Stiri

RESPO CITY: Studenții români proiectează zone sustenabile în patru orașe din țară

14 mart. 2023 4 min

RESPO CITY: Studenții români proiectează zone sustenabile în patru orașe din țară

Reading Time: 4 minute

Studenții facultăților de arhitectură și urbanism din țară se implică în construirea viitoarelor orașe sustenabile din România și, începând de azi, și până la data de 3 aprilie, pot depune proiecte de amenajare a unor zone specifice în Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București, în cadrul celei de-a doua ediții a concursului RESPO CITY.

Studenții trebuie să proiecteze centre de colectare adaptabile

Conform regulamentului, studenții vor proiecta un centru de colectare al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), pe unul dintre cele patru situri propuse, în orașele Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București.

Acolo populația va putea să aducă echipamentele electrice și electronice ieșite din uz, pentru a fi colectate corespunzător, urmând ca acestea să ajungă apoi în zonele de reciclare, înlăturând astfel pericolul de a polua mediul înconjurător.

Zona de colectare a DEEE-urilor va avea o suprafață de 200 m2. În plus, centrul trebuie să includă și o zonă verde de recreere pentru public (40% din totalul suprafeței), și o zonă pentru educare și conștientizare a vizitatorilor.  

Studenții trebuie să proiecteze aceste centre astfel încât să poată fi adaptate și celorlalte situri din țară.  Astfel, participantul va schița și un plan de situație în care va demonstra că modulele propuse pentru situl ales pot fi adaptate la fiecare dintre celelalte situri. În acest mod, soluția dezvoltată va trebui să fie una modulară, adaptabilă, reversibilă și sustenabilă prin design.

Viziunea studenților poate deveni realitate în Iași

Proiectele depuse pe www.respocity.ro până la data de 3 aprilie vor fi analizate de un juriu de specialitate, iar zece dintre acestea vor intra în marea finală. Pe 12 aprilie va avea loc, la București, Gala RESPO CITY 2023, în cadrul căreia vor fi anunțați câștigătorii. Ocupantul locului 1 va primi suma de 5.000 de euro, locul 2 va fi premiat cu 2.000 de euro, iar locul 3 cu suma de 1.000 de euro.

respo city competitie studenti 3

RESPO CITY, ajuns deja la ediția a doua, este cel mai mare concurs de design urban din România, inițiat de Asociația RESPO DEEE, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Anul acesta, competiția are sprijinul Primăriei Iași și susținerea MIELE și BCR.

Primăria Municipiului Iași și-a manifestat deschiderea de a transforma în realitate viziunea studenților. Prin acest parteneriat, Primăria Iași va examina cu atenție proiectele finaliștilor concursului RESPO CITY și poate decide în ce măsură unul dintre aceste concepte este în acord cu direcția de dezvoltare urbană a municipiului. Acesta poate fi punctul de plecare pentru planurile viitoare de amenajare ale orașului, în scopul creării unei zone dedicate responsabilității de mediu.

Proiectele vor fi analizate de un juriul de specialitate, compus din:

• Ștefan Ghenciulescu – redactor-șef Zeppelin Magazine și conferențiar Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București

• Mihai Drăgan – director comunicare în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

• Șerban Țigănaș – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca

• Cristian Blidariu – decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism Timișoara

• Lorena Brează – fondator The Challenge Academy

• Răzvan Nica – prodecan Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” (Universitatea „Gh. Asachi” din Iași) 

• Amalia Enache – prezentator Știrile PRO TV, Special Guest

Detalii despre temă, locația siturilor, calendar, condițiile de predare ale proiectului și criteriile de jurizare sunt disponibile pe site-ul concursului.  

„Concursul RESPO CITY pregătește România pentru integrarea activității de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în viața de zi cu zi a orașelor și a locuitorilor lor. 

Această competiție de idei propune transformarea unor situri din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara în mici orașe verzi, unde cetățeanul să își poată aduce DEEE-urile spre colectare responsabilă, dar unde să existe și spații de întâlnire pentru comunitate, locuri de joacă pentru copii, colțuri dedicate schimbului de idei și conferințelor cu scop educativ de mediu.

Ne aflăm acum la a doua ediție a acestui concurs și așteptăm să avem și mult mai multe proiecte înscrise în competiție, mai ales că am organizat 4 workshop-uri în cadrul Universităților partenere, tocmai pentru ca studenții să fie mult mai familiarizați cu problematica DEEE și cu tema concursului nostru. În plus, Primăria Municipiului Iași devine acum partener al concursului RESPO CITY, iar împreună facem un pas înainte pentru a transforma viziunea studenților dintr-un proiect în realitate.” 

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE
respo city competitie cristian pocol asociatia respo

RESPO CITY este și cel mai premiat și apreciat concurs de design urban la nivel național, distins cu Premiul pentru sustenabilitate la Gala “Valori de România”, organizată de Revista BIZ, și un premiu special la FORBES Life Awards 2022. 

Concursul RESPO CITY se desfășoară și în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din București, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității Oradea, Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și Facultatea de Arhitectură din Iași.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: