Rezerva Federală injectează încă 2.300 mld. $ în economia SUA sub formă de împrumuturi
Reading Time: 2 minuteRezerva Federală a anunțat că va acorda împrumuturi ce vor totaliza până la 2.300 de miliarde de dolari pentru a sprijini economia SUA.
„Fondurile vor fi direcționate atât către persoane, cât și către companii de toate dimensiunile pentru a ajuta autoritățile statele și locale să ofere servicii critice în timpul pandemiei de coronavirus”, se arată într-un comunicat al Fed.
Astfel, Rezerva Federală va oferi fonduri până la un total de 600 de miliarde de dolari pentru împrumuturi destinate companiilor mici prin nou creatul Main Street Lending Program. Finanțări suplimentare de 75 de miliarde de dolari vor veni din partea Trezoreriei SUA, din pachetul deja aprobat privind asistența economică a companiilor afectate de coronavirus (CARES Act).
Main Street Lendin Program acordă împrumuturi pe patru ani către companii care au până în 10.000 de angajați sau cu venituri mai mici de 2,5 miliarde de dolari pe ani. În primul an, nu se plătesc nici principalul, nici dobânda. Programul este derulat prin intermediul băncilor comerciale.
„Principala prioritate a țării noastre trebuie să fie rezolvarea acestei crize de sănătate publice, îngrijirea celor bolnavi și limitarea răspândirii virusului. Rolul Fed este să asigure cât de multă ajutor și câtă stabilitate poate în această perioadă în care activitatea economică suferă constrângeri, iar acțiunile noastre de astăzi vor asigura o revenire cât mai viguroasă”, a declarat președintele Consilului de Administrației al Rezervei Federale, Jerome H. Powell.
De asemenea, Fed va acorda împrumuturi de până la 500 de miliarde de dolari și va oferi garanții de 35 de miliarde de dolari pentru a ajuta autoritățile locale să nu aibă probleme cu lichiditățile din cauza presiunii asupra bugetelor locale provocate de pandemia de COVID-19.
Alte 850 de miliarde de dolari vor fi folosite pentru extinderea a trei facilități de credit înființate deja pentru consumatori și companii, la care se vor adăuga garanții de 85 de miliarde de dolari din partea Trezoreriei.
Președintele Donald Trump a semnat pe 27 martie un pachet de asistență economică de 2.200 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria SUA, care include inclusiv plăți directe către majoritatea cetățenilor americani în valoare de 290 de miliarde de dolari.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz