Interviuri Companii

Robert Denda, Gridspertise: Viitorul digital al electrificării

21 dec. 2022 4 min

Robert Denda, Gridspertise: Viitorul digital al electrificării

Reading Time: 4 minute

O companie pornită în interiorul Enel pentru a transforma rețelele de distribuție a energiei electrice în rețele inteligente își propune acum să ajute la digitalizarea sistemului energetic la nivel global. Am aflat cum de la Robert Denda, CEO al Gridspertise.

Spuneați acum aproape un an că intrăm în deceniul electrificării. S-au întâmplat multe între timp. Vă mențineți declarația?

Da, ne aflăm într-un moment foarte dificil pentru sectorul energetic, dar actuala conjunctură nu face decât să accelereze electrificarea. Dependența puternică de combustibili fosili este una dintre cauzele crizei energetice de azi. Ca reacție vom vedea o orientare tot mai puternică spre sursele regenerabile de energie, către tehnologiile care folosesc energia electrică verde ca sursă primară. Și asta va însemna continuarea electrificării.

Vor fi folosite tot mai mult pompele de căldură pentru încălzire, vehiculele electrice vor cuceri sectorul transporturilor și nu numai, pentru a fi tot mai puțin dependenți de combustibilii fosili. Deci va fi o accelerare a electrificării, deși la prima vedere pare fix pe dos. Combustibilii fosili erau oricum o problemă din cauza impactului asupra mediului, acum există și o voință politică în direcția reducerii dependenței de aceștia.

Cum a evoluat Gridspertise în ultimul an?

Am pornit la drum cu Gridspertise în septembrie 2021 și a fost foarte interesant până acum. A fost o decizie foarte bună a grupului Enel. Există o piață tot mai mare pentru serviciile și produsele noastre. Ceea ce făceam până acum doar pentru Enel, pe plan intern, facem pentru întregul sector. Oferim soluții și servicii prin care ajutăm operatori de rețele electrice din toată lumea să se digitalizeze. Este momentul prielnic pentru așa ceva. Enel este un lider în inovație și tehnologie în ceea ce privește digitalizarea.

Am avut un an foarte activ, cu creștere puternică și avem deja mulți clienți din afara grupului Enel, din mai multe țări. Asta ne confirmă strategia și viziunea concretizate în portofoliul nostru de soluții. Iar în perioada următoare vom crește puternic. Tehnologiile hardware, software și serviciile pe care le oferim au mare cerere. Până în 2030, piața anuală globală a rețelelor inteligente este estimat să înglobeze oportunități în valoare de 30 de miliarde de euro.

Digitalizarea rețelei electrice este absolut necesară pentru a putea integra cât mai bine sursele regenerabile de energie. Astfel, electrificarea va continua, sursele de energie vor fi securizate, iar interacțiunea cu clienții va fi diferită. Problemele și oportunitățile sunt cam aceleași peste tot în lume, cu specific și nevoi locale, desigur, dar toți au nevoie de digitalizare. Anul viitor va fi unul de creștere internațională pentru noi.

Care este situația în România?

Avem și aici potențial de creștere în zona digitalizării. Sectorul energetic din România are în față aceleași provocări ca și cele din alte țări. Starea în care se află sistemul azi e diferit de la o țară la alta, dar țintele care trebuie atinse sunt aceleași peste tot. Trebuie să se treacă de la dependența de combustibili fosili la energie regenerabilă, țara să fie electrificată, iar interacțiunea cu clienții să fie digitalizată.

România are o oportunitate importantă, fiindcă era puțin în urmă la aceste capitole, dar poate arde unele etape, pentru a implementa un sistem digitalizat eficient fără să treacă prin cicluri succesive cum s-a întâmplat în alte țări. De exemplu, în România se introduc contoare inteligente, poate nu în ritmul dorit. Dar și asta poate fi o oportunitate, fiindcă puteți introduce direct o nouă generație de contoare smart, care oferă noi oportunități de interacțiune cu clientul, dar și posibilitatea unei monitorizări în timp real a rețelelor.

Contoarele inteligente sunt un element-cheie pentru digitalizarea rețelelor electrice. Mai sunt însă și alte componente pentru o rețea digitalizată. Rețeaua electrică ajunge peste tot, a fost construită în urmă cu mulți ani, este destul de veche și trebuie adusă la zi pentru provocările viitorului. Contoarele smart fac acest lucru la un capăt, dar este nevoie de inteligență în interiorul rețelei în sine.

Avem soluții la Gridspertise potrivite și pentru România, care aduc inteligență și folosesc edge computing în rețea, ca să poată fi controlată și operată în timp real. Rezultă o fiabilitate sporită, o interacțiune mai rapidă cu clienții și operațiuni care devin mai eficiente și sigure. Aici sunt oportunitățile. Vrem să colaborăm cu companiile locale în această direcție pentru a trece direct la nivelul următor.

Cum arată sistemul energetic al viitorului?

Sistemul energetic ideal trebuie să fie complet digitalizat. Asta aduce eficiență, viteză, fiabilitate, interacțiuni în timp real cu clienții. Suntem obișnuiți să avem feedback imediat în alte domenii, folosind smartphone-ul. În sectorul energetic, de multe ori nu se întâmplă asta. Gridspertise este o companie specializată exact în digitalizarea rețelelor electrice și a componentelor care se conectează la acestea, dar este nevoie să se digitalizeze întregul lanț. Trebuie integrați clienții care au panouri solare, o mașină electrică și așa mai departe. Interacțiunea digitală dintre toți jucătorii este esențială, pentru a permite flexibilitate atât în piață, cât și în zona de control a rețelelor electrice.

Sistemul energetic al viitorului se bazează pe o rețea electrică complet digitalizată, pe clienți complet digitalizați, cu interacțiuni sigure între ei, care fac sistemul mult mai robust, fiabil, mai sigur, astfel încât dacă apar probleme, pot fi depășite mai ușor. Avem acum ocazia să pornim spre acest țel, pornind de la digitalizarea rețelelor. Este nevoie, desigur, de cadrul optim de reglementare pentru a putea face investițiile majore care trebuie făcute. Este vorba de până la sute de miliarde de dolari pe an, la nivel global. Apoi, industriile trebuie să fie pregătite pentru această tranziție și aici colaborăm noi, Gridspertise, cu jucătorii din domeniu.

Cum vedeți evoluția Gridspertise în perioada următoare?

Vom avea o creștere importantă. Obiectivul nostru este să ne dublăm veniturile anul următor, fiindcă ne extindem geografic. Acum lucrăm mult cu Enel, dar am semnat deja un acord cu CVC (care va deține 50% din Gridspertise – n.r.) și vom deveni o companie mai independentă, care să ofere servicii companiilor de distribuție din toată lumea.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: