Stiri

Responsabilitatea socială a mediului bancar, mai importantă ca oricând

1 nov. 2022 3 min

Responsabilitatea socială a mediului bancar, mai importantă ca oricând

Reading Time: 3 minute

Alexandra Floricică, Head of Green Energy @ProCredit Bank

În ultimul timp vorbim tot mai des despre sustenabilitate, inclusiv în mediul bancar. Nevoia de adaptare la noi cerințe de reglementare și raportare impune o discuție amplă a subiectului și în sectorul bancar, unul dintre pilonii cheie ai societății moderne.

Ieșim puțin din zona de compliance și ne îndreptăm atenția către câteva aspecte care țin de cadrul practic prin care o bancă sau o instituție de finanțare poate fi sustenabilă. Responsabilitatea socială nu începe și nu se termină cu proiectele speciale menite să contribuie la binele comun. Ea trebuie să facă parte din ADN-ul fiecărei instituții. Băncile trebuie să își asume cu responsabilitate rolul pe care îl au în societate, recunoscând că, prin activitatea lor și prin investițiile pe care le sprijină, au un impact major asupra mediului, comunităților și afacerilor care prosperă.

Din păcate, evaluarea impactului proiectelor finanțate asupra mediului, evaluarea condițiilor de muncă sau pur și simplu a impactului social al afacerii respective rămân de cele mai multe ori obiective secundare sau sunt ignorate în totalitate. Tocmai din cauza acestei înțelegeri unidimensionale a rolului pe care un finanțator îl poate avea în societate observăm proiecte care au contribuit la deteriorarea mediului.

În ultimii zeci de ani, am asistat la extinderea unor activităti care au avut consecințe semnificative asupra biodiversității unor zone protejate. Spre exemplu, prin finanțarea construcțiilor rezidențiale, industriale sau cu scop turistic în interiorul unor zone protejate sau în parcuri naționale, biodiversitatea zonelor respective a fost afectată, cu consecințe probabil pe termen lung. În urmă cu cațiva ani, Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României cu privire la microhidrocentralele construite în ariile protejate (Natura 2000) fără respectarea normelor specifice acestor zone.

Green banking, calea către o societate sustenabilă

Nu există o rețetă propriu-zisă prin care o bancă primește eticheta green, însă criteriul de bază considerăm noi că este abordarea holistică a sferei sustenabilității. Este nevoie ca mediul bancar să își asume un mecanism de filtrare a solicitărilor de finanțare prin care să se asigure că fondurile deponenților sunt investite în proiecte durabile și sustenabile. Mai mult, durabilitatea unui proiect finanțat nu înseamnă doar durabilitate economică, ci și durabilitate ecologică sau socială. Dacă doar una dintre aceste trei componente lipsește, nu putem vorbi de finanțări responsabile acordate în baza unor principii de sustenabilitate și, deci, nici despre green financing.
O analiză corespunzătoare a unui proiect investițional sau a unei companii implică, pe lângă evaluarea bonității, și evaluarea impactului social și de mediu. Acest lucru presupune verificarea practicilor privind managementul deșeurilor și al substanțelor periculoase, emisia de gaze nocive sau gradul de siguranță al angajaților. Rezultatul acestor verificări va oferi o imagine clară a potențialelor riscuri, cât și a măsurilor necesare pentru a le depăși.


22% din creditele oferite de ProCredit Bank sunt verzi

Noi, la ProCredit Bank, avem principii clar definite în ceea ce privește activitățile pe care le finanţăm. Concret, ne-am luat angajamentul de a credita afaceri care sunt benefice sau cel puțin neutre în raport cu mediul înconjurător și de a refuza proiecte dăunătoare mediului. Încercând în permanență să fim o bancă responsabilă, soluțiile nu pot fi formulate pur și simplu ca fiind corecte sau greșite, astfel că sustenabilitatea rămâne o provocare multidimensională, ce reprezintă mult mai mult decât acordarea așa numitelor credite verzi.

Fiecare analiză de business are la bază indici de sustenabilitate

În cadrul băncii noastre, evaluăm clienții în funcție de activitățile lor și luăm în considerare și locul în care companiile care solicită finanțare își desfășoară activitatea, evaluând, astfel, cum activitatea acestora impactează regiunea respectivă. Clienții cu risc ridicat, din prisma domeniului de activitate mai ales, sunt evaluați de analiști de risc de mediu (Environmental Risk Officer).
În cazul împrumuturilor mai mari de 750.000 Euro, echipa noastră dedicată merge în vizită la fața locului pentru o analiză aprofundată.

Afacerile viitorului sustenabil, prioritare pentru ProCredit Bank

La ProCredit Bank, considerăm că orice investiție care contribuie la reducerea consumului de energie sau la producția de energie fără emisii are un loc în viitorul pe care trebuie să îl construim pentru noi și generațiile viitoare. Aici intervine rolul nostru ca bancă green; ne dorim să promovăm astfel de proiecte, să le evaluăm corect potențialul și să fim parte a implementării lor.

În încheiere, lansăm o întrebare către participanții activi la mediul de business – Putem măsura efectul dezvoltării economice dacă ignorăm consecințele negative asupra mediului? Noi credem că nu.

Tocmai de aceea, în viziunea noastră, printr-o abordare responsabilă de finanțare, băncile pot influența indirect reducerea efectelor negative pe care evoluția economică le atrage uneori. Desigur, o astfel de abordare presupune implementarea unei structuri dedicate în cadrul instituției, personal specializat în acest segment, un sistem de evaluare integrat în procesele interne și, nu în ultimul rând, necesită timp și fonduri alocate.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: