Finanțe Stiri

Romania, campioana ECE la vanzarea de credite neperformante

12 apr. 2016 2 min

Romania, campioana ECE la vanzarea de credite neperformante

Reading Time: 2 minute

Piata portofoliilor de credite neperformante din regiune (NPL) a castigat teren in 2015, iar Romania apare in topul regional al Europei Centrale si de Est, cu vanzari estimate (ce includ tranzactii in derulare la sfarsitul anului) de 2,5 miliarde euro, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016.

“Daca comparam volumul creditelor neperformante (NPL) tranzactionate in Romania in ultimii doi ani cu celelalte tari din regiune, putem spune cu certitudine ca Romania se numara printre cele mai active tari din regiune”, a spus Radu Dumitrescu, director consultanta financiara Deloitte Romania.

“Potrivit studiului Deloitte, un numar de tranzactii initiate la finalul anului trecut sunt in continuare in derulare si acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenta tendintele pietei din acest an”, a adaugat Dumitrescu.

Efervescenta in activitatea de tranzactionare a creditelor neperformante se reflecta si in evolutia documentatiei contractuale folosita in acest tip de tranzactii.

“Chiar daca la momentul actual nu putem vorbidespre un <<standard de piata>>propriu-zis in ce priveste contractele de transfer de portofolii, avocatii si consultantii financiari implicati in multiple tranzactii de tip NPL au dezvoltat un set de <<bune practici>>. Aceasta abordare este de altfel comunasi altor jurisdictii, in care contractele cu transferuri de portofolii tind sa fie adaptate, concepute si negociate in conformitate cu specificul fiecarei tranzactii in parte, avandu-se in vedere bunele practici locale si internationale. Aceasta abordare poate fi usor diferita in tranzactiile prin care se transfera expuneri individuale mari de credite neperformante (nu portofolii), cazuri in care standardul dezvoltat de catre Loan Markets Association (LMA) poate reprezenta un bun punct de plecare pentru redactarea contractului de cesiune”, a spus Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Associatii, societatea de avocati reprezentand reteaua internationala de avocati Deloitte Legal in Romania.

Studiul Deloitte arata ca, in 2015, cei mai activi cumparatori din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk si APS. Printre cei mai activi vanzatori s-au numarat Banca Comerciala Romana (BCR), Unicredit Tiriac Bank (Romania) si Piraeus Romania.

vanzari npl

Principalele concluzii Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016:

  • Romania ramane cea mai activa piata din CEE si se estimeaza ca va continua sa ramana asa si in 2016
  • La nivelul CEE, tranzactiile incheiate in 2015 au ramas in linie cu nivelurile inregistrate in 2014
  • Un numar de tranzactii initiate la finalul lui 2015 in CEE sunt incain derulare si vor influenta in mod determinant tendintele pietei din acest an
  • Tranzactiile esuate nu ajuta la dezvoltarea pietei, iar investitorii manifesta anumite retineri in ce priveste probabilitatea finalizarii tranzactiilor
  • Stabilirea unei platforme de deservire a portofoliilor garantate dupa achizitie este una dintre preocuparile importante pentru multi investitori internationali
  • Investitorii regionali se concentreaza pe construirea unor relatii cu investitorii internationali carora le lipseste experienta in regiune, dar au capitalul necesar de a achizitiona portofolii mai mari, si care sunt interesati sa acceseze aceasta piata
  • Schimbarile legislative si impactul creantelor scoase in afara bilantuluica urmare a ultimelor runde de exericitii AQR au condus la micsorarea diferentei de pret dintre asteptarile cumparatorilor si vanzatorilor de credite neperformante (NPL)
  • Se asteapta ca Slovenia si Croatia sa inregistreze cresteri substantiale in activitatea tranzactionala in 2016

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: