Roadele inovației
Reading Time: 3 minuteAu creat roșiile cherry pentru că erau singurele care rezistau la apa sărată din deșert, au inventat irigarea prin picurare și reciclează 80% din apele reziduale fiindcă nu au suficientă apă. Azi, cercetătorii israelieni pregătesc agricultura pentru provocările lumii de mâine.
Există semințe care valorează mai mult decât greutatea lor în aur. Pentru că în spatele lor se află ani lungi de cercetări și inovații, muncă pentru care israelienii sunt deja celebri în întreaga lume. De ce? De nevoie. Fiindcă în Israel clima, solul și condițiile hidrografice sunt mai degrabă potrivnice agriculturii, astfel că oamenii au descoperit metode de a scoate recolte din… piatră seacă. Așa au ajuns inovațiile israeliene în domeniu să fie căutate în restul lumii. Iar cel mai important loc unde se inovează în agricultură în Israel este Centrul Volcani, al Organizației de Cercetare Agricolă (ARO). „Realizăm circa 70% dintre inovațiile în agricultură făcute în Israel. Dacă ați auzit despre ceva revoluționar în domeniu din Israel, cel mai probabil a fost realizat de institutul nostru”, spune profesorul Sheenan Harpaz, care lucrează de 30 de ani la Centrul Volcani și până acum un an și jumătate a fost director adjunct al acestuia.
Exemplul roșiilor cherry este reprezentativ pentru felul în care Israelul a schimbat lucrurile în agricultură. Neavând multe terenuri agricole, se cultivă plante și în deșert, unde apa freatică este sărată și nu toate plantele rezistă la așa ceva. Udând plantele cu această apă sărată, creșteau mai puțin în solul oricum sărac și, de la stres, roșiile produceau mai multe zaharuri. „Tocmai de aceea, roșiile cherry crescute în deșert sunt vândute sub sloganul «Desert sweet» (Dulceața deșertului). În condiții normale, nu am uda plantele cu apă sărată. Dar în acest caz, deși planta crește mai puțin, prețul obținut e mai mare datorită gustului mai dulce”, povestește profesorul Harpaz.
Un alt domeniu de pionierat pentru agricultura israeliană este economisirea apei. Cea mai cunoscută tehnologie inventată în Israel este irigația prin picurare, care economisește peste 70% din apa folosită, iar astăzi este folosită și pentru livrarea îngrășămintelor, procesul numindu-se „fertigation” (fertirigație). Astfel, se fac economii nu doar la apă, ci și la îngrășăminte, fiindcă acestea sunt livrate individual fiecărei plante, nu sunt împrăștiate pe tot câmpul. „Este important, fiindcă îngrășămintele în exces contaminează apa freatică. Folosind irigarea prin picurare cu îngrășăminte se rezolvă această problemă”, arată prof. Sheenan Harpaz. Tot la capitolul apă, Israelul stă excelent la reciclarea apei – 80% din apele reziduale sunt reciclate, purificate și folosite în agricultură, în condițiile în care în Europa media este undeva la 15%. „Tot mai multe state sunt interesate acum de inovațiile noastre în agricultură fiindcă noi avem experiență în lipsa apei, care începe să devină o problemă în multe țări din lume, ca urmare a schimbărilor climatice. Avem multe tehnologii care acum devin potrivite pentru aceste zone”, spune profesorul Harpaz.
O mare provocare a viitorului va fi și atragerea tinerilor către agricultură, dar soluția ar putea fi dată de progresele tehnologice din ultima vreme, având în vedere că există deja sisteme inteligente care permit administrarea unei ferme întregi de pe smartphone. „Viitorul agriculturii va fi dominat de tehnologie, de aplicații pentru a obține recolte mai bune. Deja sunt tractoare fără șofer, controlate prin GPS, care pulverizează pesticide doar unde este nevoie”, arată prof. Sheenan Harpaz.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz