Revoluția financiară
Reading Time: 5 minuteCum se vede viitorul din perspectiva uneia dintre cele mai inovatoare companii din lume, care contribuie la revoluția din domeniul financiar ne povestește Irina Nicoleta Scarlat, Country Manager România al Revolut.
De Ciprian Stănescu, fondator Innovations for Tomorrow
Care crezi ca sunt cele mai importante 3 trenduri in tehnologie din 2019 care vor avea impact asupra societatii?
În primul rând cred că digitalizarea își pune amprenta asupra modului de lucru tradițional. Noile generații apreciază flexibilitatea pe care o permite digitalizarea, iar asta schimbă mediul de lucru. Vedem din ce în ce mai multe echipe distribuite, cu angajați care lucrează remote, și care sunt conectați în permanență prin intermediul tehnologiei. Apoi, inteligența artificială va redefine deasemenea întreaga societate. Pe măsură ce aceasta evolua, multe dintre locurile de muncă tradiționale vor fi înlocuite de AI și vor apărea noi profesii care astăzi sunt abia la început de drum sau nu există încă. Nu în ultimul rând, machine learning transformă modul în care înțelegem astăzi datele și cred că în timp ne va permite nu doar să analizăm datele disponibile, ci și să implementăm soluții dedicate în diferite domenii și să luăm cele mai bune decizii.
Ce înseamnă ”viitor” pentru un antreprenor la început de drum? 6 luni, 1 an, 5 ani?
6 luni, 1 an și 5 ani deopotrivă. 6 luni pentru că trebuie să știi ce faci în viitorul imediat. 1 an pentru că ai nevoie de o perspectivă. 5 ani pentru că trebuie să știi unde vrei să ajungi.
Se zice că viitorul a venit deja dar e distribuit inegal. Cum aducem mai multă inovație în România și cum reușiți voi să faceți asta?
Cred că tehnologia reduce această inegalitate, prin faptul că oferă oportunități oricărei persoane care are acces la internet. Ține de fiecare dintre noi să aducă mai multă inovație în România – cred că este nevoie, în primul rând, să educăm mai mult piața și fiecare dintre noi poate contribui aici. Cât despre Revolut, suntem singura alternativă bancară complet digitală prezentă în acest moment în România, iar adopția din ce în ce mai mare a serviciului și creșterea de care ne bucură arată că România are nevoie de inovație și că o susține.
Cum arată Revolut în 6 luni, 1 an și 5 ani?
Revolut în 6 luni va avea o echipă completă și dedicată în România, care va lucra pentru a dezvolta în continuare serviciul aici. La nivel global, vom fi dezvoltat ceea ce noi numim European Growth Machine, echipele noastre locale și centrale care se concentrează pe creșterea și dezvoltarea serviciului. Într-un an, Revolut va avea peste 15 milioane de utilizatori în întreaga lume, va fi disponibil și în alte regiuni din afara Europei, vom fi lansat platforma de investiții fără comisioane și ne vom concentra pe a deveni locul din care îți poți gestiona întreaga viață financiară. În România vom depăși jumătate de milion de utilizatori și ne vom diversifica portofoliul de servicii oferite clienților. Peste 5 ani, Revolut va fi un produs de masă, locul din care îți poți gestiona întreaga viață financiară printr-o simplă apăsare de buton. Vom depăși 100 de milioane de utilizatori la nivel global și vom continua să creștem și să transformăm industria financiară.
E Revolut o inovație tehnologică sau o inovație socială?
Ambele. Revolut este o inovație tehnologică pentru că are la bază tehnologie de ultimă generație, datorită căreia a reușit să revoluționeze industria financiară și să zguduie de la temelie sectorul financiar bancar. Este o inovație socială pentru că permite accesul la servicii financiare oricărei persoane care are un smartphone și conexiune la internet. În țări precum România, unde gradul de penetrare al telefoanelor inteligente depășește 70%, iar conexiunea la internet este excelentă, Revolut poate avea un impact major în ceea ce privește educația financiară.Avem un număr foarte mare de oameni nebancarizați în prezent, iar Revolut poate să contribuie aici pentru că este simplu.
Cum ar trebui să arate educația următoarelor generații? Cine o face, cum, când și mai ales pentru ce?
Educația următoarelor generații ar trebui să arate mult diferit față de educația de astăzi, față de educația pe care am primit-o noi. Înprimul și în primul rând, aș vrea să văd că ne oprim din a încerca să devenim buni la toate și că punem din ce în ce mai mult accent pe pregătirea vocațională. În loc să formăm oameni mediocri care știu puțin din toate, mai bine formăm oameni care excelează în ceva anume. Mai apoi, aș vrea să văd că educația devine mai puțin teoretică: e foarte important să încetăm în a învăța să reproducem și să învățăm gândirea critică și analitică, să trecem prin filtrul nostru lucrurile pe care le învățăm. Cred că acest tip de educație trebuie să pornească de acasă și cred că fiecare dintre noi este dator să se implice aici. Sistemul de educație formal din România trebuie să se transforme, însă în același timp există alternative informale disponibile online, unele gratuite și la îndemâna oricui. Este nevoie însă de mai multă implicare, mai ales din partea celor care vor să învețe și care de multe ori sunt dezinteresați. Pentru ce? Ca să trăim într-o țară așa cum ne-o dorim, ca să fim conduși de oameni fără severe provocări intelectuale, ca să putem rămâne aici sau ca să performăm oriunde am alege să ne trăim viața.
E primăvara lui 2030. Care sunt cele mai „wow” lucruri pe care le vezi în jur de la modele de business până la tehnologie și societate?
E o lume clar diferită de cea de astăzi, o lume în care lucrurile sunt mai simple și mai eficiente. Modelele de business s-au schimbat și vorbim despre companiidistribuite, în care oamenii pot alege de unde și când să lucreze atât timp cât au rezultate și își ating obiectivele. O lume cu mașini electrice și mașini fără șofer. O lume în care folosim tehnologia pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și în care nu mai pierdem timpul. O societate care să ofere șanse egale oamenilor, indifferent de mediul din care provin, cu ajutorul tehnologiei și al accesului liber la educație de bună calitate. Așa mi-ar plăcea să arate lumea în 2030.
Ciprian Stănescu este Futurist și fondator al conferințelor Innovations for Tomorrow . Este Managing Partner al Social Innovation Solutions – organizație ce oferă consultanță pentru ONG-uri și corporații în impact social, trenduri de viitor și inovație dar și programe educaționale și competiții de business pentru tineri: Social Impact Award și Future Makers.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz