Stiri

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Dip&Gip

11 iul. 2024 4 min

Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Dip&Gip

Reading Time: 4 minute

Restart Energy a finalizat construcția și instalarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Dip&Gip, în valoare totală de peste 200.000 de euro. Investiția beneficiarului va fi amortizată în aproximativ 3 ani de zile.

Proiectul de tip rooftop are o putere de 299 kWp și a fost instalat pe acoperișul unei unități de producție aparținând beneficiarului, situată în orașul Brașov.

Centrala fotovoltaică este formată din 545 de panouri ce acoperă o suprafață totală de 3.100 mp. Panourile vor produce 335 MWh de energie pe an, însemnând aproximativ 35%, din necesarul energetic al companiei.

Panourile solare reduc cantitatea de emisii de CO2 eliberate în atmosferă cu aproximativ 105 tone pe an iar deșeurile radioactive cu 1 kg pe an.

Diminuarea emisiilor de carbon, prin implementarea proiectelor de energie solară, va fi monitorizată prin platforma RED, implementată în 2021, platformă dedicată calculului amprentei de carbon, reducerii emisiilor de carbon prin proiecte de sustenabilitate sau offsetare a amprentei de carbon. Atributele verzi, atât cele obținute pentru acțiuni sustenabile individuale, cât și creditele de carbon, pot fi vândute intern prin marketplace-urile platformei RED, printr-un proces tehnologizat, transparent și securizat, dedicat reducerii emisiilor de carbon și îmbunătățirii politicilor ESG.

„Panourile fotovoltaice sunt o soluție promițătoare pentru eficientizarea costurilor și o necesitate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Investiția actuală se va amortiza în trei ani de zile și va aduce companiei noastre o economie de aproximativ 80.000 de euro pe an”, spune Puchianu Ioan Dumitru, Administrator Dip&Gip.

„Pentru 2024 avem în plan consolidarea segmentului de panouri fotovoltaice pentru clienţi dar şi creşterea ponderii energiei verzi în energia furnizată, prin dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii. Avem în față și o serie de provocări, o piață volatilă, unde resursele umane sunt dificil de identificat şi de păstrat şi în care avansul tehnologic este accelerat în ceea ce priveşte echipamentele care compun sistemul de transformare a energiei solare în energie electrică”, spune Armand Domuța, CEO & Founder Restart Energy.

Restart Energy a asigurat pentru compania beneficiară întreg proiectul de eficientizare energetică, de la consultanță și proiectare, până la implementare.

În ianuarie 2021, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanțarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toți clienții finali.

DIP GIP Brasov fotovoltaice

În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligațiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori București, având codul REO26.

În iunie 2024, grupul Restart Energy a încheiat un contract de racordare cu Transelectrica în valoare de 56 de milioane de lei pentru un parc fotovoltaic de 500 MW, în urma căruia peste 200.000 de gospodării vor fi alimentate cu energie verde. Parcul fotovoltaic va produce anual peste 800.000 MWh și va ajuta la reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 400.000 tone pe an, respectiv 12 milioane de tone de CO2 evitate, pe toată perioada de viață a proiectului, însemnând beneficii de mediu în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Portofoliul de proiecte fotovoltaice al Grupului Restart Energy în curs de dezvoltare este de peste 1.000 MWp.

În iunie 2024, Restart Energy a emis cea de-a doua emisiune de obligațiuni corporative, după cea din 2021, REO29E, care urmează să fie listată la Bursa de Valori București.

Sectorul de energie regenerabilă, în plină dezvoltare

La nivel global, puterea sistemelor fotovoltaice atinge un nivel cumulat în valoare de puţin peste 850 GW, aceasta reprezentând 4,4% din producţia globală de energie. Din aceasta, o mare parte este segmentul hidroelectric (circa 57,7%), iar cel solar ajunge la o pondere de 11,5%. Conform previziunilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), producţia energiei prin sistemele fotovoltaice ar urma să aibă o creştere exponenţială, de la 2.000 TWh în 2024, la o valoare de patru ori mai mare până în 2030.

În România, la începutul anului 2024, numărul prosumatorilor racordaţi la reţeaua de distribuţie depăşea 110.000 – de peste 2,7 ori mai mare faţă de începutul anului 2023, când aceştia erau în număr de 40.171 şi de peste opt ori mai mare faţă de 2022. La sfârşitul lunii februarie 2024, prosumatorii din România aveau instalată o capacitate de peste 1.400 MW, de peste cinci ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de puterea totală instalată în capacităţile de producţie din România, aceasta reprezintă o pondere de 7,9%.


Restart Energy este o companie din prima linie în domeniul energiei care deține capital mixt româno-american. Cu o expertiză de peste 15 ani a echipei de management, Armand Domuța și Renato Doicaru înființează în 2015 Restart Energy ajungând în prezent la un portofoliu de peste 150 de proiecte de energie solară regenerabilă. Prin proiectele implementate, de tip EPC, compania oferă partenerilor săi stabilitate și predictibilitate și facilitează accesul acestora la energie. Restart Energy își asumă un rol regional și local major, acela de a ajuta companiile să își eficientizeze costurile și să își mărească profitabilitatea prin proiecte sustenabile de energie verde.

Restart Energy a obținut recent premiul Energy Transition Award, oferit de revista The Diplomat, distincția Transformational Leadership, din partea revistei Business Review și Premiul pentru excelență în Energie, Club Antreprenor.


Înființată în 1992 la Zărnești, Dip&Gip este una dintre cele mai importante companii specializate în tăierea și procesarea lemnului din România. Dip&Gip are în prezent peste 110 de angajați și a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 5.446.355 de lei.

Array

Articole pe aceeași temă: