Antreprenori

Româncele care investesc în startup-uri inovatoare și arată forța femininății în business

Reading Time: 6 minute

Cum pot fi investițiile în startup-uri inovatoare un mijloc pentru a adresa inegalitățile de gen din diverse domenii? Ziua Internațională a Doamnei este sărbătorită la nivel mondial pe 8 martie pentru a onora realizările și contribuțiile doamnelor în diverse domenii precum politica, știința, literatura, afacerile și dezvoltarea socială, dar și pentru a sublinia importanța egalității de gen și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care doamnele continuă să se confrunte la nivel mondial.

Potrivit Boston Consulting Group (BCG), femeile dețin în prezent 40% din averea globală, iar aceasta ar putea crește cu 8,2% până în 2025, depășind rata de creștere de 5,2% anticipata pentru bărbați. Pe măsură ce doamnele devin mai bogate, influența lor crește. Ele devin astfel prezente în zonele care au fost în mod tradițional concentrate și dominate de domni.

Unul dintre domeniile puternic dominate de bărbați este investiția în inovație, unde doar 2 din 10 investitori individuali sunt doamne și unde numai 1% din partenerii care gestionează fondurilor de capital de risc (venture capital – VC) sunt doamne. Aceste fonduri sunt cele care scriu cele mai mari cecuri și decid asupra inovației care ne afectează viețile.

Investiția în inovație (venture investment) este o clasă de active cu risc ridicat și recompensă mare, cu randamente necorelate cu randamentele altor clase de active, deoarece raportul câștig/risc este printre cele mai ridicate dintre toate clasele de active. Acesta este motivul pentru care doamnele ar trebui să-și direcționeze atenția și asupra acestui tip de investiție.

WIT Angels Club este un club de investiții dedicat doamnelor, cu peste 80 membre în 12 țări, cu investiții de aproximativ 700.000 de dolari în 10 startup-uri din mai multe zone geografice (Franța, SUA, Israel, România).

Cinci investitoare ale Clubului cu parcursuri profesionale variate venind din zone geografice diferite împărtășesc perspectivele lor asupra investițiilor în inovație și provocările cu care se confruntă doamnele în acest domeniu de investiții:

  • Raluca Alexandru, Executive VP la Boreal Capital Management, și în trecut Investment Professional la Goldman Sachs (în Zurich, Elveția)
  • Roxana Precu, Immunology Franchise Head la Sanofi UK și în trecut C-level executive la GSK (în Londra)
  • Monica Jiman, C-level executive la Pentalog (parte din Globant, în București, România)
  • Laura Voinea, co-founder UPFLINX și în trecut CHRO la BCR-Banca pentru Locuințe (București)
  • Narcisa Grumaz, Director of Sales & Operations la Carel Woodworks (Satu Mare)

Ce v-a atras inițial în investiția în inovație?

„Realizez investiții pe piețele de capital de mai bine de 20 de ani, iar investițiile în inovație au fost un domeniu de investiții de care unii dintre clienții mei din America au fost foarte atrași. Bănuiesc că atractivitatea pentru mine vine din investiția directă în oameni care creează idei/afaceri și satisfacția de a contribui la succesul lor”, a menționat Raluca Alexandru.

Roxana Precu, după ce a experimentat antreprenoriatul de-a lungul mai multor proiecte, menționează că angel investing îi permite „să sprijine antreprenorii pasionați care rezolvă probleme importante și construiesc soluții disruptive. În plus, perspectiva investițională îmi permite să rămân conectata la tendințele și tehnologiile emergente din diverse industrii. Am investit în proiecte aflate în stadiu incipient condusa de încrederea în echipă și idee”.

Ce vi se pare cel mai interesant în implicarea în etapele incipiente ale dezvoltării startup-urilor?

„Cel mai captivant aspect este oportunitatea de a asista la evoluția și maturizarea ideilor inovatoare. Fiecare startup aduce o nouă viziune și abordare, iar diversitatea acestor perspective oferă un mediu de învățare continuă. Este fascinant să observăm cum echipa, cultura organizațională și strategiile sunt modelate și adaptate pentru a face față provocărilor și oportunităților de-a lungul drumului”, a mărturisit Narcisa Grumaz.

Laura Voinea menționează că este vorba mai mult despre „nivelul de energie, entuziasm și concentrare al echipei fondatoare. Inovația și agilitatea ating apogeul în această fază. Când se pun bazele unui nou edificiu și îl vezi prinzând contur, eu persona, am o satisfacție greu de repetat în etapele ulterioare”.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă doamnele în investițiile în inovație și cum pot fi adresate?

Raluca subliniază că provocările pentru doamne de a se implica în domenii dominate de domni, cum ar fi investițiile, vin încă din copilărie. „Cred că fetele ar trebui să fie crescute cu un set similar de oportunități și standarde ca domni și apoi, 30 de ani mai târziu, vom avea o reprezentare egală în majoritatea structurilor economice (start-up-uri, consilii de administrație). Atâta timp cât se așteaptă ca fetele să se comporte perfect și să facă ceea ce li se spune, în timp ce pentru băieți este bine să exploreze, să eșueze, să încerce și să meargă mai departe și să construiască altceva, doamnele vor îndrăzni mai puțin, temându-se de eșec sau de imperfecție”.

Monica Jiman continuă subliniind că „dificultățile pentru doamne în accesarea rețelelor de investiții și oportunităților de investiții sunt legate de natura ecosistemului care este dominat de domni sau mai puțin accesibil doamnelor. Abordarea acestei provocări implică dezvoltarea și promovarea unor rețele mai incluzive, precum și evenimente specifice care încurajează participarea doamnelor pentru a-și consolida poziția și a-și aduce contribuția valoroasă la ecosistemul startup-uri și investițional”.

Ce perspective unice considerați că aduc doamnele în domeniul investițiilor în inovație?

Laura Voinea este o susținătoare puternică a ideii de diversitate „cu cât perspectivele sunt mai diverse la aceeași masă, datorită experiențelor diverse, cu atât cresc șansele de a lua decizii benefice afacerii. Domeniile de interes ale publicului feminin sunt diferite de cele ale publicului masculin. Astfel, cred că este nevoie de vectori de inovare feminin pentru a echilibra cererea de pe piață și pentru a sprijini proiecte de interes pentru doamne. Și când vine vorba de proiecte cu un public mixt, cred că doamnele au o abordare mai holistică, sunt mai preocupate de nevoia de soluții durabile și cele cu impact social”.

Roxana consideră că doamnele investitoare în inovație (angel investors) pot aduce o paleta diversificata de avantaje: rețele diverse și largi de profesioniști, privilegierea inovației cu impact social, mai multă colaborare și comunicare pe tot parcursul procesului investițional, role model și mentorat, deoarece doamnele investitoare servesc drept modele și mentori pentru antreprenorii aspiranți, în special doamnele fondatoare.

V-ați confruntat cu provocări în calitate de doamne investitoare în inovație în peisajul investițional de tip venture dominat de domni?

„Înainte de a mă alătura Clubului WIT Angels, am avut o expunere limitată la acest domeniu și, în anumite privințe, peisajul dominat de domni a fost o barieră, care poate mi-a afectat încrederea. Faptul că fac parte din acest club mi-a oferit un sentiment de securitate și încredere sporită, fiind înconjurat de o comunitate care sprijină și împuternicește doamnele investitoare”, mărturisește Narcisa.

Roxana Precu menționează și ea ca încrederea este o provocare cheie: „Am avut situații în care m-am luptat cu încrederea și auto-advocacy în medii dominate de domni, în care simțeam că trebuie să mă conformez normelor tradiționale de gen sau anumitor comportamente agreate de majoritatea domnilor pentru a fi considerata. Ca femeie, să mă afirm cu încredere poate fi o provocare în aceste medii în care o atitudine de tip « bossy » face parte din gender bias”.

Care este principala lecție învățată ca investitoare în inovație (angel investment)? Ce le-ați sugera altor doamne care nu au explorat încă acest tip de investiție?

“Investițiile în startup-uri vin cu un grad ridicat de incertitudine și riscuri. Trebuie să fii pregătită să îți asumi unele eșecuri și să înveți din ele. Din acest motiv, diversificarea portofoliului prin investiții în mai multe startup-uri poate ajuta la compensarea eventualelor eșecuri și la creșterea potențialului de randament”, spune Monica.

Raluca, din experiența ei investițională, recomandă să „investiți în ceea ce vă place și într-o afacere la care ați fi mândra să contribuiți, nu în ceea ce credeți că va aduce cei mai mulți bani sau în care intra majoritatea investitorilor din jur. Diversifică, nu pune sume mari pe puține idei și, realizează aceste investiții periodic, de-a lungul anilor (în acest fel îți distribui capitalul pe un ciclu economic, mai degrabă decât să distribui toți banii în același timp)”.

Laura sugerează ca cele care experimentează pentru prima data investiția în inovație „ar trebui mai întâi să se informeze, să se familiarizeze cu terminologia specifică, etapele unei investiții și riscurile asociate. Apoi, ar trebui să încerce să câștige experiență prin conectarea cu alți investitori sau investitoare, poate chiar alăturându-se unui club de investitoare și implicându-se cu sume mici și luând decizii de investiții bazate pe date”.

Sfatul Narcisei „ar fi să riscați și să încercați. Este important să demonstrăm că acest domeniu nu trebuie să fie dominat de domni. Făcând un pas înainte, putem demonstra valoarea și perspectivele complementare pe care doamnele investitoare le aduc la masă, încurajând un peisaj investițional mai divers”.

În ceea ce privește viitorul acestui ecosistem investițional din punct de vedere diversitate de gen și incluziune, Raluca consideră că „pentru a avea mai multe doamne antreprenoare trebuie să avem mai multe doamne investitoare, sau cel puțin mai multe doamne educate în investiții. Și a deveni investitoare în inovație este mult mai ușor de realizat decât a deveni antreprenoare în inovație”.

Gabriel Barliga

Recent Posts

Spațiu dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor, deschis în București

În premieră pentru România, Code for Romania inaugurează un spațiu fizic dedicat monitorizării și înțelegerii alegerilor prezidențiale și parlamentare. „Elections…

2 ore ago

O fabrică de baterii se va construi la Oradea cu tehnologie Lockheed Martin

Lockheed Martin și compania românească Sinteza S.A. au semnat astăzi o scrisoare de intenție pentru licențierea producției de electrolit negativ…

10 ore ago

„Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al grupului DIGI

Grupul DIGI a demarat campania „Fiecare copac, o schimbare”, primul proiect de împădurire al companiei, derulat în colaborare cu Asociația…

16 ore ago

Jason Silva: Viitorul e cibernetic și psihedelic

Jason Silva este speaker, futurist, storyteller și realizator de film, dar cel mai cunoscut este pentru rolul de prezentator al…

16 ore ago

Românii și-ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar acorda subvenții

Mai mult de un sfert (27,51%) dintre respondenții unui sondaj realizat la solicitarea Ariston România plănuiesc să achiziționeze o pompă…

16 ore ago

Cifră de afaceri de 3,57 mld. $ pentru Rompetrol Rafinare în primele nouă luni din 2024

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele 9 luni din 2024, o cifră de…

16 ore ago