CSR Companii

Restor.eco – Restaurarea planetei începe cu un clic

6 apr. 2022 4 min

Restor.eco – Restaurarea planetei începe cu un clic

Reading Time: 4 minute

Restor e o platformă open source care susține și conectează mișcarea globală de restaurare a pădurilor. Oricine poate intra pe harta lor pentru a obține informații, pentru o anumită zonă, despre ce copaci au fost pierduți, cât carbon e stocat în pământ și ce potențial are zona, dacă este restaurată. Startup-ul din Zürich e dezvoltat în colaborare cu Google și găzduiește deja 76.700 de situri, din peste 520 de organizații și 110 țări.

La finalul lunii februarie, Clara Rowe, CEO al Restor, a fost numită de către Google.org una dintre cele șapte persoanele de urmărit în 2022. Printre alte reușite ale start-up-ului, Restor a fost finalist în 2021 al premiului Earthshot, este partener oficial al Deceniul Națiunilor Unite pentru restaurarea ecosistemelor și a câștigat aurul la Anthem Awards.

Restor a apărut din dorința de a conecta rețeaua globală de practicieni în restaurare cu cele mai recente date științifice și de a facilita eforturile de accelerare a restaurării ecosistemelor la scară. După cum a declarat Clara Rowe pentru Revista Biz, ­„restaura­rea ecosistemului este esențială pentru protejarea biodiversității Pămân­tului și pentru reducerea impac­tului schimbărilor climatice, dar datele și resursele științifice adecvate sunt adesea inaccesibile”. 

Pentru a schimba acest lucru, Crowther Lab de la ETH Zürich a fondat Restor și a dezvoltat o platformă științifică deschisă în colaborare cu Google pentru a sprijini și conecta mișcarea globală de restaurare. 

Cum funcționează Restor

Oricine este interesat de restaurarea și conservarea ecosistemelor poate intra pe platforma Restor pentru a accesa date ecologice, de mediu și socioeconomice. Utilizatorii pot explora locurile de restaurare existente sau pot trasa un poligon pe hartă pentru obține informații despre zonă, chiar și despre propria curte. De exemplu, cât de mult carbon este în sol și cât ar putea fi dacă ar fi restaurat? Ce specii de copaci, iarbă și arbuști ar putea apărea aici în mod natural și cât de rezistente la secetă sau pe cale de dispariție sunt acestea? Pe lângă aceste detalii, există și informații despre precipitații, altitudine și pH-ul solului, care sunt aspecte importante de luat în considerare atunci când se planifică un proiect de restaurare.

Persoanele care gestionează situri de restaurare și conservare își pot crea un cont pe Restor.eco și pot încărca propriile profiluri de situri. Atunci când aceste profiluri sunt făcute publice, ele oferă transparență și vizibilitate eforturilor de restaurare și un spațiu în care practicienii sau organizațiile pot spune ce fel de sprijin caută.

Restor este construit pe Google Earth Engine, ceea ce permite plat­for­mei să ofere analize instantanee pentru aproape orice zonă terestră de pe Pământ. Earth Engine conține un catalog de mai mulți petabaiți de imagini din satelit și date geospațiale, iar aproximativ 3 mili­oane de informații precalculate sunt stocate pe Google Cloud Platform. Ceea ce înseamnă că atunci când cineva trasează un poligon, va primi informații despre pH-ul solului, potențialul de carbon, modificarea vegetației și alte detalii în doar câteva secunde.

Restor

Rolul restaurării în schimbările climatice

„Restaurarea ecosistemelor este esențială pentru încetinirea schim­bărilor climatice și pentru reducerea impactului acestora, cum ar fi inundațiile, incendiile și seceta experimentate în întreaga lume în ultimii ani. Restaurarea ecosistemelor poate capta mai mult de 299 de gigatone de CO2, ceea ce reprezintă 30% din creșterea totală a CO2 din atmosferă de la Revoluția Industrială“, spune Clara Rowe. 

Restaurarea sprijină, de asemenea, eforturile de limitare a impactului negativ al schimbărilor climatice prin asigurarea protecției litoralului și împotriva inundațiilor, reducând eroziunea solului și menținând temperaturi mai scăzute ale aerului. Este important de reținut că, pe lângă protejarea fizică a oamenilor și a infrastructurii umane de cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, restaurarea poate, de asemenea, să îmbunătățească securitatea alimentară și să asigure că oamenii au acces la resursele de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Restor își propune să democratizeze datele pentru organizațiile locale, de la bază, pentru a se asigura că au cele mai bune date de restaurare disponibile pentru a informa și susține munca lor vitală. Un avantaj al utilizării Restor este că nu trebuie să fie consultate mai multe baze de date pentru a aduna informații despre un sit de restaurare. Datele de mediu și socioeconomice pot fi accesate în doar câteva secunde, fără a fi nevoie de cunoștințe de specialitate, economisind mult timp și efort.

În ceea ce privește rezultatele folosirii platformei, Clara Rowe spune că „restaurarea ecosistemului este un maraton, nu un sprint, așa că este prea devreme pentru a identifica proiecte care au fost planificate, stabilite și au obținut un succes durabil pe termen lung cu ajutorul Restor”. Cu toate acestea, există exemple, precum o organizație din Kenya care folosește Restor pentru a înregistra și a distribui informații între siturile lor sau un practician în restaurare din Republica Dominicană care folosește Restor pentru a găsi și a se conecta cu alte proiecte de restaurare din țară.

Viitorul restaurării în mediul digital

Platforma Restor a fost construită de organizația caritabilă elvețiană Fundația Restor, care este finanțată de persoane private, Fundația Ursimone Wietlisbach, Google.org și o serie de donatori de bază din întreaga lume.

În prezent, Restor se află în proces de dezvoltare a unor noi funcții și servicii pentru platformă care vor deservi proiectele de restaurare și persoanele care le susțin. Acestea includ modificări care vor face platforma mai ușor de utilizat, dar vor oferi, de asemenea, noi posibilități de monitorizare și analize bazate pe inteligența artificială. 

Recent, Guvernul Costa Rica a semnat un parteneriat cu Restor, prin care promite să ofere un nivel mai mare de transparență eforturilor de conservare și restaurare ale țării.

Scopul pe termen lung al lui Restor este de a conecta toți actorii implicați în restaurare – de la pepi­niere și practicieni la finanțatori și acreditori de carbon – pentru a permite o restaurare mai bună și pentru a reduce bariera de intrare pentru noile inițiative de restaurare.   

Foto credit: Google.org, ilustrație de Sine Jensen

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 361 (18 martie – 18 aprilie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: