Interviuri

Robert Diaconeasa, influencer pentru binele bărbaților

26 oct. 2024 6 min

Robert Diaconeasa, influencer pentru binele bărbaților

Reading Time: 6 minute

#MENtalks este numele proiectului pornit de creatorul de conținut Robert Diaconeasa, cunoscut online drept Daddy Cool. Acesta caută să-și folosească experiența din media și online într-un proiect care pune accent pe bărbatul modern și echilibrul său, din toate punctele de vedere. Pornind de la podcast și terminând cu platforma editorială www.mentalks.ro, proiectul oferă povești inspiraționale ale bărbaților din România, content de lifestyle, sport, travel, mașini, gadgeturi, experiențe inedite, educație financiară, articole scrise de specialiști colaboratori etc.

Podcastul este elementul video gândit în cele mai mici detalii. În fundal se remarcă mașini vintage care dau întregului context un vibe masculin, iar studioul este gândit ca un garaj auto. Dar ceea ce face cu adevărat special podcastul sunt discuțiile interesante și relaxate pe care Robert le poartă cu invitați inspiraționali, care fie împărtășesc povestea din spatele succesului, fie vin cu informații educative.

Biz deschide culisele #MENtalks alături de Robert Diaconeasa.

Ce este #MENtalks și de ce crezi că este nevoie de un asemenea proiect?

#MENtalks este singurul podcast dedicat complet bărbaților, cu, despre și pentru bărbați, cu scopul de a arăta și vulnerabilitate din partea sexului masculin și de a schimba mentalități limitative legate de tot ceea ce „trebuie” sau nu să fie masculin în zilele noastre. Este un podcast educațional, axat pe povești inspiraționale, pe educație, pe sănătate și wellbeing, de care cred că bărbații din România au nevoie. Sunt teme pe care le extindem și pe www.mentalks.ro, singura platformă educațională, de sănătate și de lifestyle strict pentru bărbați.

DSC09212

De ce crezi că bărbați sunt mai rezervați în a discuta despre unele subiecte sensbile și cum crezi că îi ajută #MENtalks?

Cred că #MENtalks aduce în fața bărbaților de acasă oglinzi în care se pot vedea și care le arată că e în regulă să fim vulnerabili, e ok să și plângem când e prea mult, este necesar să mergem la terapie și nu este absolut nicio rușine dacă, uneori, viața ni se pare prea grea, complexă sau complicată. Societatea pune această presiune enormă pe bărbați, aceea de a performa, indiferent de circumstanțe, fără să se plângă. Dar, dincolo de orice, suntem oameni, iar ființele umane au nevoie de un sistem de suport, fie că acesta este în familie, în grupul de prieteni sau într-un proiect ca MENtalks. Dacă vorbim despre ce trăim, ne descărcăm și suntem capabili să ducem mai ușor zilele în care avem multe task-uri. Ca să fim bine și ca să facem bine pentru ceilalți, trebuie să fim bine cu noi. Trebuie să schimbăm puțin niște mentalități fiindcă vremurile pe care le trăim azi sunt foaaaarte diferite.

Invitații MENtalks au avut un impact impresionant asupra oamenilor și am primit mesaje de la bărbați, de la soțiile lor, de la mamele lor. Au înțeles că e ok să fii vulnerabil și s-au regăsit în multe dintre poveștile invitaților care au ales să spună adevăruri cu care ne confruntăm mulți, dar puțini avem curaj să le recunoasștem.

Cum alegi invitații?

Am o parte inspirațională și o parte educațională, în structura podcastului. În fiecare sezon, jumătate dintre invitați sunt profesioniști care vin cu informații practice (medic, psiholog, antreprenor etc), iar cealaltă jumătate este compusă din bărbați cu povești inspiraționale. De exemplu, am avut invitați care sunt în scaunul cu rotile, dar își trăiesc viața cu multă bucurie, ba chiar unul dintre ei este campion mondial la fitness, invitați care își pun talentele la dispoziția oamenilor cu deficiențe motorii sau de auz, care lucrează cu copiii din medii defavorizate prin artă, care au trecut peste accidente care le-au schimbat viața etc.

DSC09237 1

Care sunt cele mai interesante povești împărtășite până acum la #MENtalks și ce ai învățat, personal, din ele?

Am de învățat multe de la fiecare invitat. Cred că de la toți învăț, în primul rând, să nu renunț, indiferent ce s-ar întâmpla, la visul meu. Unul dintre invitați avea datorii de 60.000 de euro la 19 ani și pe cale să piardă tot ce a investit într-un business, dar nu a renunțat, acum este în pantă ascendentă și a creat un business/ produs unic în România. Invitații din scaunul cu rotile m-au învățat că viața merită trăită cu bucurie, cu atât mai mult cu cât nu ai astfel de probleme. Un invitat și-a pierdut un ochi la 13 ani, iar viața lui s-a schimbat radical, rămânând cu o trumă imensă în suflet, dar asta nu l-a împiedicat să creadă în el, în visele lui, să aibă o familie frumoasă, să devină cea mai bună versiune a lui, la care încă lucrează. E foarte frumos să intri în viețile tuturor și să iei bucăți care se potrivesc în propriul tău puzzle. Cred că fac terapie și eu, prin intermediul poveștilor lor.

Ce reacții ai primit după ce ai demarat acest proiect?

Reacțiile sunt foarte bune. Industria cunoaște proiectul și apreciază tare ideea. Înțelege că e nevoie de un sistem de suport și pentru bărbați, iar asta mă bucură, fiindcă am anticipat cumva o nevoie. M-au oprit bărbați pe stradă să îmi mulțumească pentru proiect, mi-a scris o soție care și-a sunat soțul plecat în străinătate, ca să îi arate un podcast de-al nostru, iar în urma vizionării, bărbatul a spus că e hotărât să își repare relația cu mama, s-a creat un mic fomo legat de dorința unor oameni să fie invitați în podcast etc. Cu pași mici, dar siguri, cred că vom crea o mișcare frumoasă în România. Proiectul este încă foarte la început, dar începutul este în forță și îmi dă putere să merg înainte, de fiecare dată când mi se pare că e greu.

Cum vezi viitorul #MENtalks?

Suntem pe YouTube: MENtalks România, dar și pe Instagram sau TikTok: @mentalks.romania Articolele pot fi citite pe www.mentalks.ro.

#MENtalks va ieși și în offline cu o serie de conferințe de sănătate, wellbeing, sport și dezvoltare personală, dedicate exclusiv bărbaților. Vom avea și o caravană națională. Îmi doresc să ies și internațional, la comunitățile de români plecați în străinătate. Văd un pas firesc în evoluția lui, dar deocamdată vreau să așez podcastul în mintea și sufletele oamenilor și apoi să urmez planuri de acest gen. Nu ne grăbește nimeni, plus că mi-am ales o nișă pe care nu se pătrunde chiar atât de ușor. Schimbările majore vin în timp.

Cum poate fi susținut proiectul?

Sunt în căutare de tineri studenți, care vor să învețe lucruri faine, ca să dezvoltăm platforma, atât pe partea de conținut, dar și ca funcționalități. Îmi doresc mult ca MENtalks să devină locul în care bărbații din România să găsească toate resursele necesare pentru a avea o viață echilibrată. Vreau să generăm campanii educaționale pentru tinerii din România și vreau să generez acel safe space/ trib de care avem nevoie cu toții. Locul în care dăm afară ce ne apasă, fără teama de a fi judecați, ca să putem fi bine în viața personală și profesională. O comunitate în care ne ajutăm unii pe ceilalți.

Iar oamenii care află de proiect, ne pot ajuta dând vestea mai departe, ca să ajungem la cât mai multă lume, fiindcă noi creăm un conținut de calitate, super muncit, care merită să ajungă cât mai departe.

Investitori și brand-uri ne pot fi alături și prin sponsorizări, ca să putem plăti cheltielile care vin la pachet și care ajută proiectul să meragă mai departe. Așadar, dacă citește vreun investitor acest articol, suntem aici să discutăm business, ca să putem pune sănătatea mintală a bărbatului pe harta subiectelor de interes major și pentru care vreau să găsim resurse dintre cele mai bune și eficiente. Noi le putem pune gratis la dispoziția bărbaților, prin intermediul platformei, acesta fiind modul nostru de a ajuta. Și chiar putem genera multe campanii frumoase în acest sens.

PRY9574

Ce este dincolo de ecran și nu se vede?

Munca din spatele proiectului, de la alegerea invitaților, la documentarea pentru fiecare interviu, la orele de filmare, montaj, cut-uri pentru REEL și alte materiale de Social Media, documentarea pentru articolele de pe site, scrierea și publicarea lor, investiția financiară din buzunar, în proiect, totul din dorința de a schimba ceva în România.

Apropo de investiție, e un proiect care are nevoie de resurse financiare. Studioul, filmarea, montajul, articolele de pe site, mentenanța platformei, toate costă câteva mii de euro în fiecare lună. Inițial am venit cu bani de acasă, dar am reușit să găsim sponsori care să creadă în proiect, cât să nu mai aduc bani de acasă. Dar costurile sunt mult mai mari, așadar scopul pe viitor este să generăm și parteneriate comerciale, ca să putem investi și în componenta de digital marketing și alte lucruri care ne vor ajuta pentru evoluția proiectului.

Cred mult în proiect, arată foarte bine, ne străduim să facem lucrurile exemplar și cred că este un business educațional cu mare, mare potențial.

Array

Articole pe aceeași temă: