Lifestyle

Rolul vitaminelor și mineralelor în organism

13 aug. 2024 2 min

Rolul vitaminelor și mineralelor în organism

Reading Time: 2 minute

Atât vitaminele, cât și mineralele joacă un rol foarte important pentru organismul nostru, asigurând buna funcționare a acestuia. Vitaminele sunt cele care se ocupă de reglarea proceselor metabolice. Carența de vitamine și minerale își face simțită prezența atunci când acuzi senzații de oboseală, lipsa puterii de concentrare, scăderea sistemului imunitar. Deși, acestea nu conțin calorii, multe vitamine și minerale contribuie la procesele de eliberare a energiei în organism.

Despre vitamine

Pentru a îți asigura necesarul de vitamine este nevoie să adopți o alimentație echilibrată și variată. Consumarea unei game de alimente cât mai diversă zilnic aduce o varietate de vitamine ce pot fi asimilate de corpul nostru. Pentru a beneficia din plin de aportul de vitamine adus de fiecare aliment în parte, poți aplica următoarele reguli:

  • Consumă două fructe de mărime medie pe zi sau echivalentul în grame (200-300g)
  • Include și legume crude, iar cele care nu pot fi consumate decât gătite, asigură-te că le gătești doar atât cât e nevoie; de cele mai multe ori legumele sunt mai gustoase al dente. 
  • Bucură-te la gustări de porții mici de semințe și fructe oleaginoase (nuci, migdale, caju, alune, etc.) neprăjite și nesărate 
  • Și alimentele de origine animală sunt o sursă bună de vitamine, mai ales din grupul B

Vitaminele pot fi catalogate în două grupe: vitamine hidrosolubile: C și complexul de B-uri (B3, B5, B9 sau acid folic etc.) și vitamine liposolobuile: A, D, E, K.

Fructe și legume bogate în vitamine

Consumul de fructe și legume în cantități cât mai mari și diversificarea acestora pe cât de mult posibil aduce o multitudine de beneficii sănătății. Îți recomandăm să introduci în alimentația ta fructe și legume precum:

  • usturoi
  • ceapă
  • salată verde
  • ardei
  • anghinare
  • broccoli
  • spanac
  • ciuperci
  • morcov
  • zmeură
  • cireste
  • smochine
  • avocado
  • struguri
  • banane
  • piersici
  • căpșuni.

Despre minerale

Mineralele, substanțe anorganice cu structură simplă, trebuie furnizate prin alimentație, neputând fi sintetizate ca atare. Avem nevoie permanentă de minerale, însă momentele în care prezența lor este vitală sunt: perioadele de creștere și dezvoltare – copilăria și adolescența și în timpul sarcinii. Cele mai importante minerale sunt: fierul, calciul, fosforul, magneziu, sodiu, seleniu, potasiu și zinc. 

Sursa principală de minerale o reprezintă următoarele categorii de alimente: proteină animală (lactatele, carnea, ouăle), cerealele, leguminoasele și oleaginoasele. Astfel, având o dietă variată și echilibrată, vei aduce organismului tău aportul de vitamine și minerale de care are nevoie pentru o funcționare optimă. 

Curiozități despre vitamine și minerale

  • Datorită sensibilității la căldură și lumină, vitaminele oxidează ușor. Astfel, consumul de legume și fructe crude și proaspete este cel mai sănătos mod de a-ți asigura un bun aport de vitamine și minerale în organism. 
  • Deși vitaminele nu sunt nutrienți ce contribuie la furnizarea de energie pentru organism, lipsa lor se face simțită prin stări de oboseală.
  • Adăugând ulei de măsline peste roșii și morcovi, favorizăm absorbția vitaminelor solubile din acestea.
  • Singura sursă de minerale este alimentația, acestea neputând fi sintetizate de organism.
  • Suplimentele alimentare pot să ajute, dar trebuie consumate la recomandarea medicului sau nutriționistului. 

Pentru o viață sănătoasă, lipsită de probleme, este recomandat să consumi cinci porții de legume și fructe pe zi, acestea fiind responsabile atât pentru aportul de vitamine și minerale, dar și pentru fibre și antioxidanți.

Sursa foto: Pexels

Array

Articole pe aceeași temă: