Companii Finanțe Stiri

Retehnologizarea, cheia productivitatii in agricultura

9 apr. 2015 2 min

Retehnologizarea, cheia productivitatii in agricultura

Reading Time: 2 minute

Agricultura romaneasca are un potential imens, iar cheia cresterii productivitatii in domeniu este retehnologizarea. Companiile agricole din Romania au inregistrat cel mai ridicat nivel al investitiilor in activele fixe si terenuri, ponderea acestora in totalul activelor fixe fiind de 25%, de doua ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, arata o analiza Coface a sectorul agro din Romania, reprezentat de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase.

Productivitatea medie in agricultura din Romania este de trei ori mai mica comparativ cu media UE. Astfel ca dinamica investitiilor foarte ridicata este justificata de necesitatea de retehnologizare si eficientizare al acestui sector.

„Faptul ca Romania inregistreaza cea mai ridicata pondere din Europa a populatiei active angajate in agricultura, respectiv de 30%, dar in acelasi timp productivitatea medie a sectorului este de trei ori mai mica, confirma necesitatea investitiilor in retehnologizare. Romania are un potential imens in acest sector, avand printre cele mai intinse suprafete de teren agricol, dar care nu este exploatat la maximum din cauza inzestrarii reduse cu mijloace de capital. In ultimii ani, observam o crestere, cu mult peste media regionala, a investitiilor in acest sector, dar care, din cauza modalitatii nesustenabile de finantare nu au un impact vizibil in performanta companiilor, veniturile si profiturile acestora fiind in scadere”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania.

Potrivit studiului, companiile care activeaza in domeniul cultivarii cerealelor, a plantelor leguminoase precum si a celor producatoare de seminte oleaginoase sunt caracterizate de o finantare agresiva a ciclului operational, prin datorii orientate cu precadere pe termen scurt si un rezultat net in deteriorare. De aceea, finantarea ciclului operational, precum si a vitezei de conversie a banilor este foarte importanta pentru aprecierea echilibrului financiar pe termen scurt.

La nivelul intregului portofoliu regional, Coface a analizat pe parcursului anului 2014 un numar de 4.928 de companii care isi desfasoara activitatea in sectorul analizat si care au sediul social inregistrat in Europa Centrala si de Est. Profitul net inregistrat de firmele din Romania este de doar 6%, comparativ cu media inregistrata in Polonia si al patrulea cel mai scazut nivel din regiune (dupa Croatia, Slovenia si Slovacia care inregistreaza pierderi). Aceasta dinamica se inregistreaza pe fondul datoriilor foarte mari contractate de catre firmele autohtone, acestea inregistrand un grad de indatorare total de 66%, comparativ cu media inregistrata pe plan regional de doar 45%.

Rezultatele sunt mai bune cand ne uitam la profitul operational. Companiile din Romania inregistreaza un profit operational de 9,1%, comparativ cu media inregistrata la nivel regional, respectiv 6,5%, fiind depasita din acest punct de vedere doar de Bulgaria si Cehia, care se apropie de 10%.

profit operational
Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: