Roboții din prima linie în lupta anti-COVID
Reading Time: 3 minuteFolosiți în spitale pentru dezinfectare, pentru a ajuta pacienții sau chiar pentru a le lua temperatura și a le aduce mâncare, ori pentru a petrece timp în compania vârstnicilor și a le facilita apeluri video cu rudele, roboți de pe tot globul și-au arătat eficiența în lupta cu pandemia de COVID-19.
Principiul de la care s-a pornit în utilizarea roboților în această pandemie a fost faptul că aceste mașinării tot mai complexe îndepărtează elementul uman într-o situație în care contactul interuman este dăunător. Cu toate acestea, roboții trebuie să înlocuiască multe funcții umane și, până în prezent, niciun robot nu s-a dovedit capabil să îndeplinească fiecare rol al unei persoane dintr-o situație dată. Prin urmare, este nevoie de roboți diferiți, cu diferite competențe, utilări tehnologice și software-uri.
Dezinfectare în spitale
Robotul de dezinfectare UVD ajută la reducerea infecțiilor dobândite în spital. UVD Robots este o companie daneză, fondată în 2016 de Blue Ocean Robotics, cu scopul de a comercializa soluțiile autonome, bazate pe roboți, de dezinfectare UV, pentru spitale. Un robot mobil de dimensiuni umane, complet autonom, care folosește lumină ultravioletă (UV-C), emisă într-un câmp vizual de 360 de grade, de pe axul central al robotului, pentru a curăța suprafețele posibil contaminate. Robotul este utilizat ca parte a ciclului de curățare obișnuit și are ca scop prevenirea și reducerea răspândirii bolilor infecțioase, virușilor, bacteriilor și a altor tipuri de microorganisme dăunătoare în mediu, prin descompunerea structurii ADN. Robotul poate funcționa până la 2,5 ore cu o singură încărcare, suficient pentru a dezinfecta zece camere de spital. Robotul UVD a dovedit că este capabil să ucidă MERS-CoV și MHV-A59, virusuri foarte asemănătoare cu SARS-CoV-2 (noul coronavirus). Din februarie, roboții UVD au fost utilizați în toate provinciile chineze pentru a ajuta la combaterea coronavirusului. Infecțiile dobândite în spital sunt o problemă semnificativă și din ce în ce mai mare în sectorul sănătății globale, unde în fiecare an milioane de pacienți sunt infectați și mii de pacienți mor din cauza infecțiilor dobândite în timpul spitalizării.
Prietenul pacienților
CloudMinds XR-1, poreclit Ginger, este un robot umanoid de servicii conceput inițial pentru a lucra ca recepționer, ghid de afaceri sau personal pentru servicii VIP. Este unul dintre primii roboți umanoizi “dirijați” de inteligență artificială din cloud. Asta înseamnă că Ginger are un “creier” care evoluează continuu, învățând tot mai multe lucruri despre lume și devenind mai bun la sarcinile ei în fiecare zi. În urma izbucnirii pandemiei de COVID-19 în Wuhan și Shanghai, CloudMinds a trimis peste 100 de roboți în spitale, hoteluri și școli din regiune. Principalul obiectiv a fost reducerea contactului între oameni în timp ce pacienții sunt monitorizați. Fără contactul interuman și cu sarcini simple, cum ar fi luarea temperaturii pacienților, furnizarea de alimente sau curățenia, acești roboți au devenit foarte populari. În plus, pacienții care au rămas blocați în carantină și, prin urmare, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară au descoperit și că Ginger este capabil să ofere informații utile, ba chiar și interacțiune sau divertisment. CloudMinds este un startup fondat în 2015 de Bill Huang, având printre investitori companii precum Foxconn, Keytone Ventures, SoftBank și Walden Venture Investments.
Ajutor pentru vârstnici
ZoraBots James este robotul care ajută persoanele în vârstă în timpul izolării din locuințe sau spitale, pe perioada pandemiei. Un robot umanoid dezvoltat de compania belgiană ZoraBots, un model autonom, care ascultă comenzile vocale și reacționează în consecință. Software-ul James a fost proiectat pentru a răspunde la vocea utilizatorului, pentru a se deplasa în anumite locații și pentru a afișa informații pe ecran. Folosind tehnologie laser, James scanează camera în care se află, astfel încât să poată genera o hartă a spațiului și să o parcurgă până la punctele de interes. Dacă harta generată trebuie ajustată, există o aplicație și un site web pentru acest lucru, astfel că proprietarul poate adăuga zone în care James nu are voie sau să-l plaseze pe James în poziția corectă pe hartă. După ce, în Belgia, guvernul a interzis accesul vizitatorilor în casele de îngrijire a persoanelor în vârstă, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, ZoraBots a împrumutat 60 de roboți James de la alți clienți de pe glob, dar cererea s-a ridicat ulterior la câteva sute. Un robot care se mișcă autonom, cu un display integrat și o conexiune la internet este o soluție potrivită pentru a se deplasa până la vârstnici pentru ca aceștia să pornească apeluri video cu familiile lor prin Facebook Messenger, de exemplu.
Made in România
Echipat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat, robotul dezvoltat de românii de la Modulab poate distruge orice virusuri, bacterii și fungi, ca urmare a acțiunii radiațiilor ultraviolete asupra ADN-ului și ARN-ului acestora. Prototipul creat este rezultatul demersului inițiat de echipa Modulab de a adapta proiectele pe care le are în derulare, în încercarea de a contribui la efortul global de a controla și opri epidemia de SARS-CoV-2. Echipa din spatele robotului de dezinfecție a dezvoltat acest prototip într-un timp record, specialiștii adaptând o platformă robotică autonomă de transport pe care o aveau deja construită pentru depozite inteligente. Astfel, robotul inteligent poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. Laboratorul Modulab a dezvoltat și o variantă mai practică a robotului, modulară și mai puțin costisitoare – MUV Lite, care nu este autonomă, ea necesită un operator uman pentru a o manevra.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz