Stiri

România încă nu are licitație pentru frecvențele 5G pentru că nu există Codul Comunicațiilor

21 iun. 2022 2 min

România încă nu are licitație pentru frecvențele 5G pentru că nu există Codul Comunicațiilor

Reading Time: 2 minute

Codul Comunicațiilor este un proiect asumat de Guvern, dar care încă nu este în vigoare. Acesta a fost trimis în Parlament, unde – probabil la toamnă – va fi și adoptat. Fără acest cod nu poate fi organizată licitația pentru frecvențele 5G care funcționează deja la noi.

„Codul Comunicaţiilor este un proiect asumat de către Guvern în care cam toate instituţiile statului s-au implicat şi au reuşit să-l trimită la Parlament, anul trecut. Ulterior, a fost contestat la Curtea Constituţională, care a admis trei amendamente. În prezent, se află în Camera Deputaţilor ca fiind prima cameră sesizată. Sperăm ca, săptămâna asta, să avem un raport al comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi chiar să fie votat în plenul Camerei, urmând ca săptămâna viitoare să intre la Senat. Am înţeles că în coaliţia de guvernare s-a discutat de trecerea rapidă a Codului Comunicaţiilor, eliminându-se cele trei amendamente pe care Curtea le-a declarat neconstituţionale. Vor fi excluse complet. Ne dorim să avem Codul Comunicaţiilor cât mai repede. Ştiţi foarte bine că este una dintre condiţiile prealabile pentru a avea o licitaţie 5G de succes. Din punct de vedere al PNRR, al Guvernului, ar trebui s-o avem cât se poate de repede. Avem două jaloane cu privire la licitaţia 5G pe care România ar trebui să le îndeplinească. Licitaţia 5G este importantă, dar ar trebui să corelăm toate aceste lucruri – Codul Comunicaţiilor, Ghidul pentru avizele producătorilor de echipamente şi strategia cu privire la taxe şi perioadele de licenţiere”, a susţinut, marţi, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Vlad Stoica, la Forumul România Digitală.

În viziunea şefului ANCOM, „fără dialog şi fără să ne coborâm la problemele reale ale mediului de afaceri şi ale cetăţenilor, nu putem să creăm această predictibilitate, astfel încât noi, ca reprezentanţi ai statului, să putem oferi cetăţenilor şi mediului de afaceri soluţiile cele mai bune pentru dezvoltare”.

„Mai ales acum, când vorbim de dezvoltare digitală, de transformare digitală. Vrem sau nu vrem, ne obligă nevoia, iar dacă suntem inteligenţi şi ne adaptăm putem să facem proiecte inteligente, să integrăm instituţiile statului cu mediul de afaceri, cu cetăţenii, astfel încât viaţa noastră să fie mai bună”, a adăugat Stoica.

Platforma de ştiri economice şi analize financiare, Financial Intelligence, a organizat, marţi, cea de-a patra ediţie a Forumului România Digitală, în care sunt dezbătute teme precum: digitalizarea României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), tehnologia 5G şi securitatea cibernetică.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: