CSR

Respo DEEE: Probleme globale, deșeuri locale

4 iul. 2022 6 min

Respo DEEE: Probleme globale, deșeuri locale

Reading Time: 6 minute

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt deșeurile cu cea mai mare rată de creștere (de trei ori mai rapid decât populația globului), iar rata globală de reciclare a acestor deșeuri este de doar 20%. 

În România, Asociația Respo DEEE se dedică din 2019 procesului de colectare și reciclare a DEEE, cu scopul de a reduce impactul negativ al acestora asupra mediului înconjurător. Asociația are peste 300 de contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice, iar prin aceste parteneriate, preia responsabilitatea legală a producătorilor în gestionarea de DEEE. 

Am discutat cu Cristian Pocol, Președinte al Asociației RESPO DEEE, despre posibilele soluții pentru un viitor mai sustenabil.  

Care este situația actuală a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în România?

În țara noastră, legislația europeană în domeniu este transpusă și întreg mecanismul de management al DEEE este funcțional începând cu anul 2007.

Românii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicaţi în protejarea mediului înconjurător. Conform Raportului anual privind starea mediului în România, la nivelul anul 2019 s-au adunat din piaţă spre reciclare estimativ 100.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, comparativ cu 21.718 de tone de DEEE în 2008.

În 2020, de pe piața din România s-au colectat aproximativ 100.000 de tone de DEEE, iar în 2021, conform ultimelor cifre, 124.000 de tone.

Volumul DEEE-urilor colectate a crescut semnificativ, însă nu suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.

În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajunsese în aceeaşi perioadă la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65% din media volumelor puse în piață în cei trei ani anteriori. Ținta este foarte ridicată, iar 24 din cele 28 de țări ale Uniunii Europene nu reușesc să o atingă.

reciclare calculatoare respo 1

Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă România în acest moment din punct de vedere al DEEE-urilor și ce soluții există? 

Din păcate, volumul deşeurilor crește mult mai repede decât se dezvoltă industria de management al acestora. Prin urmare, impactul pozitiv al activităţilor noastre asupra mediului înconjurător este deocamdată foarte mic. 

Degeaba reciclăm un frigider din Timişoara dacă cel mai apropiat centru de sortare şi reciclare se află la Câmpia Turzii, însemnând să emitem CO2 cu mijlocul de transport. În aceste condiţii, poluarea este mai mare decât beneficiul adus de reciclarea acelui frigider. 

Din acest motiv, este foarte important să analizăm situaţia actuală şi apoi să ne așezăm la discuţii, toate părţile implicate în managementul DEEE-urilor, şi să gândim un mod de lucru care să producă reale efecte pozitive asupra mediului înconjurător. Este nevoie de mai multe fabrici de reciclare amplasate strategic în întreaga țară, iar acestea se pot construi doar cu soluții de finanțare ce au lipsit până la acest moment.

Mai mult, nu sunt respectate de către autoritățile publice locale obligațiile date de legislația în vigoare în ceea ce privește colectarea DEEE-urilor și este multă muncă de făcut în acest domeniu.

Pe de altă parte, educația de mediu este foarte importantă. Doar 20% dintre deşeurile electrice şi electronice sunt reciclate corect la nivel global, restul de 80% fiind abandonate în mediul înconjurător sau arse, acţiuni care duc la afectarea solului, aerului şi apei şi, implicit, a sănătăţii oamenilor. 

Aici trebuie să intervină Ministerul, dar și fiecare OTR în parte, prin lansarea și susținerea unor campanii de educare a populației, astfel încât aceasta să primească informații corecte în problematica DEEE. 

Experiența altor țări mai dezvoltate ne arată că educaţia de mediu produce efecte considerabile în societate într-o perioadă cuprinsă între 10-20 de ani. Astfel, este nevoie de un schimb de generaţii pentru ca practica colectării şi reciclării responsabile să devină un lucru uzual. 

reciclare deseuri echipamente electrice electronice respo cutie

Cu ce soluții vine RESPO DEEE?

Noi ne implicăm activ în educarea populației cu scopul de a conștientiza impactul negativ pe care deșeurile de echipamente electrice și electronice îl au asupra mediului. Am lansat programe și proiecte care să-i încurajeze pe oameni să colecteze DEEE responsabil.

Înțelegem că tinerii sunt cei care vor schimba societatea românească și mentalitățile, motiv pentru care, în acest an, am devenit partenerii celui mai mare concurs de robotică din România, organizat de Asociația „Nație prin Educație”, numit FIRST TECH CHALLENGE. Liceenii ne-au impresionat prin implicarea lor în colectarea DEEE-urilor din comunitate și prin responsabilitatea față de mediu.

Venim și cu soluții gratuite pentru fiecare cetățean care dorește să colecteze responsabil DEEE-urile. Oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu, se pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni.

Cutia RESPO este soluția pe care noi o propunem pentru ca echipamentele electrice de mici dimensiuni să nu mai ajungă la groapa de gunoi. După ce se umple, putem duce această cutie din carton la magazinele partenere care colectează, o putem scoate afară când vine mașina de gunoi sau putem suna la telverde pentru a afla care este cel mai apropiat punct.

deseuri electrice electronice respo 2

Războiul din Ucraina crește criza componentelor, scumpește produsele electrice şi electrocasnice şi încetineşte procesul de reciclare a acestora. Ce soluții există?

Excluderea Rusiei și a Ucrainei din procesele de import-export va genera o criză de materiale rare, necesare producției echipamentelor electrice și electronice, care va adânci și mai mult criza deja existentă a semiconductorilor și a materiilor prime. Din Rusia provin foarte multe dintre cele 35 de minerale critice care susțin producția de echipamente electrice și electronice la nivel mondial. Tot Rusia asigura până acum 30% din necesarul mondial de minereu din grupa Platiniumului (inclusiv Palladium) și 13% din exporturile mondiale de Titanium.

Rusia controlează 10% din rezervele globale de cupru și este un principal producător de nichel și platină. Dacă nichelul este un material de bază folosit în producția bateriilor electrice, cuprul se regăsește în aproape toate produsele electronice și electrocasnice, dar este folosit și pentru construcția de locuințe. Tot Rusia este o sursă importantă ce exportă neon, esențial în industria cipurilor și pentru plachetele de siliciu.

Pe de altă parte, neonul provenit din Ucraina asigură 90% din producția internă de cipuri din Statele Unite, iar în absența lui, o criză majoră este inevitabilă. În acest context și industria auto va avea de suferit. Din cauza conflictului, două milioane de mașini electrice nu vor mai putea fi livrate la nivel european în următorii doi ani.

Orice cerere mai mare decât oferta va duce la o creștere a prețului de furnizare și va genera, în mod inevitabil, o creștere a prețului final pentru EEE.

Soluția la aceste probleme este industria de reciclare, cea care poate să furnizeze aceste materii prime secundare, foarte necesare în aceste momente dificile pentru industria de profil.

reciclare calculatoare respo 3

Cum vedeți viitorul în ceea ce privește DEEE și tranziția către o economie circulară?

Doar în 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, conform Global Waste Monitor. Prin comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

Pentru a putea să ținem sub control această problematică, trebuie să lucrăm în două direcții.

Prima o reprezintă dezvoltarea industriei de reciclare. Trebuie să se găsească soluții pentru reciclarea tuturor materialelor folosite în construcția unui DEEE și capacitățile de tratare trebuie să se dezvolte în același ritm cu volumul de DEEE generate.

În al doilea rând, vorbim despre răspunderea extinsă a producătorilor (EPR), care este impusă prin noua legislație ce vine de la autoritățile europene. Doar astfel se poate asigura o trecere la economia circulară și o colaborare eficientă între producătorii de EEE și industria de reciclare DEEE.

Realitatea din piața din România ne arată că cele două tendințe internaționale vor fi asimilate și la noi în viitorul apropiat.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 364 (16 iunie – 17 iulie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: