Companii

Romania ameninta Silicon Valley

5 oct. 2011 4 min

Romania ameninta Silicon Valley

Reading Time: 4 minute

In timp ce toti ochii sunt atintiti spre China sau Rusia, gigantii din industria IT, grupati in Silicon Valley, nu iau in calcul o ofensiva in forta din partea companiilor romanesti. De ce ar trebui sa isi regandeasca acestia  strategia?

Era iPad, asa cum o stim, s-ar putea apropia de sfarsit. Amenintarile la adresa Apple Inc., de curand fara  generatorul de inovatie Steve Jobs in pozitie de CEO, sunt din ce in ce mai multe si mai bine puse la punct. In timp ce o mare parte mizeaza fie pe o victorie a Google, fie pe una a Samsung, prea putini sunt cei care acorda sanse unei ofensive in forta din partea unor jucatori romani. Oare nu cumva gresesc?

La jumatatea verii acestui an, compania romaneasca Televoice a lansat tableta Evolio Neura, care, spera producatorul, va deveni un “ucigas de iPad” – macar pe piata locala. Motivul? “Ofera continut personalizat, raport calitate/ pret mult mai bun decat la competitie si o gama extinsa de accesorii”, spune Liviu Nistoran, CEO la Evolio, despre reteta pe care compania o aplica pentru crearea unui avantaj competitive in fata unor companii multinationale. “Avand in vedere cresterea cererii de tablete atat pe plan local cat si international, am decis sa intram in acest segment cu un produs romanesc la un pret accesibil.” Dar pentru compania condusa de Liviu Nistoran nu a fost usor, dupa cum recunoaste chiar acesta.

“Provocarile au constat in a gasi un produs fiabil din punct de vedere hardware, cat si in a crea un ecosistem de aplicatii in limba romana”, mai spune, pentru revista Biz, CEO-ul de la Evolio. Potrivit datelor furnizate de companie, pana in acest moment au fost vandute 1.000 de unitati, iar pana la sfarsitul anului se estimeaza ca vanzarile vor ajunge la aproape 4.000 de unitati. Desigur, cifrele sunt departe de cele reusite de Apple Inc., care a reusit sa vanda in cel de-al treilea trimestru al anului 9,25 de milioane de tablete iPad, in crestere cu 183% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sigur, specificatiile tehnice nu sunt totul in domeniul gadgeturilor.

Conteaza foarte mult modul in care componentele sunt combinate cu software-ul, fiindca pentru utilizator conteaza in primul rand experienta cu gadgetul, accesul la aplicatii de calitate si mai putin lista de performante tehnice. Iar aici Apple ramane de departe lider. Totusi, de aceasta data se pare ca socotelile de acasa se vor potrivi cu cele din targ, pentru ca, desi multi producatori din tara se confrunta cu reticenta romanilor in ceea ce priveste produsele fabricate in tara, reteta nu se aplica si in cazul gadgeturilor. “O buna parte din consumatorii romani sunt destul de receptivi in ceea ce priveste produsele dezvoltate in Romania”, spune Nistoran. “Pana in acest moment, am obisnuit clientii cu produse de calitate, fiabile, cu preturi accesibile”, continua fondatorul Televoice. Nu de acelasi succes s-a bucurat insa primul e-book reader romanesc, Evobook, lansat tot de compania condusa de Nistoran. De la lansarea produsului romanesc, similar gadgetului Kindle al Amazon.com, au fost vandute numai 2.000 de unitati.

JOACA DE-A CASTIGURILE

Daca aveti un cont pe reteaua de socializare Facebook este imposibil ca pana acum sa nu fi primit cel putin o invitatie sa deveniti vecin de ferma cu cineva in FarmVille sau sa va alaturati unui “grup infractional” in Mafia Wars, ambele produse de Zynga. Totusi, nu multi sunt cei care stiu ca exista aceeasi posibilitate si in cazul eRepublik, un joc de strategie elaborate si produs de romani, care, pe langa mai multe injectii de capital, in anul 2009 a beneficiat de o investitie de 2 milioane de euro din partea unui fond de investitii din Franta.

De anul trecut, producatorul jocului, eRepublik Labs, a dezvoltat si posibilitatea conectarii la cea mai mare retea de socializare, Facebook, astfel incat cei aproape 3 milioane de jucatori inregistrat i sa isi poata impartasi experientele. “Pentru o companie ca eRepublik este extrem de important sa isi gaseasca si sa isi pastreze originalitatea si propria reteta de succes”, spune George Lemnaru, fondator al eRepublik, despre armele cu care se lupta cu companii uriase internationale precum Zynga. “Copierea unor retete ale unor giganti din industrie este o strategie cu sanse mici de succes, deoarece ar trebui sa intri in competitie cu acesti giganti.

Tocmai de aceea dorim ca eRepublik.com sa isi pastreze originalitatea si lucram la noi concepte unice de jocuri pe care le vom putea lansa in urmatoarele luni”, mai spune Lemnaru. Tot potrivit fondatorului eRepublik, desi compania nu s-a focusat in acest an pe atragerea de noi jucatori, pana la finele anului estimeaza ca numarul acestora va depasi 3 milioane de utilizatori. Succesul a ajuns insa si la urechile investitorilor si companiilor mari de gamining, care, odata cu rezultatele financiare din acest an, au devenit interesati de producatorul roman. “Consideram ca este mult prea devreme pentru noi sa intram in astfel de discutii. In acest moment ne concentram pe dezvoltarea comunicarii si colaborarii intre jucatorii eRepublik, cu posibilitatea de organizare in unitati militare si ministere, si, in plus, avem in dezvoltare doua noi jocuri pe care ne  propunem sa le lansam in aceasta iarna”, arata Lemnaru.

In paralel, peste ocean, producatorul de jocuri online Zynga se pregateste pentru o listare publica initiala estimata la peste un miliard de dolari. Intr-o declaratie din cadul unui eveniment, difuzata pe Vator.tv, Mark Pincus, CEO la Zynga, spunea ca organizatia pe care o conduce a crescut “cu viteza luminii” din 2009, cand avea 181 de angajati si 34 de milioane de vizitatori unici pe trimestru, la 564 de angajati si 235 de milioane de vizitatori unici pana la finele acestui an.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: