Analize

Romania in 15 ani

18 sept. 2014 4 min

Romania in 15 ani

Reading Time: 4 minute

Chiar daca nu pare mult, acest deceniu si jumatate inseamna enorm pentru Romania. Am trecut peste evenimente dificile, am inregistrat esecuri si succese, iar viata noastra s-a schimbat complet. Iata care sunt cele mai importante evenimente din acesti ani.

Foto: dreamstime.com

1999
Penultimul an al secolului trecut era marcat istoric si simbolic de vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Suveranul Pontif a numit Romania “gradina Maicii Domnului”. Cu toate acestea, 1999 marca un ciclu de violente, care se incheia cu o ultima mineriada. Tot 1999 este si anul in care Romania trece pe langa intrarea in incapacitate de plata si in care datoriile bancilor falimentare ca Bancorex si Banca Agricola sunt preluate la datoria publica.

2000
UE isi declara sprijinul pentru aderarea in 2007 a Romaniei la structurile sale. Important de mentionat este ca dupa 1998 in Romania incep sa intre fonduri externe masive, zeci de miliarde de euro, prin achizitii si investitii, care au marcat industria si serviciile.

2001
FMI aproba un acord stand-by de imprumut cu Romania de aproape 386 mil. dolari. Kraft a preluat in februarie Nova Brasilia, detinuta de Supreme Impex Romania. Grupul Raiffeisen a achizitionat de la statul roman Banca Agricola pentru 52 milioane de dolari.

2002
Romania primeste invitatia oficiala de intrare in Alianta Nord- Atlantica, la summitul NATO de la Praga. Presedintele SUA, George W. Bush, viziteaza imediat Bucurestiul si da asigurari ca Statele Unite vor sprijini demersurile romanesti de integrare in organizatie. La reuniunea Consiliului European de la Copenhaga a fost  stabilita si data- tinta de aderare a Romaniei la UE, liderii europeni invocand pentru prima data intr-un  document oficial anul 2007. Tot in 2002 intra in vigoare moneda unica europeana, euro, iar din 2003 si Romania incepe sa se raporteze ca referinta la ea pentru calcularea cursului de schimb valutar al leului, in locul dolarului.

2003
Constitutia Romaniei este revizuita in acord cu noile evolutii din societate si cu obiectivele privind integrarea euro-atlantica. Legea fundamentala, in noua sa forma, prevede eliminarea stagiului militar obligatoriu, mareste mandatul presedintelui Romaniei la 5 ani, restrange imunitatea parlamentara la voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, prevede garantarea si ocrotirea proprietatii private, indiferent de titular.

2004
Un an-cheie in istoria noastra, devenim membri ai NATO, la 29 martie, in urma depunerii instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, statul depozitar al Tratatului Alian tei. Totodata este si anul in care incheiem negocierile de aderare la UE, care au dus la reforme esentiale in societatea romaneasca. Inflatia scade in premiera la o singura cifra, dupa ce in 1999 Romania avea inflatie de trei cifre.

2005
Are loc cea mai revolutionara masura fiscala: cota unica de impozitare de 16%. La 1 iulie, moneda nationala a fost denominata, 10.000 de lei vechi fiind preschimbati pentru un leu nou. Leii vechi au circulat pana pe 31 decembrie 2006, iar de la 1 ianuarie 2007 sunt pe piata numai lei noi.

2006
Sfarsitul anului aduce aderarea Romaniei la UE. Una dintre cele mai mari tranzactii ale anului a fost preluarea Terapia de catre grupul indian Ranbaxy pentru 270 mil. euro. Lantul de electroretail Flanco a fost cumparat de Flamingo International, printr-o tranzactie de 37 mil. euro.

2007
Chiar in primul an de membru al UE, Romania a ajuns sa aiba un PIB de peste 100 de miliarde de euro, insa PIB/capita a ramas unul dintre cele mai scazute din Europa. Totusi, o jumatate de milion de oameni – adica peste 10% din salariatii din economie – aveau la nivelul lunii octombrie 2008 salarii medii brute de peste 1.000 de euro, de 12 ori mai mult fata de 2004. Nici aderarea la UE, nici venirea investitorilor straini nu au reusit insa sa modernizeze complet Romania: doar 168 km de autostrada au fost construiti in 20 de an

2008
Criza economica mondiala, pornita in SUA, afecteaza si Romania catre sfarsitul anului. Sunt luate primele masuri de austeritate. Ca o premiera in Romania, o lege ramane neaplicata, cea a majorarii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, iar guvernul suspenda ocuparea posturilor bugetare vacante.

2009
Criza economica isi face simtita cu putere prezenta in Romania, primele afectate fiind afacerile din domeniul privat. Bugetarii resimt si ei criza, dar deocamdata colateral. Romania isi pune “cen tura de siguranta”, imprumutand aproape 20 de miliarde de euro, in urma unui acord cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, in schimbul aplicarii unor masuri de restrictii bugetare. Succes major al diplomatiei romanesti la Curtea de la Haga, unde castiga procesul cu Ucraina, in disputa fiind delimitarea platoului continental in zona Insulei serpilor, care este adjudecat 79,3 la suta de Romania. Dacian Ciolos este numit comisar european pentru Agricultura.

2010
Salariile se reduc cu 25%. Pensiile sunt supuse platii contributiilor sociale. TVA creste de la 19 la 24%, ceea ce antreneaza o explozie a preturilor. Dacia Duster este lansata si are succes in toata Europa, iar e-Payment, liderul comertului online din Romania, este vandut, fiind una din cele mai importante tranzactii ale anului. 

2011
Este anul in care, dupa doi ani si jumatate de criza, Romania iese tehnic din recesiune, inregistrandu-se o prima crestere a PIB in trimestrul intai, tendinta care s-a accentuat in trimestrele urmatoare.

2012
Anul 2012 s-a remarcat prin productia agricola slaba, criza politica interna, declinul investitiilor straine si slaba absorbtie a fondurilor europene, care, suprapuse recesiunii marilor economii europene, au afectat economia Romaniei. Economia a inregistrat o crestere firava, de 0,2%. Exporturile au revenit pe scadere, pentru prima data in ultimii trei ani, comertul a adus semnale descurajatoare, reintrand pe final de an 2012 in teritoriul negativ, deficitul bugetar s-a ajustat, in timp ce datoria publica si-a continuat ascensiunea, iar investitiile straine au ajuns la minimul ultimilor 10 ani. Romania a incheiat anul cu o rata a inflatiei de 4,95%, in crestere fata de 3,14% in 2011 in urma productiei agricole slabe, a scumpirii energiei, a gazelor si a petrolului, precum si din cauza deprecierii leului.

2013
Economia a primit 2,8 miliarde de euro din finantarile nerambursabile primite de la Comisia Europeana. Rata anuala a inflatiei a ajuns la sfarsitul anului 2013 la 1,55%, nivelul minim al ultimilor 24 de ani. Investitiile straine directe au ajuns la finalul anului la 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 27% fata de 2012. Agricultura a fost anul trecut o adevarata vedeta a economiei ca urmare a vremii bune, ceea ce a adus afaceri totale de 18,5 miliarde de euro, rezultat de maxim istoric si apropiat fata de varfurile din 2011 si 2008.

2014
In semestrul I, PIB a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier. Insa dinamica cresterii a incetinit in al doilea trimestru, cand s-a inregistrat o scadere de 1% fata de primul trimestru din 2014 (care la randul sau a scazut cu 0,2% fata de trimestrul IV 2013). Asistam la cea mai redusa inflatie de dupa 1989. Indicele preturilor de consum (IPC) in luna iulie 2014 fata de iulie 2013 a fost de 0,95%. Investitiile nete realizate in economia nationala au scazut in trimestrul I 2014, fata de trimestrul I 2013, cu 7,4% (ultimele date disponibile). Totodata, investitiile straine directe au scazut cu 10%

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: