Interviuri CSR

Roberto Pătrășcoiu, Habitat for Humanity: Criza locuirii nu a dispărut doar fiindcă a apărut criza sanitară

27 dec. 2021 6 min

Roberto Pătrășcoiu, Habitat for Humanity: Criza locuirii nu a dispărut doar fiindcă a apărut criza sanitară

Reading Time: 6 minute

În condițiile în care 36% dintre români trăiesc la limita sărăciei, iar 45% locuiesc în case supraaglomerate, conform Eurostat, misiunea Habitat for Humanity este tot mai importantă și mereu stringentă.

Am vorbit cu Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România, despre provocările acestei perioade pentru proiectele organizației, dar și despre campania „Trăiește o experiență DRAMAtică”, care a adus în atenția oamenilor Casa Niță, pentru a ilustra realitatea dură a crizei locuirii în România.

Roberto Pătrășcoiu - Habitat for Humanity România
Roberto Pătrășcoiu, Director Național Habitat for Humanity România

Ați adus recent Casa Niță în București. Care este scopul acestui demers?

Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. În ultimii 2 ani, șantierele realizate cu participarea voluntarilor au fost sistate din cauza pandemiei, iar donațiile către organizație au scăzut. Însă organizația noastră trebuie să-și ducă misiunea mai departe și să construiascp speranță acolo unde este cea mai mare nevoie de ea.

În contextul în care criza sanitară este una dintre principalele probleme ale umanității, pare că nimeni nu discută despre cea a locuirii. 36% dintre români trăiesc la limita sărăciei, iar 45% locuiesc în case supraaglomerate (conform Eurostat). Acestea sunt doar câteva dintre statisticile șocante care, din păcate, sunt departe de realitatea în care trăim majoritatea dintre noi.

Casa

Scopul campaniei Trăiește o experiență DRAMAtică a fost acela de a produce un șoc vizual instant pentru publicul larg care să fie ușor de descifrat. De aceea, am ales să amplasăm în București o construcție improvizată care să redea o imagine pe cât de autentică, pe atât de dezolantă.

Casa Niță este un simbol, dar asta nu o face mai puțin reală. Are 11 mp și este locuită de o familie de 5 persoane. Este 100% vulnerabilă în fața vremii, cu izolație precară, bucătărie improvizată, de multe ori fără apă curentă sau grup sanitar în interior. Niță este numele real al uneia dintre familiile-partenere ale Habitat for Humanity România. Este însă ceea ce milioane de români numesc „acasă”.

Acest demers a fost gândit pentru a susține campania noastră de strângere de fonduri. Deși Casa Niță nu mai poate fi vizitată, ea rămâne o mărturie a locuințelor precare din țara noastră.

În prezent este disponibilă pentru rezervări simbolice pe platforma Travlocals.com. Aici cei pasionați de călătorii vor descoperi o perspectivă diferită asupra României, la fel de autentică, dar într-un mod dramatic. Prin această inițiativă am încercat să ilustrăm online modul în care persoanele din mediile vulnerabile trăiesc în fiecare zi. Fără speranță.

Cum a fost perioada dificilă a pandemiei pentru Habitat for Humanity România?

Pandemia a venit la pachet cu suspendarea tuturor evenimentelor de construire. Chiar dacă șantierele au mers înainte, din păcate nu am mai putut găzdui echipe de voluntari.

Am prioritizat în tot acest timp sănătatea acestora, a familiilor pentru care construim, a colegilor și a partenerilor. Abia de la 1 iunie 2021 am început treptat să reluăm evenimentele, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Impactul a fost cu atât mai mare, având în vedere că înainte de COVID-19, reușeam să mobilizăm în medie peste 2.000 de voluntari pe an.

De asemenea, resursele financiare ale organizației au fost puternic afectate, iar 2021 a fost tot un an de recesiune. Trebuie menționat faptul că în mediul ONG efectele pandemiei durează mai mult, iar recuperarea este mai lentă decât restul economiei, întrucât sustenabilitatea organizației depinde de donații și sponsorizări.

Vedeți progrese în situația familiilor și comunităților sărace din România? De ce au nevoie acești oameni?

O casă este precum solul pentru o plantă. Este locul în care o familie prinde rădăcini, fundația sigură pe care copiii pot crește iubiți în siguranță, iar visurile lor înfloresc.

Din miile de povești de viață știm că orice persoană de pretutindeni aspiră să aibă un loc al ei. Când locuiesc în condiții grele, gândul familiilor vulnerabile zboară invariabil la cum ar putea să facă să se mute într-un loc mai bun. Și atunci încep să planifice. După ce copiii adorm, părinții continuă să discute ore în șir. Își fac zeci de planuri, cum ar fi dacă ar putea schimba ceva. Încep să viseze. Dar mult prea des planurile, gândurile, discuțiile și visurile lor rămân neîmplinite. Și cele mai comune cauze sunt lipsa banilor, uneori a cunoștințelor și, de cele mai multe ori, a unei mâini de ajutor.

Persoanele care locuiesc în comunități vulnerabile au nevoie de un trai decent și de un loc căruia să-i spună „acasă”, mai ales acum când am înțeles cu toții importanța acestui cuvânt.

Din momentul în care familiile-partenere au o acoperiș sigur deasupra capului, am observat schimbările benefice cum ar fi: creșterea stimei de sine, a nivelului de educație în rândul copiilor, găsirea unui loc de muncă mai bun și câștigarea treptată a independenței. Dar mai mult decât atât, ne-am bucurat să vedem că se integrează mai ușor în comunitate și dezvoltă relații sociale. Așadar, o casă nu reprezintă doar un loc care te protejează de vremea imprevizibilă, ci îți oferă stabilitate și un sentiment de apartenență.

Care sunt principalele provocări ale unei organizații care se bazează pe voluntariat?

Voluntarii reprezintă nucleul organizației noastre. Ei donează timp, forță de muncă și se implică activ în strângerea de fonduri pentru proiectele care deservesc familiile-partenere.

Una dintre primele victime ale pandemiei a fost chiar cel mai mare proiect al nostru – BIG BUILD – pe care am fost nevoiți să îl suspendăm atât în 2020 cât și în 2021. Un astfel de eveniment necesită mobilizarea a sute de voluntari care împreună reușesc să ridice în doar 5 zile un număr impresionant de locuințe, recordul fiind de 36 de case la Bacău, în 2017.

În momentul în care toate activitățile sau evenimentele au fost suspendate, am fost nevoiți să ne adaptăm foarte rapid pentru a debloca șantierele aflate în desfășurare. Mai mult decât atât, o provocare reală a reprezentat-o faptul că trebuia să ne atingem obiectivele cu resurse mult reduse, atât financiare, cât și umane.

Sunt românii dispuși să facă voluntariat?

Pot spune cu inima deschisă că DA. Și mărturie stau cei 42.000 de mii de voluntari români și străini care ne-au fost alături pe șantiere în cei 25 de ani de când suntem prezenți pe plan local. Împreună am construit de la zero sau reabilitat peste 5.000 de locuințe și am ajutat 100.000 de români să aibă un loc decent pe care să-l numească „acasă”.

Ce ne impresionează de fiecare dată este faptul că experiența de voluntariat pe șantierele Habitat for Humanity România nu se uită niciodată. Spun asta pentru că avem voluntari cu istoric, care răspund apelului nostru în fiecare an și vin să pună umărul la construirea unor case indiferent de zona în care are loc evenimentul.

După plecarea de pe șantier, cei mai mulți dintre aceștia se întorc acasă și duc mai departe povestea. Iar anul următor se întorc alături de familie, prieteni sau colegi care sunt curioși să încerce și ei experiența de voluntariat.

Și mai sunt cei care, deși n-au mai putut participa fizic, ne susțin în continuare de la distanță din rolul de fundraiseri sau promotori ai misiunii Habitat for Humanity România.

Cum a fost 2021 pentru Habitat for Humanity România, ce ținte aveți pentru 2022 și de ce aveți nevoie pentru a le atinge?

În ciuda tuturor dificultăților întâlnite, am fost extrem de rezilienți. În aproape doi ani de criză am reușit să finalizăm mare parte dintre proiecte și chiar să începem altele noi. Menționez doar câteva: inaugurarea a 46 de locuințe în Bacău și Vaideeni; darea în folosință a Centrului Educațional din Buftea și începerea lucrărilor pentru corpul B, respectiv cantina; renovarea a 30 de locuințe în Iași, Neamț și Prahova; finalizarea Centrului pentru Situații de Urgență Moinești; organizarea unui concurs în parteneriat cu Ordinul arhitecților pentru indentificarea a două noi modele de locuințe; construirea a 6 noi locuințe de test pe noul model identificat; montarea unor panouri fotovoltaice pe toate clădirile din curtea SOS Satele Copiilor din București. Aș spune că a fost o criză în care am învățat multe, dar care ne-a și arătat că singura direcție este înainte, indiferent de provocări.

Pentru 2022, ne propunem să continuăm misiunea organizației și să aducem oamenii împreună pentru a construi case, comunități și speranță. Sperăm ca din primăvară să redeschidem șantierele alături de voluntari și să reluăm proiectele în locurile unde este atât de mare nevoie de intervenția noastră.

Le suntem recunoscători partenerilor care ne-au rămas aproape în această perioadă dificilă și îi îndemnăm și pe ceilalți să se alăture efortului nostru de a oferi cât mai multor familii acces la locuire decentă.

De asemenea, persoanele fizice ne pot susține printr-un SMS cu textul „HABITAT” la 8845 pentru 2 euro lunar sau printr-o donație online.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: