vor putea să folosească vehicule fără șofer pentru operațiuni la mare adâncime. Nu este vorba despre SF, ci doar despre câteva exemple ale utilizărilor tehnologiei 5G, următorul pas în domeniul comunicațiilor mobile. „Credem că 5G va face posibilă crearea unui adevărat nou univers de dispozitive și servicii pentru industrii, companii și utilizatori individuali, inclusiv unele pe care nici nu ni le putem imagina în acest moment. Dacă 4G ne permite să comunicăm mai bine cu ajutorul smartphone-urilor, caracteristicile unei rețele 5G fac posibilă o latență și mai mică, alături de disponibilitate și capacitate mai mare”, a declarat pentru Biz Evangelia Tzifa, Head of Network Products, Ericsson Europa de Sud-Est.
Datorită acestor caracteristici, multe industrii se vor transforma radical. De altfel, trecerea la 5G este considerată și „o industrializare a internetului”, disponibilitatea comercială vizând în primele rând servicii, aplicații și comunicare wireless între obiecte. Tehnologia 5G va deschide oportunități cu totul noi de a conecta oamenii, industriile și lucrurile între ele. Desigur, la mijloc este vorba și de sume uriașe de bani generate de dezvoltarea acestor noi tehnologii. „Ericsson a identificat oportunități enorme pentru operatorii telecom care vor susține digitalizarea industriilor și estimează venituri potențiale de până la 582 miliarde de dolari până în 2026, echivalentul unei creșteri de 34% a veniturilor”, adaugă reprezentantul Ericsson. Un studiu recent al companiei arată că industria manufacturieră și sectorul de utilități și energie vor fi cele două segmente de activitate cu cel mai mare potențial pentru creșterea veniturilor datorită tehnologiei 5G. Detaliu absolut obligatoriu pentru operatorii care se vor lansa din 2018 în noi licitații, pentru 5G, planurile organismelor internaționale fiind ca din 2020 să intre în funcțiune primele servicii comerciale pe noile platforme.
În România, de exemplu, licitația pentru licențe 4G desfășurată în 2012 a adus la bugetul de stat peste 680 de milioane de euro, astfel că zecile de miliarde de euro investite de operatori la nivel global pentru licențe plus dezvoltarea rețelelor trebuie „justificate” prin veniturile obținute ulterior din exploatarea rețelelor, din serviciile vândute clienților. Adrian Diță, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, spune pentru Biz că este foarte probabil ca dezvoltările comerciale 5G să apară în 2020, dat fiind faptul că interfața radio 5G (IMT-2020) va fi standardizată până la finalul lui 2019, iar la nivel de tehnologie de masă anul 2025 ar putea reprezenta un orizont realist. „Îmi doresc ca în cel mult cinci ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G. Am putea fi, din nou, printre primele țări din UE care demarează o astfel de licitație, cu siguranță prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitațiilor de spectru”, adaugă Diță.
Dorința noului președinte al ANCOM nu este hazardată, mai ales că a fost lansată deja consultarea publică privind organizarea unei proceduri de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în tehnologii 5G. În același timp, Telekom România și Ericsson au organizat la București, în premieră pentru piața comunicațiilor din Europa de Sud-Est, prima demonstrație live a tehnologiei 5G, testele arătând viteze agregate de până la 24 Gbps, adică de peste 60 de ori mai mari decât cea mai mare viteză comercială locală 4G. Nu putem uita nici declarația „testamentară” a fostului șef al ANCOM, Cătălin Marinescu, la ultima conferință în calitate de președinte al arbitrului telecom, potrivit căreia „România este obligată să organizeze în 2018 licitații pentru 5G”.
Operatorii sunt gata
Directorul general al Telekom România, Miroslav Majoros, a declarat la prima demonstrație live a tehnologiei 5G că aceasta ar putea genera venituri de 3,2 miliarde dolari pentru jucătorii din piața IT&C din România până în 2026. „Testăm această tehnologie acum, înainte de lansarea sa comercială, deoarece atunci când va veni momentul vrem să fim pregătiți să le oferim clienților noștri toate aceste noi experiențe, astfel încât ei, la rândul lor, să poată beneficia din plin de această tehnologie, la momentul oportun”, a adăugat șeful Telekom România, lansând o adevărată provocare celorlalți jucători de pe piață.
Potrivit oficialilor de la Orange România, pentru cea de a cincea generație de sisteme de comunicații mobile este nevoie de o lățime de bandă semnificativ mai mare comparativ cu cea necesară tehnologiei 4G. „În primul rând, vitezele de acces vor fi mult mai mari, iar latențele semnificativ reduse, ceea ce va permite implementarea de tehnologii care acum sunt la stadiul de prototip sau de testare, precum mașinile fără șofer sau soluțiile de telemedicină, unde comunicarea trebuie să se realizeze instantaneu. De asemenea, consumul de energie va fi optimizat semnificativ, aspect extrem de important pentru zona de Internet of Things și Smart City”, a precizat pentru Biz Ștefan Slavnicu, Chief Technical Officer la Orange România. Acesta a adăugat că industria telecom trebuie să ajungă la o standardizare pentru tehnologia 5G, iar în paralel, rețeaua trebuie pregătită pentru această tranziție, printr-un proces amplu de virtualizare. „Orange a început deja demersurile de virtualizare a rețelei. Pentru a putea obține beneficiile maxime ale tehnologiei 5G, segmentarea rețelei este o altă etapă esențială prin care ne asigurăm că, pentru fiecare tip de nevoie, rețeaua livrează răspunsuri personalizate nevoilor de comunicare ale fiecărui utilizator”, a mai spus oficialul de la Orange.
Obiectele conectate la internet vor începe să pătrundă în marile centre urbane și pe principalele căi de transport, conducând la dezvoltarea exponențială a cererii de servicii M2M, odată cu apariția rețelelor 5G care vor integra, într-o singură infrastructură programabilă unificată, nu numai capacități de rețele, dar și capacități de procesare și stocare. Pentru a putea face față numărului mare de dispozitive conectate în rețea, 5G introduce noi tehnologii de acces, cum ar fi NB-IoT (Narrow Band IoT) și CAT-M (Category Machine), fiind în stare să susțină până la 1 milion de dispozitive pe kilometru pătrat, având o acoperire de până la 7 ori mai bună comparativ cu rețelele GSM actuale.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz