CSR Interviuri

Roberto Pătrășcoiu, Habitat for Humanity: În 2023 vrem să construim 22 locuințe în cel puțin 3 județe ale țării

24 dec. 2022 4 min

Roberto Pătrășcoiu, Habitat for Humanity: În 2023 vrem să construim 22 locuințe în cel puțin 3 județe ale țării

Reading Time: 4 minute

Habitat for Humanity România a lansat, la finalul de 2022, campania de strângere de fonduri „Construiește-i un loc al său. Construiește-i un acasă”, pentru accesul familiilor vulnerabile la condiții adecvate de locuire. Am aflat detalii despre campanie, dar și despre planurile organizației pentru 2023 de la Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România.

Pentru finalul acestui an, ați lansat un apel la mobilizare prin intermediul campaniei „Construiește-i un loc al său. Construiește-i un acasă”. Cum se pot implica antreprenorii și companiile?

Campania „Construiește-i un loc al său. Construiește-i un acasă” vorbește despre impactul pe care îl are lipsa unei locuințe decente în viața copiilor din România. Am ilustrat această realitate și printr-un video-manifest care poate fi urmărit aici.

Companiile și antreprenorii pot ajuta prin redirecționarea gratuită a 20% din impozitul pe profit, în baza unui contract de sponsorizare, până pe 31 decembrie. Procedura este foarte simplă, rapidă, fără costuri și poate fi parcursă online pe site-ul habitat.ro/20lasuta.

Care este obiectivul pe care îl aveți pentru această campanie?  

Roberto Patrascoiu Habitat for Humanity Romania
Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România

Obiectivul principal este cel de strângere de fonduri, necesare pentru construirea altor locuințe pentru familii care locuiesc în condiții precare. În același timp, prin această campanie urmărim să tragem un semnal de alarmă asupra nevoii de locuire decentă din România, în contextul în care statisticile recente arată o realitate îngrijorătoare.

1 din 10 români trăiește zi de zi într-o casă în care plouă prin acoperiș, apa curge prin pereți și respiră igrasie. În același timp, aproape jumătate din populația țării (45,8%) trăiește în locuințe supraaglomerate. Foarte mulți sunt copii, care sunt și cei mai afectați de lipsa unui loc al lor, de un acasă.

La finalul anului trecut ați demarat o campanie similară. Care au fost rezultatele acelei campanii? Ce s-a construit cu fondurile strânse atunci?

„Trăiește o experiență DRAMAtică” a fost o altă campanie semnificativă pentru Habitat for Humanity România, în urma căreia am beneficiat de susținerea foarte multor oameni care au răspuns apelului nostru și ne-au ajutat fie printr-o donație prin SMS sau din impozitul pe profit, fie prin transmiterea mai departe a mesajului. De asemenea, rezultatele au fost și financiare.

Cu fondurile securizate în decembrie 2021, am construit de la zero, anul acesta, 14 case și am continuat lucrările la alte 8 locuințe cu sprijinul voluntarilor, în 3 județe ale țării (Bacău, Prahova și Constanța).

Însă nevoia națională de locuire decentă și accesibilă rămâne în continuare o problemă ce necesită acțiuni imediate.

Care sunt planurile pe care le aveți pentru următoarea perioadă de timp pentru Habitat for Humanity România?

Habitat for Humanity Romania constructie

Anul viitor plănuim să construim 22 locuințe, pentru 22 de familii vulnerabile, în cel puțin 3 județe ale țării.

Dar misiunea Habitat este mult mai mare de atât. Acționăm într-un spectru mai larg al „ecosistemului” de locuire. De exemplu, sprijinim familiile de refugiați ucrainieni cu locuire, prin programe alternative de închiriere socială sau renovare de spații nefolosite. Estimăm că vom ajuta peste 1.000 de persoane cu locuire pe acest palier, care se adaugă la cele peste 4.000 de persoane sprijinite în 2022.

Lucrăm împreună cu autorități, ministere și guvern pentru implementarea „Strategiei Naționale de Locuire 2023-2050”, cu impact considerabil la nivel național (sute de mii de persoane). Și, totodată, continuăm și programul de comunități sustenabile prin care vom construi o cantină socială  în Buftea și vom reabilita și eficientiza energetic centrul SOS Satele Copiilor din București.

Perioada de pandemie a făcut un număr mare de români să fie mai solidari, să doneze și să ajute chiar mici businessuri din HoReCa să supraviețuiască. Cum a evoluat implicarea românilor în perioada de pandemie în viața Habitat for Humanity și se ce întâmplă acum? De ce credeți că a fost pandemia un catalizator pentru implicarea românilor în cauze sociale?  

În timpul pandemiei de COVID-19, fondurile organizației au fost puternic afectate, iar proiectele au suferit amânări. Motivul principal a fost restricționarea întâlnirilor fizice, iar cum noi construim cu ajutorul voluntarilor pe șantier, a trebuit să ne adaptăm foarte rapid. Am fost nevoiți să ne reducem major activitatea sau să o continuăm doar cu echipa de construcții, ceea ce a dus la o evoluție mult mai lentă a lucrărilor.

Însă credem că pandemia a scos la suprafață multe lucruri bune, dacă ne gândim la implicarea exemplară a românilor. Chiar și noi am căutat soluții prin care să îi încurajăm pe oameni să ne susțină în continuare, de la distanță, printr-o formă de voluntariat virtual care ne-a demonstrate încă o data că cei care își doresc să ne sprijine, o vor face necondiționat.

Și dacă ne întrebăm de ce a fost pandemia un catalizator pentru această mobilizare, răspunsul ar putea fi încrederea pe care a câștigat-o societatea civilă în urma gestionării și implicării extraordinare de care a dat dovadă. Credem că oamenii au înțeles și mai bine acum că rolul ONG-urilor este vital, cu atât mai mult în timpul unei crize.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: