România a atins deja cota de 70% din capacitatea depozitelor de gaze. Ministrul Energiei spune că nu sunt probleme
Reading Time: 2 minuteMinistrul Energiei, Virgil Popescu a dat asigurări miercuri la începutul ședinței de guvern că România nu are în acest moment probleme în aprovizionarea cu gaze naturale, iar capacitatea de înmagazinare a atins 70%.
„Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că, probabil, în cursul lunii septembrie, vom ajunge la acei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale să ia decizii de verificare”, a afirmat Popescu, la începutul şedinţei de Guvern.
El a amintit că a transmis la începutul săptămânii raportul cu privire la investiţiile din domeniul energetic solicitat de premier şi a menţionat că, în prezent, se face evaluarea proiectelor depuse prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Suntem bucuroşi să avem foarte multe proiecte depuse. Practic, a fost dublat numărul de proiecte faţă de evaluarea iniţială a anvelopei financiare, de 500 de milioane de euro, sunt peste un miliard de euro depuse, suntem în evaluare şi suntem convinşi că acel apel de proiecte va avea succes. La sfârşitul acestui an, vrem să demarăm, împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Agenţia de Investiţii în Agricultură, acel proiect pentru agricultură, acele fonduri destinate industriei alimentare şi celor din agricultură. Lucrăm la caietele de sarcini”, a explicat ministrul.
Popescu a îndemnat municipalităţile să participe la apelul de proiecte destinat unităţilor administrativ-teritoriale.
„Avem în continuare în lansare programul de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pentru UAT-uri – 380 de milioane de euro la dispoziţia UAT-urilor. Până acum avem un singur proiect depus, este principiul ‘primul venit, primul servit’. Am prelungit cu la o lună termenul, la solicitarea Asociaţiei Municipiilor. Avem doar proiectul depus de către municipalitatea Constanţa, care va intra în evaluare, şi pe această cale fac apel către municipalităţile care doresc să participe la acest apel să-şi finalizeze studiile de fezabilitate şi să poată să participe la acest call de proiecte foarte important pentru a asigura o eficienţă a producerii energiei electrice şi termice în cogenerare”, a adăugat ministrul Energiei.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz