Relocare în stil olandez
Reading Time: 3 minuteDe ce se află Olanda pe primul loc într-un top al celor mai bune destinații pentru expați realizat de World Economic Forum? Unul dintre motive este că în majoritatea companiilor limba oficială este engleza. Dar ce alte avantaje au Țările de Jos pentru expați?
Julia Casoli este pasionată de limbi străine. Vorbește engleză, spaniolă, germană, portugheză și poate comunica bine în franceză și italiană. Și, deși locuiește de peste patru ani în Țările de Jos, unde lucrează în domeniul recrutării, Julia nu se poate încă lăuda că stăpânește la fel de bine și olandeza. Iar motivul nu este că olandeza i se pare mai dificilă decât celelalte limbi, ci că nu are cu cine vorbi în olandeză. Da, ați citit bine. Locuiește în Olanda și totuși nu are cu cine vorbi olandeză.
Explicația este simplă: în marea majoritate a companiilor din Țările de Jos limba “oficială” este engleza, astfel că Julia trebuie să insiste la colegii olandezi să vorbească din când în când cu ea în olandeză, ca să poată învăța mai repde. Sigur, pentru un expat care nu este pasionat de limbi străine și nu are de gând să se stabilească pe termen lung în Olanda, acesta este un lucru bun, nu? De aceeași părere au fost și cei de la World Economic Forum atunci când au realizat un studiu care analizează cele mai bune destinații pentru expați, iar Olanda a ieșit pe primul loc, urmată de Suedia, Singapore, Norvegia și Germania. Iar unul dintre cele cinci criterii care au stat la baza rezultatului bun obținut de Țările de Jos este că olandezii sunt cei mai buni vorbitori nonnativi de engleză. Atunci când bariera limbii practic dispare, este mult mai ușor pentru un expat să fie eficient la birou, pentru cei mici să se integreze mai repede la școală și, în general, pentru un început în viață mai ușor.
Sistemul educațional extrem de bine pus la punct este unul dintre principalele motive pentru care cei care își doresc continuarea carierei în afara țării aleg Olanda, mai ales dacă cei mici sunt vorbitori de engleză pentru că se vor integra cu ușurință.
“Economia olandeză este foarte deschisă. Companiile olandeze operează peste tot în lume. Un expat care va veni în Olanda va găsi cu siguranță aici o comunitate de români, de exemplu. Deci este foarte ușor să te integrezi. Cred că provocarea este să reușești să întâlnești și să cunoști olandezi ca să poți să cunoști și felul de gândire al olandezilor”, spune Figaro den Hollander, Country Manager la firma de recrutare și executive search
Pedersen & Partners Netherlands.
Dacă aveți posibilitatea să alegeți orașul în care să vă stabiliți și nu sunteți cumva constrânși să vă limitați la locațiile în care are compania angajatoare sedii, ar fi bine să aruncați un ochi și pe un studiu recent care analizează cele mai bune orașe din lume pentru expați în anul 2020. Dintre acestea, Amsterdam este cel mai slab clasat oraș olandez (locul 48 într-un top internațional dominat de Taipei), principalele motive ale performanței slabe fiind costul ridicat al vieții și criza locuințelor cu care se confruntă în acest moment, fiind extrem de dificil să mai găsești o locuință la prețuri rezonabile. Cel mai bine clasat oraș olandez în topul realizat de InterNations este Haga (locul 9), care este urmat de Rotterdam (locul 32), destinație în legătură cu care respondenții au menționat calitatea transportului public și siguranța locurilor de muncă. “Cred că este foarte important ca străinii care vin în Olanda să fie deschiși la mai multe locații pentru că adesea este nevoie de expertiza lor și în alte orașe, precum Maastricht, Eindhoven, Haga sau Rotterdam, toate destinații foarte bune de locuit. În mod natural, expații sunt concentrați în principal pe Amsterdam, dar sunt o multitudine de activități și în restul orașelor mari din Olanda”, spune Figaro den Hollander, Country Manager pentru Olanda la firma de executive search Pedersen & Partners.
Angajații români care urmăresc să își continue cariera într-unul dintre marile orașe olandeze ar trebui să dea dovadă de flexibilitate, să fie autentici, proactivi, să vină mereu cu soluții și să știe că olandezii sunt foarte direcți și asertivi și se așteaptă de la cei cu care lucrează de la aceeași atitudine. “Există o anumită deschidere a managerilor de aici. Managerii sunt open-minded, autentici și vor acorda întotdeauna merit echipei. Mai mult, sunt foarte deschiși și vor aprecia întotdeauna sinceritatea. Chiar dacă greșiți ceva, cel mai bine este să vă informați managerul. La fel, dacă nu sunteți de acord cu el într-un anumit aspect, îi puteți spune direct. Va aprecia că v-ați gândit la problemă și că ați venit pregătit”, spune Figaro den Hollander, Country Manager la Pedersen & Partners.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 340 (20 februarie – 15 martie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz