Stiri Companii

Roboții, prieteni sau adversari?

2 nov. 2016 2 min

Roboții, prieteni sau adversari?

Reading Time: 2 minutedreamstime_s_9728950Roboții „populează” lumea. În prezent, există 1,8 milioane de roboți, dublu față de câți existau în anul 2005. În următorii trei ani, numărul lor va crește, ajungând la aproximativ 2,6 milioane, potrivit unui studiu dat publicității de compania PwC.

Majoritatea liderilor de afaceri din lume se așteaptă ca progresele tehnologice să le revoluționeze sectorul de activitate și, de aceea, încearcă să le integreze în strategiile lor. Conform sondajului PwC „Global CEO Survey 2016”, un procent de 77% dintre executivi cred că progresele tehnologice reprezintă mega tendința care va transforma cel mai mult modul în care companiile interacționează cu toate părţile interesate.

Influența roboților, asupra economiei

Roboții pot stabili noi standarde de performanță, diminuând costurile și sporind eficiența. Robotica poate ajuta companiile să-şi utilizeze mai bine capitalul și să crească marjele. Astfel, cererea pentru forme tradiționale de investiții, cum ar fi în depozite şi utilaje, ar putea la rândul ei crește. De asemenea, prețul bunurilor și serviciilor ar putea scădea – sau crește într-un ritm mai lent – dacă companiile transferă aceste câștiguri de productivitate către consumatori, prin prețuri mai mici. Pentru angajați, roboții reprezintă fie ajutoare de nădeje, fie competitori greu de concurat.

ionut-sas-croa

„Este de așteptat ca tehnologia care completează mâna de lucru să aibă mai puține efecte adverse asupra locurilor de muncă decât tehnologia care o dislocă. În multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, în cele în care contactul uman este esențial, există mai puțin interes ca roboții să înlocuiască oamenii”, declară Ionuţ Sas, Partener Consultanţă Fiscală, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor, PwC România.

Cu toate că există domenii în care automatizarea reprezintă o amenințare serioasă la adresa locurilor de muncă, faptul că roboții sunt creați de oameni face ca tehnologiile digitale să genereze şi noi joburi și, prin urmare, efectul să nu fie în totalitate unul negativ.

Foto © Sarah Holmlund|Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: