România, loc fruntaș într-un top al țărilor care oferă cele mai bune oportunități pentru femei pe piața muncii. Ce poziție ocupă țara noastră
Reading Time: 2 minuteÎntr-un top al țărilor care oferă cele mai bune oportunități pentru femei pe piața muncii, realizat de Reboot Online, România s-a clasat pe poziția a șasea, după state precum Suedia (locul întâi) și Finlanda (2), dar înaintea unor țări precum Franța (locul 10), Marea Britanie (12) sau chiar Danemarca (15).
O analiză realizată recent de Reboot Online care studiază țările ce oferă femeilor cele mai bune oportunități pe piața muncii, plasează România în prima jumătate a clasamentului, condus de Suedia (locul întâi), Finlanda (locul al doilea) și Norvegia (locul 3). România ocupă cea de-a șasea poziție în acest top, urmată de țări precum Bulgaria (locul 7) și Estonia (8). Surpriza vine, nu din fruntea clasamentului, condus și de această data de țările nordice, ci din coada lui, unde s-au clasat țări precum Danemarca (locul 15), Spania (14), Germania și Marea Britanie (la egalitate amândouă, pe locul 12), Letonia (11) și Franța (10).
În realizarea clasamentului, specialiștii de la Reboot Online au analizat mai mulți indicatori precum oportunitățile economice sau numărul de femei din poziții de management.
Suedia este cea mai bună țară din punct de vedere al egalității pe piața muncii și oferă cele mai multe oportunități pe piața muncii pentru femei în 2023, reușind să obțină 241,4 puncte din 300 posibile. Nu este astfel de mirare că suedezele sunt apreciate pe piața muncii și beneficiază de o mulțime de oportunități în poziții de management și nu numai.
La polul opus, în coada clasamentului a fost plasată Turcia, care a obținut doar 31 de puncte din 300 posibile. Cu toate acestea, în ciuda scorului slab, Turcia a obținut un punctaj mai bun la capitolul femei în poziții de leadership (27,6 din 100) decât state campioane la egalitatea de gen, ca Austria (13,8 din 100) de exemplu.
„Rezultatele ne arată că se înregistrează o serie de progrese în ceea ce privește egalitatea de gen pe piața muncii din Europa. Norvegia, Finlanda, Suedia care ocupă primele poziții demonstrează că se fac progrese importante. Cu toate acestea, locurile rușinoase obținute de Austria și Cehia ne arată că progresul este totuși unul lent în Europa. Deși este bine că vedem o serie de îmbunătățiri, femeile încă se confruntă cu numeroase provocări pe piața muncii care nu se rezumă doar la diferențele de salariu dintre bărbați și femei, numărul mic de femei în poziții de conducere, lipsa stimulentelor și balanța work-life”, spune Naomi Ahrony, CEO și confondator al Reboot SEO Agency.
Foto: 20051807 © Spflaum | Dreamstime.com
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz