Antreprenori Interviuri

Revenirea lui Wargha

4 dec. 2018 5 min

Revenirea lui Wargha

Reading Time: 5 minute

Cu o investiție de 60 de milioane de euro, Wargha Enayati, antreprenorul care, în urmă cu trei ani a făcut exitul din rețeaua de sănătate Regina Maria, construiește Revera Medical City, cel mai mare proiect medical privat din România, care va fi finalzat la sfârșitul anului viitor.

Ce presupune proiectul Revera Medical City?

Vorbim despre o investiție de 60 de milioane de euro. Este cel mai mare proiect medical privat și de stat construit după revoluție. Este cel mai mare proiect din punctul de vedere al serviciilor pe care le găsești sub același acoperiș, fiind un fel de Medical City. Este într‑adevăr axat mai mult pe vârstnici, pe geriatrie și pe oncologie, cu o componentă puternică pe partea de logistică pentru vârst­nici. Va avea apartamente de lux, cu toate anexele. Partea de spital, de oncologie, va fi un joint venture între Monza și Enayati Group. Noi sperăm să fie gata la finalul anului 2019.

Poza Wargha Enayati 1

Sunteți și antreprenor, și investitor. Cum vă alegeți proiectele în care investiți și ce planuri aveți?

Am cam 15 companii diferite, care lucrează în domenii di­ferite, dar 90% sunt din domeniul medical. Eu sunt axat pe domeniul medical. Rolul meu este să le combin, să găsesc sinergii chiar dacă sunt companii de tip startup sau deja mature. Deși sunt diferite părți ale medicinei, misiunea mea este să găsesc modalități în care să le leg unele de celelalte. La fiecare proiect, mă uit la impactul social, nu la partea financiară. Intermedicas este un proiect de suflet al meu, eu fiind cel care a introdus în piață abonamentele medicale. Acum văd că au devenit totuși un fel de “commodity” și nu mai au calitatea pe care au avut-o la un moment dat. Am introdus un abonament nou, “concierge medicine”, mai mult pentru top management, care merge foarte bine. Aici avem și o clinică de second opinion, unde vin profesori din străinătate, dar nu numai, sunt și români care dau consultații. Încerc să stimulez și medicii români să vină înapoi în țară. MediJobs și Docbook sunt două investiții în care sunt acționar minoritar, rolul meu este doar să fac să se miște lucrurile. Ambele proiectele sunt foarte inovatoare. MediJobs, o platformă de resurse umane în domeniul medical, a prins aripi. Iar Docbook are peste 3.000 de medici la care poți să faci programare.

Sunteți unul dintre puținii antreprenori din țară care se implică în partea socială. De ce alegeți să vă implicați?

Întotdeauna am crezut în implicare. Implicarea mea socială nu este un lucru care a apărut pentru că acum am posibilități. Am făcut-o dintotdeauna. Pentru mine este ceva care intră în viața de zi cu zi. Eu nu pot să îmi închipui să fac ceva fără să mă gândesc la alții. Urăsc gândirea egoistă. Poate că sunt și eu uneori egoist, totuși urăsc această latură a mea. Aceasta este latura josnică a mea și încerc să tind spre latura divină, care este aceea de a-i sluji pe semenii tăi.

Sunteți antreprenor de mai bine de 20 de ani. Care au fost principalele provocări cu care v-ați confruntat?

Am fondat CMU – Regina Maria și peste 20 de ani din viață i-am dedicat acestui proiect. Am încercat să fie singurul proiect la care lucrez pe partea de business, ca să pot să mă concentrez 100% la el. Cu toate acestea, au fost multe provocări. De la a primi bani de la pacienți, în privat (la început era foarte ciudat), până la a găsi medici colaboratori, care să vină la tine de la stat, să lucreze și să dea consultații. Apoi, deschiderea mai multor policlinici dintr-un lanț sau aceea a unui spital care era cu totul altceva. Provocarea a fost că spitalele Regina Maria au fost pe minus vreo zece ani, până când au mers în sus. Au fost probleme legate de concurență, probleme le­gate de această luptă veșnică între asigurări și abonamente. Eu am ținut steagul sus cu abonamentele când nici măcar colegii sau concurenții mei nu credeau în ele. Dar am reușit ca acestea să devină și ele deduc­tibile și acum abonamentele au luat iar un avânt puternic.

Ce v-a dat putere să mergeți mai departe, să nu renunțați la viziune și să închideți businessul?

La fiecare final de an vedeam tot mai multă lumină la sfârșitul tunelului. Și asta mă încuraja. Cu siguranță lumea căuta și voia un sistem medical privat, dar în primii ani a trebuit să luptăm cu părerea că privatul nu este capabil să ofere servicii de top când vine vorba de spital, de chirurgie. Dar am reușit acest lucru.

Care au fost principalele lecții de antreprenoriat și de leadership pe care le-ați învățat în toți acești ani de antreprenoriat?

Trebuie să ai curaj pentru schimbare. Noi având acum ca reper banii, dispare curajul, pentru că ne este frică să pierdem bani dacă avem curaj și riscăm. Eu întotdeauna am fost pentru schimbare, chiar cu riscul să pierd. Și asta din convingerea mea spirituală că, dacă un lucru este corect, atunci îl fac chiar cu riscul să pierd și rezultatele vor veni după aceea.

De ce este piața serviciilor medicale private din România atât de efervescentă astăzi?

A devenit o modă și este ceva absolut normal ca atunci când ai o problemă să te gândești, în primul rând, la privat, lucru care în urmă cu 15 ani nu era așa. A ajutat la această efervescență faptul că serviciile la stat nu s-au înrăutățit, chiar sunt mai bune decât acum 15 ani. Sigur, privatul s-a dezvoltat mai repede, dar cred că românii au luat-o prea mult acum pe privat și nu folosesc avantajele și calitățile disponibile în sistemul medical de stat. Când vorbim de privat, nu vorbim numai de lanțuri. Private sunt și clinicile mici, de nișă, dar și cabinetele medicale cu medici de top. Acum lucrez la un proiect prin care să încurajăm aceste cabinete mai mici, independente, de sine stătătoare să nu fie “mâncate” de lanțuri mai mari. În afară de Regina Maria din Cluj, despre care se vorbește de patru ani și încă nu s-a deschis, dar sper să se deschidă și proiectul meu, nu mai sunt alte proiecte mari. Se cumpără, se vând. Unii dintre colegii mei au părerea că piața nu este încă consolidată, vor să zică prin acest lucru că încă nu au cumpărat tot ce se poate cumpăra, dar piața este foarte consolidată că avem puțini jucători și diversitatea lipsește acum.

Care ar fi principalele pro­vo­cări cu care se confruntă astăzi medicina din România?

Cea mai mare provocare cu care se confruntă sistemul sanitar este această creștere a salariilor, care a dat peste cap privatul. Din această cauză s-a și oprit deocamdată un anunț pentru o investiție mare. Eu sunt sigur că va aduce niște cutremure puternice în bugetele de anul viitor și colapsuri în sistemul de stat, pentru că această creștere din ultimii cinci ani este nesustenabilă. Este o creștere de 4-5 ori a salariului și să fie salariul la stat cam la 80% din salariul din Germania, fără ca medicii să aibă un KPI, un indice de performanță care să arate că primești mai mulți bani, dar trebuie să faci mai mult. Nu merge așa. Ceva nu este în regulă. Din păcate, este prea târziu acum, nu mai poți să le spui medicilor că le tai salariile. Trebuie să fie criterii de performanță clar stabilite pentru medici. Ar mai trebui, după mine, să încercăm să facem o diferență. Medicii să hotărască dacă vor să lucreze la stat sau la privat, măcar pe partea de spitalizare, să nu poată să ope­reze și la stat, și la privat. Și, sigur, trebuie să terminăm și să fie o presiune foarte mare asupra “ciubucurilor” care se dau. Deși au crescut salariile, tot se dau ciubucuri. Mai trebuie să lucrăm și împotriva comisioanelor pe care le primesc medicii de la companiile din industria pharma, de la laboratoare, de la spitale pen­tru trimiterile către ei. Deci este mult de lucru.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: