Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung în fiecare an în atmosferă din cauza producției de ciment din România, țară care produce anual în jur de 15 milioane de tone de ciment, cifră agregată la nivelul celor mai mari jucători de pe piața românească.
Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăți drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producția cimentului, arată o analiză efectuată de Industry Link.
Industria cimentului din Europa și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, prin regândirea modelului operational și de producție a cimentului, dar mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluții și tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producția cimentului. Industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.
Folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, este prima si cea mai la îndemână soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Conform asociației producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă și stocat pentru reutilizare sau pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate.
O altă tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permițând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrică producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea și calcinarea.
CarbonZero, conferința internațională care dezbate cele mai noi soluții și tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta în noiembrie la Lisabona în Portugalia, și reunește factori de decizie din cadrul companiilor producătoare de ciment, producători de echipamente și tehnologii, precum și profesioniști din domeniul inovării, cercetării, dezvoltării și mediului.
HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franța), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India) sunt doar câteva dintre cele mai influente companii care se alătură anul acesta conferinței CarbonZero și care se vor concentra pe identificarea celor mai bune soluții ecologice pentru industria cimentului.
Conferința are ca subiect scăderea emisiilor de carbon prin folosirea de combustibili alternativi în producția de ciment, în special, a reziduurilor municipale, biomasei, deșeurilor multiindustrie, dar și prin reciclare, prin repunerea în circulație a resturilor din procesul de fabricare a cimentului, deșeurilor din construcții sau inventarea unor materiale noi, nepoluante.
“Mâine a venit deja, e aici. Discuțiile sterile despre ce ar trebui făcut nu generează schimbarea, iar noi suntem aici ca să punem lucrurile în mișcare. Avem multe etape de parcurs la o viteză amețitoare dacă vrem ca anul 2050 să ne găsească cu temele făcute. CarbonZero va fi o experiență generatoare de soluții pentru decarbonizarea prin tehnologie și soluții actuale. Deșeurile de astăzi se transformă în materia primă de mâine.”
Beatrice Ene, director general, Industry Link
Leadershipul înseamnă să crezi în oameni, să le permiți să greșească și să învețe ceva din asta. Managerii buni mențin…
Campari lansează "We are Cinema", o campanie care recunoaște poveștile fiecăruia dintre noi ca sursă de inspirație pentru unele dintre…
MINA, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, anunță lansarea spectacolului „Revolta poveștilor”,…
„Ora de sănătate” oferă o experiență educațională derulată secvențial, pe parcursul mai multor ore de curs, și urmărește principiul applied…
Piața cripto este în creștere: Bitcoin a atins un nou record, cu altcoins și memecoins în creștere. Victoria lui Trump…
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) intensifică promovarea României ca destinaţie turistică în Regatul Unit prin participarea la târgul internaţional…