Rezolv Energy și Low Carbon dezvoltă cel de-al doilea cel mai mare parc eolian din România, cu o capacitate de 450MW
Reading Time: 2 minuteLow Carbon anunță parteneriatul cu Rezolv Energy, producător independent de energie verde axat pe Europa Centrală și de Sud-Est. Acordul reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul energiei regenerabile ale Low Carbon – companie privată de investiții și gestionare a activelor dedicată dezvoltării și operaționalizării proiectelor de energie regenerabilă. Proiectul vizează dezvoltarea unui parc eolian onshore de 450MW în România.
Numele proiectului este Vis Viva și va fi localizat în Buzău. Odată operațional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar și unul dintre cele mai mari parcuri onshore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuințe, echivalentul a unor comunități de dimensiunea Clujului și a Iașului la un loc, la care se adaugă și o capacitate semnificativă pentru rezervă. Această cantitate de energie verde înlocuiește combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180,000 de tone de CO2 în fiecare an.
Rezolv Energy, proiectul recent lansat cu susținerea investitorului global în infrastructura energetică sustenabilă Actis, a achiziționat un pachet de 51% din proiect. Deși Rezolv Energy este o companie nouă, conducerea sa este asigurată de o echipă cu o vastă experiență în domeniu, care a dezvoltat mai multe proiecte de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni, România.
Parcul eolian Vis Viva va beneficia de resursele naturale de vânt din regiune, terenul drept și infrastructura energetică interconectată, contribuind astfel la atingerea obiectivelor setate de Uniunea Europeană pentru 2030 și 2050 în ceea ce privește tranziția la energia verde.
Acesta este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creștere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată și prima investiție în România a companiei. Grupul Low Carbon și-a setat ca obiectiv extinderea în Europa dar și pe alte piețe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacția cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Este așteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023.
Comentând acest parteneriat, Roy Bedlow, Chief Executive la Low Carbon a declarat: „În contextul în care Europa încearcă să accelereze producția de energie din surse regenerabile, parcul eolian Vis Viva va aduce o contribuție importantă la tranziția energetică și la atingerea obiectivului asumat pentru reducerea emisiilor de carbon. Capacitatea de 450MW a proiectului marchează, de asemenea, o etapă importantă pentru compania pe care o reprezint, deoarece ne-am propus să dezvoltăm o capacitate de 20GW de energie regenerabilă și să atingem obiectivul de 0 emisii de carbon până în 2030. Suntem încântați că Rezolv Energy a ales să colaboreze cu Low Carbon pentru prima sa tranzacție în Europa. Ambele companii împărtășesc angajamentul de a genera investiții durabile în beneficiul generațiilor viitoare și așteptăm cu nerăbdare să oferim energie eoliană verde și accesibilă pentru milioane de oameni”.
„Costurile în continuă creștere ale energiei, provocările legate de securitatea energetică, presiunea de a atinge țintele privind schimbările climatice, dar și așteptările tuturor factorilor implicați modifică obiceiurile de consum și producție ale energiei. Astăzi, companiile private, dar și cele de utilități publice, realizează că dependența de combustibilii fosili este din ce în ce mai puțin viabilă. Proiectul Vis Viva va juca un rol major în accelerarea acestei tranziții în România, oferind în același timp consumatorilor comerciali și industriali din regiune energie electrică pe termen lung, la prețuri stabile”, a completat Jim Campion, Chief Executive în cadrul Rezolv Energy.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz