Tailent: Roboți software români la export în Asia și America
Reading Time: 3 minutePovestea startup-ului Tailent a început prin dezvoltarea unor roboți software pentru check-in la hotel. După o primă rundă de investiții, Tailent a început extinderea internațională, cu proiecte în Asia și America.
La câteva luni după atragerea unei prime investiții de 500.000 de euro de la fondul Neogen Capital, startup-ul Tailent a demarat extinderea internațională, “exportul” de roboți software către piețe din Asia și America de Sud, unde are proiecte în lucru până la finalul anului, urmând ca în faza următoare să fie vizate și piețe din Europa și America de Nord. Vorbim de tehnologiile Tailent Automation Platform Studio (pentru dezvoltarea roboților) și Automation Platform Control Center (pentru gestionarea acestora în medii de producție, pentru clienți și parteneri din toată lumea).
“Tehnologia oferită de Tailent poate fi extrem de utilă pentru două profiluri de client. Primul profil este format de cei care vor să își construiască singuri roboții software. Al doilea tip de client este reprezentat de cei care își doresc să achiziționeze un robot software «la cheie», calificat, care poate fi utilizat în cel mai scurt timp”, spune Mario Popescu (foto dreapta), CEO al Tailent.
Procesele ce pot fi automatizate sunt de două feluri: cele care vizează un acces rapid la informații și cele legate de automatizarea task-urilor repetitive și consumatoare de timp. Antreprenorii și managerii de top pot avea acces la informații folosind roboții software în rapoarte și analize și pot aduna date din mai multe surse. De cealaltă parte, angajații pot folosi cu succes roboții în munca lor de zi cu zi. Ei pot lăsa în seama acestora task-urile consumatoare de timp și sensibile la greșeli umane și se pot ocupa mai mult de activitățile creative, ce aduc valoare companiei.
Primul pas, industria ospitalității
Startup-ul Tailent, care la început s-a numit Mission Critical, a fost fondat în București și este specializat în dezvoltarea de tehnologii inovatoare de automatizare (RPA).
“În general, un business solid pornește pentru a trata o problemă sau o nevoie. În cazul nostru, a pornit de la o nevoie reală în industria ospitalității. Astfel, am livrat în doar două săptămâni un robot software care digitalizează procesul de check-in în diverse instituții. Câteva luni mai târziu, 70 de hoteluri din România își primeau oaspeții mult mai rapid, iar soluția este perfect adaptată contextului global actual. În ultimele luni, nevoia de automatizare a devenit tot mai stringentă în întreaga lume, iar asta a deschis calea spre ideea de democratizare a accesului la automatizare”, explică Mario Popescu.
În prezent, clienții Tailent sunt companii din industrii precum ospitalitate, servicii profesionale, producție, dar și instituții publice locale.
“Împreună cu capabilitățile noastre de încapsulare de roboți ca servicii web, TAP reprezintă o propunere extrem de atrăgătoare. Urmează funcționalități noi, cu focus pe zona de machine learning și artificial intelligence, care vor mări capacitatea roboților de a răspunde provocărilor de business în continuă schimbare”, adaugă și Cristian Oftez (foto stanga), CTO la Tailent.
Calificare în câmpul digital
Cerințele de digitalizare, la nivel mondial, devin tot mai accelerate, pe măsură ce pandemia afectează economia globală. Există și un factor pozitiv: pe lângă utilizarea în mediul privat, apar tot mai multe inițiative și în mediul public, legate de eficientizarea și digitalizarea serviciilor publice.
Soluția Automation Platform Studio permite atât automatizări simple bazate pe acțiuni preconstruite, care nu implică sau presupun un nivel redus de programare, cât și automatizări complexe prin modulul puternic de programare avansată.
“Mereu ne uităm la procese de lucru într-o manieră centrată pe aplicațiile sau ERP-urile unde aceste acțiuni se întâmplă. Acest mod de lucru oferă posibilitatea de a ne continua drumul către ceea ce noi numim roboți calificați (skilled bots). Aceștia au o caracteristică aparte, în sensul că pot fi folosiți oriunde, la nivel global, și de către orice client care dispune de o anumită aplicație”, spune Mario Popescu, CEO al Tailent.
De altfel, tehnologia TAP oferă scalabilitate în dezvoltarea și utilizarea roboților software și este disponibilă gratuit în versiunea Community pe site-ul startup-ului.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz