Re>Patriot invita primarii alesi sa sprijine Diaspora
Reading Time: 5 minuteRe>Patriot, proiect de repatriere prin antreprenoriat, lansat de Romanian Business Leaders in urma cu un an, lanseaza un apel catre primarii alesi pentru a se implica in crearea de oportunitati pentru Diaspora. Doi primari alesi, care vin din mediul antreprenorial deja s-au alaturat initiativei.
„Romanii din toata lumea sa stie ca sunt bineveniti acasa! Mediul de afaceri, Presedintia, Guvernul si Administratia Publica Locala considera legatura cu Diaspora o prioritate. Cei mai importanti investitori care pot fructifica oportunitatile din tara sunt romanii de pretutindeni. Internetul si noile tehnologii de comunicatii ne ajuta sa fim mai aproape de cei plecati, misiunea noastra este sa le folosim pentru intarirea Romaniei”, a declarat Marius Bostan, initiatorul proiectului Repatriot, actualmente Ministru al Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.
Liderii Re>Patriot invita primarii alesi sa se partenerieze in program cu scopul de a dezvolta comunitatile locale si in acest sens lanzeaza un Apel care poate fi consultat site-ul www.repatriot.ro.
Primariile partenere vor avea o persoana delegata care va pastra legatura cu voluntarii in proiectul Re>Patriot pentru a comunica rapid oportunitatile de investitie sau de job-uri din zona lor. Platforma www.repatriot.ro va fi punctul de legatura in acest sens.
„Dupa ce anul trecut am mers prin Europa si ne-am intalnit cu peste 1.500 de romani plecati, anul acesta ne-am concentrat sa atragem atentia autoritatilor locale si centrale asupra rolului pe care il poate juca Diaspora in dezvoltarea comunitatilor. Ne bucura faptul ca exista deja primari alesi care au avut in programul lor obiective centrate pe Diaspora si pe aceia dorim sa-i atragem parteneri”, a spus Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines, lider Re>Patriot.
De la antreprenoriat la administratie
„Fara o armonie intre administratie, politic si mediul de afaceri nu vom rezista competitiei incredibile cu Europa. Pana la urma, orasul e tot o firma care e in competitie cu Europa si lumea intreaga chiar”, a spus Constantin Toma, presedinte fondator Romet Group, primar ales Buzau, prezent la conferinta de presa.
Ioan Popa, fondator Monte Banato, primar ales Resita, a spus ca pentru inceput are in focus doua obiective: sa reuseasca sa convinga sportivi celebri din Resita, cum ar fi Cristi Chivu sau Luminita Dobrescu, sa se implice in proiecte sportive care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii si sa reduca fenomenul de migrare temporara pentru job-uri sezoniere in afara tarii in special pentru mame, prin crearea de locuri de munca.
„Noi suntem aproape de granita ceea e face ca multe persoane, in special femei, sa ajunga sa lucreze temporar in tari precum Austria, Germania. Acest fenomen are impact nu doar in economia romanesca, dar si asupra generatiilor viitoare, intrucat copiii ajung sa nu mai fie crescuti de parinti ci de bunici. Fenomenul poate fi oprit prin crearea de locuri de munca pentru aceste categorii sociale”, a spus Ioan Popa.
Ziua Diasporei
Printre obiectivele din perioada urmatoare ale echipei Re>Patriot se afla si declararea zilei de 15 august, Sfanta Maria, Ziua Diasporei, dedicate romanilor emigrati. Cu aceasta ocazie autoritatile locale vor putea organiza evenimente pentru romanii plecati din comunitatile lor.
„Sfanta Maria o zi pe care multi romani plecati aleg sa o petreaca in tara. Este o zi libera in multe tari europene iar romanii plecati isi prelungesc concediul pentru a fi alaturi de familia din tara. Poate deveni o zi simbol a reintregirii nu doar a familiilor separate dar si a celor doua Romanii – diaspora si tara”, a spus Felix Tataru, presedintele GMP Group, lider Re>Patriot.
„Este si un prilej ca autoritatilor locale sa ia contact cu acestia si sa realizeze importanta si potentialul reprezentat de diaspora pentru dezvoltarea Romaniei”, a spus Felix Tataru.
Astfel, echipa Re>Patriot isi propune sa ofere sprijin autoritatilor locale pentru organizarea evenimentelor dedicate Diasporei.
Re>Patriot Summit – Impreuna pentru Romania
Conform statisticilor BNR, Diaspora este investitorul major in economia romaneasca prin banii trimişi an de an. Studiul realizat de RBL impreuna cu Open-I la sfarsitul anului trecut a aratat ca multi dintre romanii plecati si-ar dori sa se intoarca sau sa investeasca in Romania. In acest sens, toamna, va avea loc primul eveniment Re>Patriot Summit – Impreuna pentru Romania care va reuni 100 de oameni de afaceri de top din Diaspora si 100 de oameni de afaceri de top din Romania cu autoritati locale si centrale cu scopul de a facilita relationarea intre elitele business-ului.
Inititivele fac parte din proiectul repatriere prin antreprenoriat lansat in urma cu un an de Romanian Business Leaders, organizatia care reuneste cei mai importanti antreprenori si executivi de top din Romania.
Programul Re>Patriot a debutat cu o campanie de informare şi noua conferinţe la Torino, Milano, Valencia, Madrid, Londra, Dublin, Alba Iulia, Munchen si Focsani unde au participat peste 1.500 de romani emigrati. Foarte mulţi ar dori sa revina in Romania, dar au fost exprimate si temeri privind birocraţia şi situaţia generala din tara. Pe 1 decembrie 2015, peste 150 de participanţi au lansat „noua declaratie de la Alba Iulia”, cu scopul de a uni cele doua Romanii: Diaspora si Ţara si de a determina autoritatile sa considere Diaspora o prioritate nationala. Textul complet al acesteia poate fi consultat aici. La inceputul acestui an Presedintele si Premierul Romaniei au declarat Diaspora prioritate nationala.
Inspiratie si informatie
„M-am intors in Romania pentu a face lucruri mari pentu oameni. Re>Patriot mi-a placut de cand i-am vazut conceptul initial prezentat pe Facebook, cand inca eram in SUA. Inca de atunci am vrut sa ma implic ca voluntar. Dupa ce am cunoscut echipa, am castigat o si mai mare incredere in proiect si am acceptat sa preiau managementul proiectului. Cred cu tarie ca daca romanii din strainatate s-ar intoarce acasa cu tot ceea ce au invatat, ei ar deveni agentii de schimbare de care Romania are atat de mare nevoie. O abordare de jos in sus asigura succesul acestei schimbari,” a spus Ramona Chirila, director executiv Re>Patriot.
„Romanii din diaspora aduc cu ei experienta si stilul de viata din tarile in care au trait, ei observa deficientele din sistem si lucreaza pentru remedierea acestora. Noi, in calitate de capitala europeana trebuie sa avem mai multa grija pentru turistii straini si autohtoni care ne viziteaza. Acesta este motivul pentru care, in calitate de repatriat, am intemeiat un ONG cu finantare privata – Asociatia Open Oknowledge – prin care momentan gestionam doua Centre de Informare Turistica in Bucuresti, pe Strada Lipscani 47 si Bd. Carol I 27. Prin intermediul lor ne dorim ca fiecare turist care ne viziteaza sa devina un ambasador si prieten al Romaniei”, a spus Gabriel Aftenie, Vice Presedinte si Coordonator Voluntari Asociatia Open Knowledge.
„Romania are nevoie de creatori de valoare! Multi dintre ei sunt plecati din tara la munca sau fac afaceri in strainatate! Suntem determinati sa ii ajutam sa vina acasa sa construim Romania pe care ne-o dorim cu toti!”, a spus Gabriel Istoc, Managing Partner si fondator B-Team.
Re>patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniatiat in urma cu un de peste 30 de lideri din business-ul romanesc, antreprenori si executivi de top, condusi de Marius Bostan, membru RBL, actualmente Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Participarea acestora se face pe baza de voluntariat cu scopul de a oferi inspiratie si consiliere romanilor plecati care vor sa revina in Romania.
Romanii din Diaspora vor sa se intoarca acasa
Re>Patriot isi propune sa sustina romanii care doresc sa revina in tara, cu informatii si consiliere pentru acces rapid la oportunitatile din Romania. Pentru ca in egala masura, Romania are nevoie de expertiza si experienta lor. Proiectul se adreseaza in acelasi timp si romanilor care sunt de mult timp in strainatate si doresc sa ramana acolo, dar sunt interesati sa porneasca o afacere si sa fructifice oportunitati in tara, transferand in Romania bunele practici dobandite in tara adoptiva.
Conform studiului „Romanii din Diaspora” realizat de Open-I Research la sfarsitul anului trecut pentru RBL, 62% dintre romanii intervievati declara ca doresc sa investeasca in Romania, principalele domenii vizate fiind turismul si agricultura.
Principala bariera pentru care nu revin in tara este coruptia (83%), insa s-ar intoarce pentru a fi alaturi de cei dragi (58%), conform aceluiasi studiu.
Fundatia Romanian Business Leaders este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit, infiintata in iulie 2011. Obiectivul sau este sa dezvolte o platforma de acţiune şi implicare sociala pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca Romania sa devina o ţara mai buna pentru business-ul responsabil şi, in felul acesta, pentru toţi romanii. Pentru alte detalii, accesati aici
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz